Εκπαιδευτικές δράσεις στα αρχαιολογικά μουσεία της Ημαθίας

Οι μαθητές σχολείων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων ανακαλύπτουν για μια ακόμη χρονιά πολύτιμους θησαυρούς γνώσης με ψυχαγωγικό τρόπο στα αρχαιολογικά μουσεία της Ημαθίας, μέσα από τις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου Βασιλικών Τάφων των Αιγών, του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας και του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας.

Στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων, συνεχίζονται για μια ακόμη χρονιά το πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα «Βασιλικοί Παίδες» για σχολικά τμήματα του δημοτικού από τη Γ’ ως τη Στ’ τάξη που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά την καθημερινή ζωή και την εκπαίδευση παιδιών και εφήβων στην αρχαία Μακεδονία, αλλά και οι «Βασιλικές Πυρές» για τα ταφικά έθιμα των αρχαίων Μακεδόνων, το οποίο απευθύνεται σε εφήβους του Γυμνασίου. Στην ιστοσελίδα των Αιγών, www.aigai.gr, οι δάσκαλοι και οι μαθητές του δημοτικού έχουν τη δυνατότητα να κατεβάσουν ηλεκτρονικά το «φάκελο του δασκάλου» και το «φάκελο του μαθητή» αντίστοιχα, ώστε να προετοιμαστούν στην τάξη πριν συμμετάσχουν στους «Βασιλικούς Παίδες». Παράλληλα, το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων δανείζει εκπαιδευτικό υλικό των «Βασιλικών Παίδων» σε απομακρυσμένα σχολεία που δεν έχουν δυνατότητα να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας έχει από το Νοέμβρη του 2014 τη χαρά να υποδέχεται συστηματικά πλέον κάθε Παρασκευή σχολικές τάξεις στα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργάνωσε. Ετσι, οι μαθητές του δημοτικού έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν είτε στη «Μέδουσα της Βέροιας», αν φοιτούν στη Γ’ ή Δ’ τάξη, είτε στους «Καλλιτέχνες στην αρχαία Βέροια», πρόγραμμα που απευθύνεται στην Ε’ και Στ’ τάξη.

Το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας συνεχίζει να προσφέρει στο σχολικό κοινό ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών δράσεων, που με τη συχνή εναλλαγή τους δίνουν τη δυνατότητα για πολλαπλές επισκέψεις των σχολικών τάξεων μέσα στην ίδια χρονιά. Ετσι, συνεχίζεται το επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παναγία μου», που συσχετίζεται με την ομώνυμη περιοδική έκθεση του Μουσείου. Παράλληλα, δύο προγράμματα δίνουν την ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία και τα μνημεία της πόλης τους. Πρόκειται για τη δράση «Βέροια: μιλώ για την ιστορία της πόλης μου μέσα από τα εκθέματα του ΒΜΒ, τις εκκλησιές και τα αρχοντικά της», που συνεχίζεται με επιτυχία, αλλά και το νέο πρόγραμμα «Μαθαίνω για τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή τέχνη μέσα από τις εκκλησίες της Μακαριώτισσας στη Βέροια».

Ευκαιρίες για περισσότερες ακόμη εκπαιδευτικές δραστηριότητες μέσα στη χρονιά, που προσκαλούν και προσελκύουν τα παιδιά στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Ημαθίας, συνεχίζουν να μας δίνουν κάθε χρόνο εορταστικές αφορμές όπως η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τα Χριστούγεννα, η Πανσέληνος του Αυγούστου, καθώς και οι ημέρες κατά τις οποίες διεξάγονται οι Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές.

"Καθώς όμως στοχεύουμε να φέρνουμε όχι μόνο το σχολείο στο μουσείο, αλλά και το μουσείο στο σχολείο, οι Δευτέρες, που οι εκθέσεις των μουσείων παραμένουν κλειστές, είναι πλέον αφιερωμένες σε σχολικά projects!

Συνεργαζόμαστε με το Γυμνάσιο της Βεργίνας για το project «Από το εύρημα στο έκθεμα», που θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο με έκθεση μακετών στο σχολείο, αλλά και με το Δημοτικό Σχολείο της Βεργίνας, συμμετέχοντας στις δράσεις «Μικροί Ξεναγοί», "Ρυθμός", "Ζώντας με τους Μακεδόνες" , "Παρουσιάζω τον τόπο μου" και "Από το Ανάκτορο των Αιγών στο σύγχρονο σχολείο μας". Παράλληλα, συνεργαζόμαστε στενά με το Νηπιαγωγείο των Παλατιτσίων στο πλαίσιο των projects «Συναισθήματα», «Αλφάβητο» και «Κήπος».

Στη Βέροια, συμμετέχουμε στη σειρά δράσεων του 9ου Δημοτικού Σχολείου με τίτλο "Ο τόπος με τα κρυμμένα μυστικά", συνεργαζόμαστε με το 4ο Λύκειο στο project "H εκπαίδευση στην αρχαία Μακεδονία", ενώ παράλληλα χτίζουμε μαζί με το 4ο και 5ο Λύκειο Βέροιας και εφαρμόζουμε φέτος πιλοτικά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «StyleReMix».

Σας περιμένουμε και φέτος για ν’ ανακαλύψουμε μαζί το παρελθόν στο μουσείο ή στο σχολείο! Καλή χρονιά!", αναφέρει η ανακοίνωση.

Πληροφορίες:
Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών (Βεργίνα): 23310 92347 www.aigai.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας: 23810 24356
Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας: 23310 24972
Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας: 23310 25847