Σεμινάρια ιστορίας του Πόντου για τους εκπαιδευτικούς των σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας - 18/3 στην Βέροια

Σεμινάρια ιστορίας του Πόντου για τους εκπαιδευτικούς της κεντρικής Μακεδονίας συνδιοργανώνουν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων της κεντρικής Μακεδονίας, με τη συνεργασία των τοπικών Δήμων και των τοπικών ποντιακών φορέων.

Στα σεμινάρια προσκαλούνται να λάβουν μέρος οι εκπαιδευτικοί, αλλά θα είναι ανοικτά και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο. Η έναρξη γίνεται την Τρίτη 5 Μαρτίου 2019, θα συνεχιστούν καθ’ όλο το μήνα σε κάθε μία από τις επτά (7) περιφερειακές Ενότητες της κεντρικής Μακεδονίας και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών τονίζει τη μεγάλη σημασία αυτών των σεμιναρίων, με την πραγματοποίηση των οποίων καλύπτεται ένα σημαντικό κενό στην εκπαίδευση, το οποίο θα έπρεπε να καλύψει το Υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν την ίδια ώρα όλα (18.30), ως εξής:

1ο: Στα Γιαννιτσά (για την περιοχή Πέλλας), την Τρίτη 5 Μαρτίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, με εισηγητή τον Δρα Παυλίδη Αντώνη, Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, με θέμα: «Όψεις της κοινωνίας των Ελλήνων του Πόντου, 1856-1922».

2ο: Στους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 7 Μαρτίου στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Αλέξης Μινωτής», με εισηγητή τον Ομότιμο Καθηγητή Πελαγίδη Στάθη, με θέμα: «Μακεδονία και προσφυγικός Ελληνισμός».

3ο: Στο Κιλκίς την Πέμπτη 14 Μαρτίου στην αίθουσα του επιμελητηρίου Κιλκίς, με εισηγητή τον Δρα Καΐλάρη Γιάννη, με θέμα: «Ο ρόλος των συλλόγων στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης των Ελλήνων του Πόντου».

4ο: Στη Βέροια τη Δευτέρα 18 Μαρτίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Δήμου, με εισηγητή τον Ομότιμο Καθηγητή Κώστα Φωτιάδη, με θέμα: «Η Γενοκτονία του Ποντιακού ελληνισμού».

5ο: Στις Σέρρες την Τετάρτη 20 Μαρτίου στην αίθουσα της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Σερρών, με εισηγητή τον Καθηγητή του ΑΠΘ Σαββίδη Θωμά, με θέμα: «Πολιτισμική διατροφική κληρονομιά των Ελλήνων του Πόντου και της Μ. Ασίας».

6ο: Στην Κατερίνη την Πέμπτη 21 Μαρτίου, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου «Εκάβη», με εισηγητή τον Επίκουρο Καθηγητή της επώνυμης έδρας ποντιακών σπουδών του ΑΠΘ Χατζηκυριακίδη Κυριάκο, με θέμα: «Οικονομικός και διπλωματικός ρόλος των μεγάλων Δυνάμεων στον Πόντο (19ος - αρχές 20ου αιώνα».

7ο: Στα Μουδανιά, την Τετάρτη 27 Μαρτίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Γυμνασίου, με εισηγητή τον Καθηγητή Κοινωνιολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Μαυρίδη Σάββα, με θέμα: «Ανεξάρτητα κράτη στον Πόντο (Βασίλειο του Πόντου - Αυτοκρατορία Τραπεζούντας) και η άσκηση εξουσίας σ’ αυτά».

Πηγή: http://epontos.blogspot.com