Επίσκεψη του συγγραφέα Γιάννη Καισαρίδη στο 1ο ΓΕΛ Βέροιας

Την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου μετά από πρόσκληση του φιλόλογου και Διευθυντή του σχολείου Χρήστου Σκούπρα, ο συγγραφέας επισκέφθηκε το 1ο ΓΕΛ Βέροιας και συνομίλησε με τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου για το έργο του. Αφορμή στάθηκε η διδασκαλία του διηγήματος «Το τελευταίο μάθημα» από το βιβλίο του Συναντήσεις και Ενοχές, Κέδρος 2000.

Η υπόθεση του διηγήματος αναφέρεται στη συνάντηση 2 νεκρών συμμαθητών του αφηγητή και του επιστάτη και του γυμνασιάρχη της εποχής στο μισογκρεμισμένο σχολείο που ετοιμάζεται να αλλάξει ρόλο και να μετατραπεί από σχολείο της πόλης με εκατόχρονη ιστορία σε Δημαρχείο. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται με το γύρισμα του 20ου αιώνα, στο τέλος της δεκαετίας του 1990, μια καλοκαιρινή νύχτα .

Ο διδάσκων, παρουσιάζοντας τον βραβευμένο λογοτέχνη, τόνισε την αυθεντικότητα της λογοτεχνικής του γραφής και τον τρόπο που σκιαγραφεί τη μυστική ζωή της πόλης. Με αφορμή την υπόθεση του διηγήματος ο συγγραφέας αναφέρθηκε στις μνήμες που τον σημάδεψαν από τη σχολική του ζωή, από το 10ο Δημοτικό ακόμη, και πώς αυτές οι μνήμες, στολισμένες από την επίδραση του χρόνου και των απωλειών, άρδευσαν τις πηγές της έμπνευσής του. Ο ερμηνευτικός διάλογος που αναπτύχθηκε στην τάξη επικεντρώθηκε στα εξής ερωτήματα: Η αλλαγή χρήσης του σχολείου σε Δημαρχείο, όπου στεγάζονταν το 1ο ΓΕΛ Βέροιας, 20 χρόνια μετά, είναι πετυχημένη ή όχι; Γιατί οι βυζαντινές εκκλησίες της πόλης από 72 έμειναν τελικά 46 και πότε καταστράφηκαν; Οι πεζογράφος αναρωτήθηκε αν και με ποιον τρόπο προστατεύουμε τα μνημεία, την μνήμη και τον πολιτισμό στην πόλη μας και πώς οι κοινωνικές διεργασίες και η «πρόοδος» επιδρούν και αλλάζουν τη ζωή μας.

Ο Γιάννης Καισαρίδης, αφού χάρισε στους μαθητές ένα αντίτυπο του μυθιστορήματός του ΑΠΟΤΟΜΗ, διάβασε ένα αδημοσίευτο διήγημα με τίτλο «ΒΙΟΛΟΓΙΑ», και αναφέρθηκε σύντομα στην υπόθεση του μυθιστορήματός του.