Διαγωνισμός μαθητικής εφημερίδας

Εγκρίθηκε η διεξαγωγή του 5ου Διαγωνισμού Μαθητικής Εφημερίδας υπό την επιμέλεια της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, που απευθύνεται σε μαθητές/-τριες Δ.Ε της Κεντρικής Μακεδονίας για το σχολικό έτος 2018-2019.

Σκοποί του εν λόγω διαγωνισμού είναι η σημασία της ενημέρωσης στη ζωή των πολιτών, η εξοικείωση των μαθητών με τη δημοσιογραφία και τη δομή μιας εφημερίδας, η προβολή των δημιουργικών και εκφραστικών ικανοτήτων των μαθητών αλλά και η συμβολή των εκπαιδευτικών προς αυτή την κατεύθυνση, η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση των μαθητών για θέματα που αφορούν στις σχέσεις τους με την κοινωνία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον και η ανάδειξη κάθε προσπάθειας έκδοσης μαθητικών εφημερίδων στην Κεντρική Μακεδονία.

Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος Γυμνάσια και Γενικά Λύκεια της Κεντρικής Μακεδονίας (Ν. Θεσσαλονίκης, Ν. Χαλκιδικής, Ν. Σερρών, Ν. Ημαθίας, Ν. Πέλλας, Ν. Πιερίας, Ν. Κιλκίς) υποβάλλοντας μια έκδοση εφημερίδας που κυκλοφόρησε ή θα κυκλοφορήσει κατά τη σχολική χρονιά 2018-2019. Η έντυπη εφημερίδα θα πρέπει να αποσταλεί σε πέντε αντίτυπα στη διεύθυνση της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Καθολικών 4, Τ.Κ. 54625, Θεσσαλονίκη, με την ένδειξη ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ το αργότερο έως τις 22 Μαρτίου 2019.

Επισημαίνεται ότι η διεξαγωγή του εν λόγω Μαθητικού Διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί, εφόσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

1.Η συμμετοχή του σχολείου στον διαγωνισμό θα είναι προαιρετική και θα πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή/Διευθύντριας της εκάστοτε σχολικής μονάδας και του Συλλόγου Διδασκόντων αυτής.

2. Η συμμετοχή των μαθητών/-τριών να είναι προαιρετική.

3. Για τους μαθητές/τριες που θα συμμετάσχουν να προσκομιστεί Υπεύθυνη Δήλωση από τον ασκούντα την επιμέλεια του μαθητή/της μαθήτριας, στην οποία να δηλώνονται ότι δέχεται ο μαθητής/η μαθήτρια:
α) να συμμετέχει στον διαγωνισμό σύμφωνα με τους όρους προκήρυξης,
β) να δημοσιευτεί το έργο του σε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο.

4. Η συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών στον διαγωνισμό να μην έχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους μαθητές και μαθήτριες ή για το σχολείο.

5. Ο φορέας διοργάνωσης να αναλάβει όλη τη διαδικασία υλοποίησης του διαγωνισμού και να διασφαλίσει τα προσωπικά δεδομένα και τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών.

6. Ο διαγωνισμός να μην εμπλέκεται με την προώθηση εμπορικών προϊόντων και δεν θα υπάρξουν έσοδα για τους φορείς που προκηρύσσουν τον διαγωνισμό ή για άλλους, από τα υποβληθέντα έργα (με εμπορία, διαφήμιση, κ.λπ.).

Για τη μετακίνηση των μαθητών που θα συμμετάσχουν ισχύουν οι διατάξεις της υπ΄αριθμ.33120/ΓΔ4/28-02-2017 (Β΄ 681) Υ.Α. με θέμα «Εκδρομές-Εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών και μαθητριών Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας».

Τέλος, σημειώνεται ότι η μετακίνηση και η συμμετοχή των σχολικών μονάδων στον εν λόγω Διαγωνισμό θα γίνει χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο.