Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας στην Σλοβακία στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus plus

Με μια ηλιόλουστη εβδομάδα και θερμοκρασίες ζεστού ελληνικού φθινοπώρου, υποδέχθηκε την ελληνική αποστολή Erasmus plus του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, η Σλοβακία και το “Pazmany Peter Gymnazium” της ιστορικής πόλης Nove Zamky.

Η ελληνική αποστολή προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης (Ουγγαρία), όπου τους περίμενε ένα minibus το οποίο, κατ΄εντολή της Διευθύντριας του “Pazmany Peter Gymnazium” κας Zuzana Peternai, και ως αντίδωρο της δικής μας φιλοξενίας, μας έκανε μια πλήρη πολύωρη ξενάγηση στα αξιοθέατα της πανέμορφης Βουδαπέστης πριν πάρουμε το δρόμο για τον τελικό προορισμό μας.

Το πρόγραμμα της συνάντησης περιελάμβανε:

Την 1η ημέρα συνάντηση εργασίας των εκπαιδευτικών και συντονιστών του προγράμματος στο χώρο του σχολείου. Παράλληλα, οι μαθητές ασχολήθηκαν με πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες σχετικές με τη θεματολογία του προγράμματος.

Ακολούθησε μικρή ξενάγηση στα παλιά κτίρια της πόλης και επίσκεψη στο Δημαρχείο της.

Τη 2η ημέρα, ένα δίωρο ταξίδι στο χθες και το σήμερα του παλιότερου Ορυχείου και Νομισματοκοπείου της Ευρώπης που εξακολουθεί να βρίσκεται σε λειτουργία και σήμερα, στην πανέμορφη ορεινή πόλη, Kremnitsa, στους πρόποδες του όρους Τάτρα. Στο Νομισματοκοπείο το σχολείο της Κουλούρας είδε τη νομισματική ιστορία και παραγωγή της περιοχής, τη διαδικασία παραγωγής χρήματος, τις μηχανές παραγωγής , τους εργαζόμενους, ... ζωντανά.

Στη μετάβαση στο ορυχείο , κατέβηκαν στα ... χρυσά έγκατα της γης, τα οποία διαθέτουν ακόμη πολύτιμο υλικό, μη συμφέρον πλέον για επεξεργασία.

Την 3η ημέρα πηγαν στο χωριό Tvrdosovce όπου ανθούν μικρές επιχειρήσεις με παραδοσιακά προϊόντα. Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε βιωματικές δραστηριότητες καλαθοπλεκτικής, ξυλογλυπτικής, επεξεργασίας προϊόντων μέλισσας, δημιουργίας διακοσμητικών αυγών κ.λ.π. Στον ίδιο χώρο μέσα σε μια ιδιαίτερα φιλόξενη ατμόσφαιρα οι γυναίκες του σπιτιού-εργαστηρίου μαγείρεψαν και μας φίλεψαν όλους παραδοσιακό, σπιτικό γκουλάς.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, αφού περιηγήθηκαν σε έναν μαγευτικό τόπο, πλάι στο ποτάμι (Kolarovο),με την μεγαλύτερη ξύλινη γέφυρα της Ευρώπης, επισκέφθηκαν ένα οινοποιείο-τυροκομείο και είδαν τη διαδικασία παραγωγής των σχετικών προϊόντων και ... να τα δοκιμάσουμε όλα , σε ένα ιδιαίτερα ζεστό περιβάλλον, γεύμα που ακολούθησε.

Η 4η ημέρα περιελάμβανε μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη σχετικά με το Ευρώ και τη Νομισματική πολιτική της Ευρώπης, της οποίας η Σλοβακία αποτελεί μέλος, στην Εθνική Τράπεζα της Σλοβακίας, στην πρωτεύουσα, Μπρατισλάβα. Ακολούθησε μια σύντομη τουριστική ξενάγηση στην πρωτεύουσα.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας παρακολούθησαν ένα άρτια οργανωμένο πρόγραμμα, το οποίο περιελάμβανε παραδοσιακά τραγούδια, ρεσιτάλ πιάνου και σαξοφώνου, ταινία μικρού μήκους (δημιουργία των μαθητών στα πλαίσια του “Money matters”) καθώς και πλούσιο γεύμα που το ακολούθησαν χοροί, συνοδεία βιολιών, με τη συμμετοχή όλων των προσκεκλημένων εταίρων, μαθητών και εκπαιδευτικών, των συνεργαζόμενων ευρωπαϊκών σχολείων.