Πανελλήνιο eTwinning βραβείο για το 5ο ΓΕΛ Βεροίας στην κατηγορία «Πολιτιστική Κληρονομιά»

Το 5ο ΓΕΛ Βεροίας απέσπασε βραβείο στον 13ο ετήσιο Εθνικό Διαγωνισμό eTwinning, για το 2018, στην κατηγορία «Πολιτιστική Κληρονομιά» με το έργο “How about some Salmon? Dionysios Solomos”.

Το έργο υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2017-2018 από μαθητές της Β’ Λυκείου του 5ου ΓΕΛ Βεροίας με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Ελένη Κωστοπούλου σε συνεργασία με τα εξής σχολεία α) 3ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου β) Liceo Statale delle Scienze Umane «S. Anguissola», Ιταλία και γ) ICS Cremona Uno, Ιταλία .

Η ευρωπαϊκή συνεργασία ενσωματώθηκε στο υποχρεωτικό μάθημα της Ερευνητικής Εργασίας της Β’ τάξης και συμμετείχαν 30 μαθητές που επέλεξαν το συγκεκριμένο έργο στο πρώτο και δεύτερο σχολικό τετράμηνο.

Σκοποί του προγράμματος ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές τη ζωή και το έργο του εθνικού μας ποιητή, ο οποίος έγραψε έργα στα ελληνικά και ιταλικά. Καθώς και να ερευνήσουν τις ιστορικές , κοινωνικές και εκπαιδευτικές συνθήκες της εποχής του στις δυο χώρες που έζησε. Να χρησιμοποιήσουν την αγγλική γλώσσα για να επικοινωνήσουν με τους συνεργάτες τους και τις νέες τεχνολογίες για να παρουσιάσουν την έρευνά τους .

Έμφαση δόθηκε στη σπουδαιότητα της ενσωμάτωσης ενός μετανάστη σε μία νέα κοινωνία . Ο Διονύσιος Σολωμός σε μικρή ηλικία μετακόμισε στην Κρεμόνα της Ιταλίας , (όπου βρίσκονται τα δύο ιταλικά σχολεία –συνεργάτες )μορφώθηκε εκεί και ενσωματώθηκε στην κοινωνία. Εμπνεύστηκε στο νέο περιβάλλον και δημιούργησε σπουδαία έργα .

Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας οι μαθητές του 5ου ΓΕΛ Βεροίας, ερεύνησαν τη ζωή και το έργο του εθνικού ποιητή, παρακολούθησαν εργαστήριο από την κ Τικτοπούλου καθ. Λογοτεχνίας του Α.Π.Θ σχετικά με τη ζωή του ποιητή, διάβασαν ποιήματα του, έγραψαν φανταστικές σελίδες από το ημερολόγιο του όταν ήταν παιδί, εμπνεύστηκαν και συνέθεσαν ποίημα χρησιμοποιώντας λέξεις από ποιήματα του, επικοινώνησαν διαδικτυακά με τους συνομηλίκους τους από το σχολείο της Κρεμόνα.

Η τελετή απονομής των εθνικών βραβείων έγινε κατά τη διάρκεια του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της δράσης eTwinning, στα Ιωάννινα από 23-25 Νοέμβριου 2018. Η εκπαιδευτικός Ελένη Κωστοπούλου παρέλαβε το δικό της βραβείο αλλά και του σχολείου. Στους συμμετέχοντες μαθητές δόθηκαν έπαινοι για τον καθένα χωριστά και αναμνηστικά δώρα. Επίσης , στο σχολείο χορηγήθηκε ένας προτζέκτορας, ευγενική χορηγία της εταιρείας EPSON προς τη δράση eTwinning.

Η Eυρωπαϊκή δράση eTwinning εντάσσεται στο πρόγραμμα Erasmus+ και προωθεί τη χρήση Νέων Τεχνολογιών και τη συνεργασία των ευρωπαϊκών σχολείων.