Logo

«Ματιές στο παρελθόν του τόπου μου»: Έκδοση συλλογικού εκπαιδευτικού έργου

Κατά το σχολικό έτος 2015-2016 ιδρύθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας ένα Τοπικό Θεματικό Δίκτυο Πολιτιστικών Θεμάτων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με τίτλο: «Ματιές στο παρελθόν του τόπου μας με αφορμή ένα μνημείο της γειτονιάς μας».

Το δίκτυο οργανώθηκε για να υποστηρίξει τους εκπαιδευτικούς που υλοποιούν Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων στο πεδίο των Πολιτιστικών Θεμάτων και της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και λειτούργησε για δύο σχολικά έτη (2015-2017).

Σκοπός της ίδρυσής του ήταν να οργανωθεί και να ενισχυθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας και συστηματικής ανατροφοδότησης των εκπαιδευτικών και των μαθητών των σχολείων ως προς την ενασχόλησή τους με τα μνημεία της Ημαθίας. Οι θεματικές περιοχές, στις οποίες κινήθηκε το δίκτυο, ήταν οι εξής: α. Κατανόηση της έννοιας του μνημείου, β. Γνωριμία με τα μνημεία της Ημαθίας, γ. Διοργάνωση δράσεων εξωστρέφειας με αφορμή ένα μνημείο.

Το τοπικό θεματικό δίκτυο οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας με κύριο συνεργάτη την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και με την υποστήριξη των Σχολικών Συμβούλων Προσχολικής Αγωγής και Δημοτικής Εκπαίδευσης Ημαθίας και του Κέντρου Τοπικής Ιστορίας της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, κατά το δεύτερο έτος λειτουργίας του. Στην πρόσκληση για συμμετοχή στο δίκτυο ανταποκρίθηκαν περίπου 800 μαθητές και 60 εκπαιδευτικοί από 21 σχολικές μονάδες της Ημαθίας.

Για τις ανάγκες λειτουργίας του Τοπικού Θεματικού Δικτύου δημιουργήθηκε ένα πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό και υλοποιήθηκαν ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δράσεις, που αφορούσαν τόσο την πολιτιστική όσο και την περιβαλλοντική μελέτη και προσέγγιση των μνημείων και της τοπικής ιστορίας.

Με τη λήξη λειτουργίας του διετούς Τοπικού Θεματικού Δικτύου εκδίδεται ένα συλλογικό έργο, το οποίο περιλαμβάνει τα εξής: α. τη φιλοσοφία του δικτύου, τις τακτικές που ακολουθήθηκαν για την υλοποίηση των στόχων του καθώς και την αξιολόγησή του, β. αναλυτική περιγραφή των δράσεων 13 σχολείων, γ. παραπομπές σε ψηφιακό υλικό, που δημιουργήθηκε από σχολεία που συμμετείχαν στο δίκτυο, δ. συνοπτική κατάσταση προτεινόμενων δραστηριοτήτων, ε. μια λίστα με τα μνημεία της Ημαθίας με τα οποία θα μπορούσαν να ασχοληθούν τα ενδιαφερόμενα σχολεία και στ. την κατάσταση των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν από τα σχολεία που συμμετείχαν στο δίκτυο.

Όσα διαβάσετε στο παρόν συλλογικό έργο έχουν πραγματοποιηθεί με πολύ μεράκι από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ξεφυλλίζοντας το έργο θα μπορέσετε να απολαύσετε τις πλούσιες δραστηριότητες, την έντονη βιωματική προσέγγιση, τις όμορφες ιδέες και το μεράκι τους. Θα μπορέσετε, ίσως, να διακρίνετε και τις πολλές ώρες συνεργασίας και συνεχούς επικοινωνίας των μελών του δικτύου για την οργάνωση και τον συντονισμό των προγραμμάτων, τον περίσσιο αλλά ευχάριστο κόπο για την υλοποίηση των δράσεων, τη συστηματική συνεργασία με μέλη και φορείς της τοπικής κοινωνίας, και τις πολλές ώρες προσωπικής ενασχόλησης μπροστά στον υπολογιστή.

Συλλογικό έργο: «Ματιές στο παρελθόν του τόπου μου» (pdf)

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb