Διδακτική επίσκεψη του 2ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας στο χιονοδρομικό κέντρο Σελίου

Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη των τμημάτων Α3 και Α4 του 2ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας στο χιονοδρομικό κέντρο Σελίου, στα πλαίσια του μαθήματος της Γυμναστικής, από την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κ. Σάρρα Δέσποινα.

Στόχος της διδακτικής επίσκεψης ήταν να μάθουν οι μαθητές τα βασικά τεχνικά στοιχεία της χιονοδρομίας (κύλιση, σταμάτημα). Αφού τα παιδιά έμαθαν να τοποθετούν και να αφαιρούν τα πέδιλα του σκι, χωρίστηκαν σε ομάδες και εξασκήθηκαν σε ασκήσεις ισορροπίας, κύλισης σε ένα πέδιλο, αλλαγή κατεύθυνσης και μετακίνηση με τα πέδιλα σε ανοδική φορά.

Στη συνέχεις αφιερώθηκε χρόνος για την κύλιση σε κάθε ένα παιδί ξεχωριστά με τη βοήθεια εκπαιδευτών.

Με το πέρας των ασκήσεων οι μαθητές κατάφεραν να διασχίσουν την παιδική πίστα με ελεγχόμενη ταχύτητα και σταμάτημα. Η επιτυχία ολοκληρώθηκε και με την χρήση της πιο δύσκολής πίστας από τους μισούς μαθητές.

Επίσκεψη στον Λευκό Πύργο και στα Μουσεία Φωτογραφίας και Κινηματογράφου

Στις 13 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη στο Λευκό Πύργο, στο Μουσείο Κινηματογράφου και στο Μουσείου Φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη, από τα παιδιά της Α΄ Γυμνασίου στα πλαίσια των μαθημάτων της Τεχνολογίας, της Ιστορίας και των Καλλιτεχνικών.

Πρώτος προορισμός ήταν ο Λευκός Πύργος όπου στεγάζεται μόνιμη έκθεση που αφορά τη Θεσσαλονίκη και παρουσιάζει με συνοπτικό τρόπο όψεις της ιστορίας της πόλης, από την εποχή της ίδρυσής της το 316/15 π.Χ. μέχρι τις μέρες μας. Εκεί τα παιδιά περιηγήθηκαν στο χώρο σε ομάδες των 20 ατόμων.

Δεύτερος προορισμός ήταν το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης όπου στο ίδιο κτήριο στεγάζονται τα μουσεία της Φωτογραφίας και του Κινηματογράφου. Για καλύτερη ξενάγηση, τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ισάριθμες ομάδες και επισκέφτηκαν εκ περιτροπής τα δύο Μουσεία.

Στο Μουσείο Κινηματογράφου τα παιδιά πήραν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βγαίνω στο φώς!» το οποίο περιελάμβανε:

διαδραστική περιήγηση στο χώρο του μουσείου,
παρακολούθηση μίας ταινίας 3D με τίτλο «Βγαίνω στο φώς!»,
ενώ τέλος τα ίδια τα παιδιά δημιούργησαν ταινία στο “green screen” με την καθοδήγηση των ειδικών.
Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βγαίνω στο φως!» οι μαθητές, μέσα από μια βιωματική πορεία, γνώρισαν τα πειράματα και τους προδρόμους που οδήγησαν στη δημιουργία της πρώτης κινηματογραφικής μηχανής. Με ένα παιχνίδι ρόλων αφουγκράστηκαν τα μυστικά του κινηματογραφικού λόγου (εικονογράφηση του σεναρίου, είδη πλάνων, γωνίες λήψης κ.α) μέσα στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα “green screen”.

Στο Μουσείο Φωτογραφίας, τα παιδιά ξεναγήθηκαν στην κεντρική έκθεση Φωτογραφίας της Thessaloniki PhotoBiennale 2018 με τίτλο Capitalist Realism της 1η ενότητας – «Συντελεσμένο Μέλλον», που αναδεικνύει ζητήματα που συντελούν στη δημιουργία ή στην επιδείνωση των οικονομικών κρίσεων στο διεθνές περιβάλλον, σε σύγχρονο και ιστορικό ορίζοντα. Περιλαμβάνει έργα που πραγματεύονται τις εσωτερικές αντιθέσεις του συστήματος, όπως αστική και εργατική τάξη, φτώχεια και πλούτο, ανάπτυξη και κρίση, βιομηχανική ανάπτυξη και οικολογική καταστροφή.