Σχολικές δραστηριότητες του 4ου ΓΕΛ Βέροιας

Από το 4ο ΓΕΛ Βέροιας ανακοινώθηκαν οι δραστηριότητες του σχολείου την φετινή χρονιά. Αναλυτικά:

"Comenius
Συνεχίσθηκε και περατώθηκε το πρόγραμμα Comenius  2012-2014. Ο τίτλος του είναι Passeport pour l’Europe,  έχει γλώσσα επικοινωνίας τα Γαλλικά, και συμμετέχουν  6 χώρες: Η Ελλάδα, η Γαλλία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο και η Σουηδία. Πραγματοποιήθηκαν επισκεψεις στην Ιταλία, Βέλγιο και Σουηδία.  Οι μαθητές μας, καθώς και οι εκπαιδευτικοί  έζησαν την καθημερινή ζωή , φιλοξενήθηκαν στις οικογένειες και ενημερώθηκαν για το εκπαιδευτικό σύστημα των εταίρων κρατών.  Συντονίστρια του προγράμματος ήταν η κ. Κυριακίδου Άννα.

E-twinning
Το φετινό πρόγραμμα e-twinning είχε τίτλο Cinéma-Géo venez au plateau και έγινε ανάμεσα σε 4 σχολεία: το 4ο Λύκειο Βέροιας, δύο λύκεια της Ρώμης (επαγγελματικό, γενικό) και ένα γενικό λύκειο της Ρουμανίας της πόλης Radauti. Διδακτικά χαρακτηρίζεται από διαθεματικότητα: υπήρξε  θεματική ποικιλία (γεωγραφία, σινεμά, ιστορία, ευρωπαϊκές αξίες,  χορός, μουσική,  καθημερινή ζωή των εφήβων, οικονομία). Η εκμάθηση της γλώσσας-στόχου  έγινε με την επικοινωνιακή –βιωματική  προσέγγιση και την παιγνιώδη διάσταση της γλώσσας. Δημιουργήθηκαν ομάδες οι οποίες εργάστηκαν βιωματικά και παρήγαγαν έργα.
Η συμμετοχή των μαθητών/τριών ήταν πολύ θετική ειδικά στην αρχή με δραστηριότητες που κράτησαν ζωηρό το ενδιαφέρον, όπως επικοινωνία με τα ξένα σχολεία μέσω skype, δημιουργία βίντεο από τους μαθητές με τη βοήθεια των υπεύθυνων εκπαιδευτικών, το ταξίδι στη Ρώμη και η επίσκεψη στο ιταλικό σχολείο, η σύνθεση ομάδας χορού και χορογραφίας από μαθητές. Το κλίμα στις μαθητικές ομάδες ήταν πολύ καλό, και η συνεργασία ανάμεσα στους Έλληνες εκπαιδευτικούς,  τις Ιταλίδες και την Ρουμάνα εκπαιδευτικό,  αγαστή. 

Πρόγραμμα αγωγής σταδιοδρομίας
Στο πρόγραμμα αγωγής σταδιοδρομίας με θέμα την επιχειρηματικότητα συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Β3 και έγινε υπό την επίβλεψη  του υπεύθυνου ΚΕ.ΣΥ.Π. Ημαθίας Κώστα Παραστατίδη. Οι μαθητές προβληματίστηκαν για τα θέματα της οικονομίας, για τα επαγγέλματα, για τα χαρακτηριστικά του καλού επιχειρηματία αλλά και υπαλλήλου, και  ασκήθηκαν στη δημιουργική και κριτική σκέψη.Ο ο κ. Παραστατίδης ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για το τι είναι μία επιχείρηση, καθώς και το πώς μπορούν να φτιάξουν μία εικονική επιχείρηση. Αποφασίστηκε να οργανωθεί μία επιχείρηση μεταποίησης τροφίμων. Το προϊόν ήταν το sweet sin, μία συνταγή για ‘ανώμαλα’ με καρύδια και φρούτα. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες σχεδιασμού, αποθήκης, γραμμής παραγωγής, μάρκετινγκ, οικονομικό. Στήθηκε η γραμμή παραγωγής, και οι μαθητές και οι μαθήτριες με γάντια παρασκεύασαν το προϊόν το οποίο συνόδευσαν με ένα διαφημιστικό βιντεάκι με τίτλο: “Sweet sin”… σε μαγεύει”. Υπεύθυνοι καθηγητές: κ. Κυριακίδου Άννα, κ. Ανδρέας Νικοδημόπουλος. Περισσότερα στην ιστοσελίδα του σχολείου: 4ο Γενικό Λύκειο Βέροιας 4lyk-veroias.ima.sch.gr.

