«Βασιλόπιτες της Ελλάδος» παρουσίασαν σπουδαστές του Δ.ΙΕΚ Βέροιας (φωτογραφίες, βίντεο)

Οι σπουδαστές της ειδικότητας Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας (CHEF) Γ΄ Εξαμήνου του Δ.ΙΕΚ Βέροιας διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα τις «Βασιλόπιτες της Ελλάδος».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης 24 Ιανουαρίου, στο φουαγιέ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Βασίλης Λυκοστράτης, ο Διευθυντής του Δ.ΙΕΚ Νίκος Νικολόπουλος και ο Διευθυντής του ΣΕΚ Νίκος Ουσουλτζόγλου, ενώ στην συνέχεια έκοψαν τις πρώτες βασιλόπιτες που ετοίμασαν με πολύ μεράκι οι σπουδαστές.

Ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε ότι για του χρόνου επιδιώκουν να λειτουργήσουν δέκα τμήματα στο Δ.ΙΕΚ Βέροιας, για σπουδαστές από Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια κι όλη την Ημαθία. Αυτά είναι τα εξής: Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας (CHEF), Τουριστικών Επαγγελμάτων, Φυσικοθεραπείας, Φυλάκων Μουσείων, Γραμματέων Στελεχών Διοίκησης, Φαρμακείου, Αμπελουργίας – Οινολογίας, Τεχνικών Εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Υποκριτικής Θεάτρου και Διακοσμητικής.

Για ακόμη μία χρονιά οι σπουδαστές παρουσίασαν στο κοινό της πόλης μία πρωτότυπη σε ιδέα και γεύση εκδήλωση. Περίπου τριάντα βασιλόπιτες φτιαγμένες με παραδοσιακές συνταγές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, παρασκευασμένες από τους σπουδαστές υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτών Ιωάννη Κελεσίδη και Τσίτση Ελένης.

Μετά την παρουσίαση, ακολούθησε γευσιγνωσία, όπου οι παρευρισκόμενοι δοκίμασαν αλμυρές ή γλυκές πίτες, και φυσικά πολλοί στάθηκαν τυχεροί αφού σε κάθε πίτα υπήρχε τυχερό φλουρί.

Οι βασιλόπιτες ήταν:

  • Πολίτικη
  • Κέικ Κέρκυρας
  • Πίτα με κιμά και πράσο Μακεδονίας
  • Κρεατόπιτα Νάουσας
  • Μικρασιάτικη
  • Γλυκιά Καλύμνου
  • Χαλουμόπιτα Κύπρου
  • Γλυκιά από Νέα Αρτάκι
  • Παραδοσιακό τσουρέκι με σταφίδες
  • Ποντιακή γλυκιά
  • Κρητική γλυκιά με γιαούρτι
  • Γλυκιά Κωνσταντινούπολης
  • Βασιλόπιτα Μελιβείας
  • Κιμαδόπιτα Σμύρνης
  • Γλυκιά Καισαρίας
  • Γλυκιά Ερυθραίας
  • Κοτόπιτα Θεσσαλίας
  • Ποντιακή αλμυρή με μυζήθρα
  • Σμύρνης γλυκιά
  • Κρητική γλυκιά
  • Κρεατόπιτα Βεριώτικη
  • Θρακιώτικη κρεατόπιτα
  • Σουσαμόπιτα
  • Αλμυρή Έβρου
  • Τσουρέκι
  • Βλάχικη αλμυρή
  • Κρεατόπιτα Ηπείρου
  • Γλυκιά Καλύμνου
  • Αγιάσου Μυτιλήνης

Ιδιαίτερες βασιλόπιτες τόσο ιστορικά όσο και συμβολικά ήταν οι πίτες της Ηπείρου και της Καλύμνου.

Σύμφωνα με την παράδοση:

Η βασιλόπιτα της Ηπείρου είναι αλμυρή με γέμιση από κοτόπουλο ή αρνίσιο χοντροκομμένο κιμά ή με ολόκληρα κομμάτια χοιρινού, τραχανά, πράσα και αυγά.

Η Ηπειρώτισσα νοικοκυρά, πριν σκεπάσει με τα τελευταία φύλλα την βασιλόπιτα, εκτός από το καθιερωμένο νόμισμα, τοποθετεί ένα ξυλαράκι για τους αγωγιάτες, ένα μικρό κουκουνάρι, ένα κομμάτι πουρνάρι, για τον τσοπάνο, έναν σταυρό από κρανιά για το καλό του σπιτιού και ένα κουκί για αφθονία αγαθών.

Την βασιλόπιτα της Καλύμνου αφού βγει από τον φούρνο και κρυώσει, οι νοικοκυρές την στόλιζαν με κάτι ιδιαίτερο. Με λίγη ζύμη (ίδια με αυτή του ψωμιού) έφτιαχναν ένα στεφάνι ίσο με την διάμετρο της βασιλόπιτας, το οποίο συμβόλιζε το τιμόνι του καραβιού. Έπαιρναν ζύμη και έδιναν σε αυτή το σχήμα πουλιών. Για μάτια κάρφωναν γαρύφαλλα. Με αυτά τα πουλιά γέμιζαν το στεφάνι. Άλειφαν το στεφάνι με έναν κρόκο αυγού και λίγο νερό και το έψηνα σε ένα ταψί στον φούρνο. Αφού το έβγαζαν, στο ράμφος των πουλιών έδεναν χρωματιστές κορδέλες. Τα πουλιά και διακόσμηση τους, συμβόλιζαν τις ευχές για καλά ταξίδια, καλή ψαριά και καλή επιστροφή των ναυτικών ανδρών τους. Τα αρώματα και η ποικιλία των ξηρών καρπών που έβαζαν μέσα στην βασιλόπιτα, συμβόλιζαν την αφθονία της νέας χρονιάς.

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι σπουδαστές της ειδικότητας Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας (CHEF) Γ΄ Εξαμήνου, θα παρουσιάσουν σε συνεργασία με άλλα τμήματα του Δ.ΙΕΚ Βέροιας, μία μεγάλη εκδήλωση που σκοπό θα έχει την προώθηση του τουρισμού στον Νομό Ημαθίας.