Σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας με αρχαία ελληνικά παιχνίδια συμμετείχε το 9ο Δημοτικό Βέροιας

Την Παρασκευή 18-5-2018 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄τάξης του 9ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας επισκέφτηκαν το Δημοτικό Γυμναστήριο Ευόσμου, για να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Γνωριμία με τα αρχαία ελληνικά παιχνίδια». Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Τμήμα Αθλητικής Ανάπτυξης του Δήμου Ευόσμου-Κορδελιού και αποτέλεσε μια πραγματικά πολύ ευχάριστη εμπειρία για τους μαθητές αλλά και για τους εκπαιδευτικούς που το παρακολούθησαν, καθώς ήταν από τις λίγες φορές, ομολογουμένως, που εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσφέρει τόση μεγάλη ικανοποίηση!

Αρχικά οι μαθητές ενημερώθηκαν για την ιστορική εξέλιξη του παιχνιδιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, γνώρισαν ατομικά και ομαδικά παιχνίδια, κινητικά και επιτραπέζια και συζήτησαν για την εξέλιξή τους μέχρι τη σημερινή εποχή. Ενδιαφέροντα ήταν κάποια πληροφοριακά στοιχεία που δόθηκαν, όπως για παράδειγμα ότι το (Ο)στομάχιον του Αρχιμήδη , το οποίο και έπαιξαν, είναι ένα πνευματικό παιχνίδι, πρόγονος των παζλ και του τάνγκραμ!

Στη συνέχεια οι μαθητές έπαιξαν με την ψυχή τους! Γιο-γιο, ίυγγα, στρόβιλος, πεντέλιθα, ακινητίνδα, κολλαβίζειν, ασκωλιασμός, σκαπέρδα, αστραγαλίζειν αλλά και οστομάχιον, εννεάδα, τριάς και ζατρίκιον, ήταν μερικά από τα ατομικά και ομαδικά παιχνίδια που έπαιξαν.

Στο τελευταίο κομμάτι του προγράμματος, οι μαθητές ζωγράφισαν και κατασκεύασαν παιχνίδια με πλαστελίνη, χαρτόνια και κλωστές, τα οποία πήραν μαζί τους ως αναμνηστικά, μαζί με το δίπλωμα που τους δόθηκε.