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής
Γαλλοφωνία
Στο πλαίσο του Εθνικού Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας του διοργάνωσε η Υπηρεσία Συνεργασίας Και Μορφωτικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας έλαβαν μέρος περισσότεροι από 6500 μαθητές. Η ομάδα μαθητών  της Β Λυκείου του σχολείου μας κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο. Εννέα μαθητές και η καθηγήτρια Άννα Κυριακίδου ταξίδεψαν και φιλοξενήθηκαν δωρεάν στη Νίκαια της Γαλλίας από 14-17 Μαίου και συμμετείχαν στην Άνοιξη μαθητών και σπουδαστών που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην περιοχή αυτή της Γαλλίας

Προγράμμα  Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  ΄΄για μια καλύτερη ζωή΄΄
Βασικοί λόγοι υλοποίησης του περιβαλλοντικού  προγράμματος ΄΄΄για μια καλύτερη ζωή΄΄ ήταν αφενός το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον από πλευράς μαθητών, αλλά και η ευαισθησία των συμμετεχόντων να βελτιώσουν την καθημερινότητα τους σε διάφορους τομείς.
Το θέμα του προγράμματος ήταν να αναπτύξει και να βελτιώσει τη ζωή του μαθητή μέσα και έξω από το σχολείο . Εξελίχθηκε με βάση την ανατροφοδότηση της γνώμης των μαθητών για το πρόγραμμα. Η επιτυχία του προγράμματος παρά τις δυσκολίες, προκύπτει από την ικανοποίηση των μαθητών.   Παράγοντες που οδήγησαν στην επιτυχία είναι η δυνατότητα έκφρασης και πραγματοποίησης σκέψεων και δράσεων των ίδιων των μαθητών,  και η εμψύχωση που παρέχεται από τους υπεύθυνους  του προγράμματος εκπαιδευτικούς, στη διάρκεια των συναντήσεων. Υπεύθυνες καθηγήτριες: Κωνσταντία Μπουλασίκη και Αγγελική Γιαννάκη

Προγράμμα  Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  « ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΟ…»
Η πρόσκληση για ένταξη στο Εθνικό Δίκτυο «Απορρίμματα…… τα χρήσιμα άχρηστα.» του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών στάθηκε η κύρια αφορμή για τη δημιουργία της ομάδας. Ευτυχής συγκυρία για την επιλογή των επιμέρους θεματικών υπήρξε και η πρωτοβουλία του Δήμου Βέροιας για την τοποθέτηση κάδων κομποστοποίησης σε σχολικά συγκροτήματα του Δήμου εφόσον αυτά εκδήλωναν επιθυμία. Οι  υπεύθυνοι καθαριότητας του Δήμου ενημέρωσαν  τους  μαθητές της ομάδας  για τη δυνατότητα διαχωρισμού των απορριμμάτων στη πηγή και αυτοί με τη σειρά τους ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση των συμμαθητών τους και την εφαρμογή στην πράξη. Η ομάδα αξιοποιώντας τις καλλιτεχνικές και κατασκευαστικές ικανότητες αρκετών μελών της κατασκεύασε στολίδια και το χριστουγεννιάτικο δέντρο του σχολείου με ανακυκλώσιμα υλικά και συμμετείχε με δημιουργίες της στην «Έκθεση Δημιουργιών με ανακυκλώσιμα και επαναχρησιμοποιούμενα υλικά» που διοργανώθηκε από το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και την υπεύθυνη Σχολικών δραστηριοτήτων του νομού. Διοργανώθηκε ακόμη έκθεση πασχαλινών λαμπάδων και κεριών και μουσική βραδιά σε café  της πόλης. Επίσης πραγματοποιήθηκε διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στο ΚΠΕ Καρπενησίου όπου οι μαθητές παρακολούθησαν το πρόγραμμα « Ανακυκλώνοντας, Βιώνοντας και Ανακαλύπτοντας».  Τέλος δέκα μέλη της ομάδας έχουν   ενταχθεί στο πρόγραμμα “ Snap, Save, Sell” του Ευρασιατικού σχολικού δικτύου κατά τη διάρκεια του οποίου οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα από ανακυκλώσιμα – επαναχρησιμοποιούμενα υλικά τα οποία θα μπορούν να είναι ανταποδοτικά. Η συμμετοχή των μαθητών υπήρξε ιδιαίτερα ενθουσιώδης καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος και  ιδιαίτερα αποτελεσματική παρόλο που και οι 24 μαθητές δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία από αντίστοιχα προγράμματα. Υπεύθυνες καθηγήτριες: Αγγελική Γιαννάκη και Κωνσταντία Μπουλασίκη

Αθλητικές δραστηριότητες
Το σχολείο μας συμμετείχε τη σχολική χρονιά 2013-14 σε ομαδικά και ατομικά αθλήματα , σύμφωνα με το πρόγραμμα του υπουργείου. Οι μαθητές μας είχαν πολύ καλές επιδόσεις , αλλα επέδειξαν και εξαιρετικό ήθος κατα τη διάρκεια των αγώνων.
Οι σημαντικότερες επιτυχίες των μαθητών μας είναι:
Στο στίβο  στους μαθητικους αγώνες Ελλάδας Κύπρου στο Βάδην Κοριτσιών 5000μ η Δήμητρα Μποχώρη κατέλαβε τη 2η θέση ενώ στον ανώμαλο δρόμο κοριτσιων στους  αγώνες Λυκείων Ημαθίας η ίδια μαθήτρια κατέλαβε την 1η θέση και στους αγώνες στίβου Λυκείων Ημαθίας την 1η θέση στα 5000 μετρα βάδην. Στους ίδιους αγώνες ο Αντώνης Μισοκέφαλος κατέλαβε την 1η θέση στα 1500 μετρα αγοριών, και η Σοφία Αμοιρίδου την 1η θέση στα 100 μέτρα κοριτσιών 
Στους αγώνες κολύμβησης μαθητών  από τη Βόρειο Ελλάδα ο μαθητής  Μαδενλής Κων/νος κατέλαβε την 1η θέση στο αγώνισμα 50 μέτρων ενώ στους Πανελλήνιους αγώνες κατέλαβε την 3η θέση
Στους Πανελλήνιους αγώνες καράτε εφήβων ο Κόττιας Άγγελος αναδείχθηκε 1ος νικητής και ο Κανελλίδης Τηλέμαχος 3ος.
Στους αγώνες μπάσκετ μαθητών Λυκείων Ημαθίας η ομάδα μπάσκετ του σχολείου μας κατέλαβε την 1η θέση.
Ο  Σοφοκλής Ραδης είναι μέλος της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου Νέων και ο Χαραλαμπίδης Νικόλαος μέλος της Εθνικής ομάδας Χαντμπολ

Πολιτιστικό πρόγραμμα: ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετείχαν σταθερά 60 μαθητές απ’όλα τα τμήματα της Γ’Λυκείου.Υπεύθυνες καθηγήτριες ήταν Ευγενία Καβαλλάρη ΠΕ2,Κατερίνα Τζίμα ΠΕ2,Μαρία Κολίτσα ΠΕ2 με συντονίστρια την Ευγενία Καβαλλάρη.
Η ομάδα ασχολήθηκε με τη συγγραφέα Σοφία Νικολαίδου μια από τις    πιο σημαντικές γυναικείες γραφές.
Οι μαθητές καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος μελέτησαν τα δυο τελευταία μυθιστορήματα της και κινήθηκαν πάνω στους εξής άξονες
-χαρακτηριστικά της γραφής της συγγραφέως
-επιρροές από άλλους συγγραφείς
-σχέση λογοτεχνίας και ιστορίας
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη της Σοφίας Νικολαίδου στο σχολείο και τη δίωρη συνάντηση με τα μέλη της ομάδας,όπου απαντήθηκαν ερωτήσεις και διατυπώθηκαν απόψεις-προσεγγίσεις πάνω στο έργο της.
Το πρόγραμμα κατάφερε να μυήσει τους μαθητές στη λογοτεχνική γραφή ,να τους φέρει σε επαφή με σημαντικούς δημιουργούς της χώρας μας και να τους καλλιεργήσει μια πιο οξυδερκή ματιά απέναντι στα λογοτεχνικά κείμενα.να τους καταστήσει εν τέλει ασκημένους αναγνώστες.

Πολιτιστικό πρόγραμμα: « ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ»
Για πρώτη φορά στο σχολείο πειραματιστήκαμε με το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας ,παρότι κάθε σχολική χρονιά μελετούμε και φιλοξενούμε ένα συγγραφέα, όχι όμως «επίσημα»υπό τη σκέπη ενός προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων.
Η ομάδα του προγράμματος απαρτίζονταν από μαθητές των δύο πρώτων τάξεων του Λυκείου . Πιστεύουμε ότι  τελικά, το πρόγραμμα συνέβαλε  στο να ενισχύσει τη φιλαναγνωσία των μαθητών και στο να τους «ανοίξει» νέους δρόμους δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου. Επιπλέον , οι μαθητές χάρηκαν και αποκόμισαν οφέλη από την γνωριμία ,επαφή και συζήτηση με τον συγγραφέα, μιας και το πρόγραμμα είχε ως επιστέγασμα τη συνάντηση με τον κ. Σκαμπαρδώνη του οποίου και το έργο μελετήσαμε.

Διαγωνισμοί της Ε.Μ.Ε
Oι μαθητές Ξενιτίδης Αναστάσιος, Mπουζίνης Παύλος, Πετρομελίδου Στυλιανή,Σαμαρά Μαρία, Μπεσίνας Δημήτριος, Καραλής Χαράλαμπος και Πενόπουλος Αθανάσιος  επέτυχαν στο διαγωνισμό της ΕΜΕ 

Πρόγραμμα ΕUROSCOLA
Οι μαθητές  Ξενιτίδης Αναστάσιος και  Μανουσαρίδου Χριστίνα επέτυχαν στον Πανελλήνιο διαγωνισμό EUROSCOLA και ταξίδεψαν στο Στρασβουργο όπου ενημερώθηκαν για τους θεσμούς της Ευρωπαικής Ένωσης και επισκέφθηκαν το Ευρωκοινοβούλιο.

Θεατρική ομάδα
Τη σχολική χρονιά 2013-14,   η θεατρική ομάδα του σχολείου μας μέσα στα πλαίσια του Προγράμματος  πολιτιστικών θεμάτων: «Σχεδιασμός και υλοποίηση θεατρικής παράστασης με τίτλο « Για όλα όσα έχω να πω…»,  και παρουσίασε με επιτυχία  στο κοινό  της πόλης μας το παραπάνω έργο. Παράλληλα,  συμμετείχε στον 1ο Θεατρικό  διαγωνισμό  Γυμνασίων – Λυκείων των Π.Ε. Ημαθίας – Πέλλας – Πιερίας που διοργάνωσε η   Κ.Ε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας  σε συνεργασία  με τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας (Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων), στον οποίο και διακρίθηκε με τον έπαινο  Δημιουργικής Γραφής (Μουρτζίλα Φρατζέσκα) και τον Έπαινο Μουσικής .
Υπεύθυνοι του παραπάνω προγράμματος ήταν η καθηγήτρια Κουκάρα Παρασκευή.

Κοινωνικές εκδηλώσεις
Οι μαθητές συγκέντρωσαν τρόφιμα που διένειμαν σε οικογένειες.  Οι μαθητές  με πρωτοβουλία της Υποδιευθύντριας Ιωάννας Τσαντσαν συμμετείχαν ενεργά στη δραστηριότητα συλλογής  μεγάλης ποσότητας πλαστικών καπακιών συσκευασιών  τα οποία μετατρέπονται σε αναπηρικά αμαξίδια ανταποκρινόμενοι σε έκκληση του συλλόγου παραπληγικών Πέλλας. Η καθηγήτρια  Μαρία Ζερβάκη  πρόσφερε τις υπηρεσίες της αφιλοκερδώς στο Φροντιστήριο της Ενωσης Γονέων Δευτεροβάθμιας Εκπασίδευσης. Κατά τη διάρκεια του β΄ τετραμήνου η καθηγήτρια  Γαλλικών Άννα Κυριακίδου προσέφερε εκτός διδακτικού ωραρίου μαθήματα για το πτυχίο Γαλλικών".