Δημήτρης Μπαξεβανάκης: "Στα ΕΠΑΛ γίνονται πολύ σπουδαία πράγματα" (video, φωτογραφίες)

Στο πλαίσιο της δράσης «Το ΕΠΑ.Λ Δημιουργεί» που διοργάνωσαν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και το ΕΠΑΛ Βέροιας,πραγματοποιήθηκε στην Δημόσια Βιβλιοθήκη ημερίδα με θέμα «Η Μαθητεία και οι νέες προοπτικές του ΕΠΑ.Λ» στην οποία παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν, ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης και ο Διευθυντής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Γιώργος Μουστάκας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν, ο αντιδήμαρχος Βέροιας Γιώργος Σοφιανίδης, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Κώστας Σισμανίδης, ο εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Νίκος Τσιούντας.

Ο κ. Μπαξεβανάκης υπερασπίστηκε τον θεσμό της μαθητείας και γενικότερα τα ΕΠΑΛ λέγοντας ότι εκεί γίνονται πολύ σπουδαία πράγματα και πρέπει να πεισθεί η κοινωνία ότι είναι καλά σχολεία, που είναι και πραγματικότητα. Είπε ακόμη ότι η νέα κυβέρνηση, ξεκίνησε με την επαναλειτουργία των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν και την αποκατάσταση των εκπαιδευτικών που ακύρωσε η κυβέρνηση Σαμαρά, συνέχισε με την βελτίωση των ΕΠΑΛ και την εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων. Ιδιαίτερα αναφορά έκανε στην αύξηση του ποσοστού πρόσβασης των αποφοίτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Μιλώντας για τον επαγγελματικό προσανατολισμό των αποφοίτων, είπε ότι λειτούργησε η τάξη μαθητείας με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Η μαθητεία, είπε, απευθύνεται στα ενήλικα παιδιά που τελειώνουν το σχολείο και συνδυάζουν μάθηση και ωριμότητα. "Το πρόγραμμα της μαθητείας συκοφαντήθηκε από πολλούς. Το στοίχημά μας είναι να πείσουμε την κοινωνία ότι τα ΕΠΑΛ είναι καλά σχολεία και να αντιστρέψουμε το 1/3 μαθητών μεταξύ ΕΠΑΛ και ΓΕΛ (ο ένας στα ΕΠΑΛ) και φέρουμε την ισορροπία, όχι όμως με βίαιο τρόπο" (Δείτε στο βίντεο την τοποθέτησή του).

Ο Γιώργος Μουστάκας, Διευθυντής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, μίλησε για τις βασικές κατευθύνσεις στον προγραμματισμό αλλαγών στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, στάθηκε στο τι επιλογές έχουν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και τα οφέλη από την σύνδεση εκπαίδευσης - απασχόλησης και κλείνοντας είπε ότι το ΕΠΑΛ είναι ένα σχολείο με προοπτική που πρέπει να αγκαλιαστεί (δείτε στο βίντεο την τοποθέτησή του)

Η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αναστασία Μαυρίδου, παρουσίασε τα αποτελέσματα της τάξης μαθητείας του ΕΠΑΛ στην Ημαθία τονίζοντας ότι πήγε πολύ καλά και εξέφρασε την ικανοποίησή της (δείτε την τοποθέτησή της στο βίντεο)

Ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Βαπτιστής Παντής, παρουσίασε συμπεράσματα αλλά και προτάσεις, από την λειτουργία της τάξης μαθητείας και τόνισε ότι στην Ημαθία η εκταμίευση από το ΕΣΠΑ για την μαθητεία ξεπερνά τις 100.000 ευρώ ενώ οι θέσεις εργασίας με τον καιρό έγιναν περισσότερες από τους διαθέσιμους μαθητές (δείτε σε βίντεο την τοποθέτησή του).

{jlex}flickr:72157696393889855{/jlex}