Στην Βέροια τον Μάιο το επιστημονικό συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών

Στην Βέροια θα πραγματοποιηθεί το 40ο επιστημονικό συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (ΕΕΒΕ) από τις 24 έως τις 26 Μαΐου 2018.

Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί για να δώσουν ομιλίες διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα αναπτύξουν θέματα που καλύπτουν όλα τα πεδία της Βιολογικής έρευνας. Το ετήσιο συνέδριο της ΕΕΒΕ έχει δημιουργήσει μια μακρά επιστημονική παράδοση δίνοντας βήμα και σε νέους επιστήμονες για να παρουσιάσουν την ερευνητική τους δραστηριότητα. Έτσι και φέτος, όπως κάθε χρόνο, ταυτόχρονα με την ανάρτηση των εργασιών, θα υπάρχουν παράλληλες συνεδρίες όπου οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν προφορικά τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.

Και φέτος η υποβολή των περιλήψεων και η εγγραφή στο συνέδριο θα γίνει ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του συνεδρίου.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Επίτιμος Πρόεδρος: Ισ. Μπέης

Πρόεδρος: Α. Λάζου – ΑΠΘ

Μέλη: Β. Μιχαηλίδης-ΑΠΘ

Π. Παφίλης-ΕΚΠΑ

Σ. Μανώλης – ΕΚΠΑ

Κ. Βλαχονάσιος – ΑΠΘ

Ε. Βαλάκος – ΕΚΠΑ

Δ. Σπορέλα- ΠΕ Ημαθίας, Τμήμα Αλιείας

Τη χρονιά που μας πέρασε η κοινότητα των ελλήνων Βιολόγων αποχαιρέτισε δύο από τα κορυφαία μέλη της, δύο σημαντικούς Βιολόγους, τον Φώτη Καφάτο και τον Γιάννη Παντή.

Ο Φώτης Καφάτος, ένας από τους σημαντικότερους βιολόγους παγκοσμίως, κορυφαίος δάσκαλος και ερευνητής, διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Harvard και στο Imperial College, καθώς και στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Κρήτης. Θεμελιωτής της Μοριακής Βιολογίας στην Ελλάδα και δημιουργός του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ. Εκτός συνόρων ο Φώτης Καφάτος πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ερευνας (European Research Council), και υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος του Επιστημονικού του Συμβουλίου. Επίσης διετέλεσε γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (EMBL) στη Χαϊλδεβέργη. Ο Φώτης Καφάτος ήταν διεθνώς μεταξύ των πρωτοπόρων στην παγίωση της μοριακής προσέγγισης στην έρευνα, και συνέβαλε καθοριστικά στην επανάσταση που έφερε η Μοριακή Βιολογία στις Βιοεπιστήμες. Το επιστημονικό του έργο έχει αναγνωριστεί παγκόσμια μέσα από πολυάριθμα μετάλλια, τιμητικούς τίτλους και αξιώματα.

Ο Γιάννης Παντής, καθηγητής Οικολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με σημαντικό ερευνητικό έργο, ήταν ένας άξιος, έντιμος μαχητής και εμπνευστής πολλών αλλαγών στο Πανεπιστήμιο και την κοινωνία, τα οποία θέλησε να υπηρετήσει με γνώμονα πάντα την πίστη του στην συλλογική δράση. Διετέλεσε αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Πρόεδρος του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου, Πρόεδρος του διεθνούς φορέα European Ecological Federation, αντιπρόεδρος της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης MEDASSET και Γενικός γραμματέας του ΥΠΠΕΘ, θέση από την οποία αποχώρησε μάχιμος έως τη τελευταία στιγμή.

Η Ελληνική Εταιρεία Βιολογικών Επιστημών, ως έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους εκλιπόντες βιολόγους, αφιερώνει το φετινό 40ο Συνέδριο στη μνήμη τους με δύο ειδικές συνεδρίες.