Τρεις μαθήτριες του 3ου ΓΕΛ Βέροιας στο Στρασβούργο

Στο πλαίσιο του Προγράμματος ΕUROSCOLA, μετέβησαν στο Στρασβούργο 25 μαθητές/-τριες και 3 συνοδοί καθηγήτριες. Όλοι οι συμμετέχοντες προέρχονταν από σχολεία που υπάγο­νται στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η δε επιλογή των μαθητών έγινε με διαγωνισμό (γραπτό κείμενο σε κοινό θέμα σχετικό με την Ευρωπαϊκή Ένωση), που πραγματοποιήθηκε με ευθύνη σχολικών μονάδων των νομών.

Από το 3ο ΓΕΛ Βέροιας πήγαν 3 μαθήτριες που πέτυχαν στον διαγωνισμό, οι Σαρρή Σέβη, Λούκα Βιργινία και Κούσιου Έφη, όλες μαθήτριες της Β' Λυκείου. Η συνεδρίαση στο Ευρωκοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25/1/2018. Οι εκπρόσωποι από τα 21 σχολεία που συμμετείχαν στην ημερίδα μετέβησαν στο κτίριο Louise Weiss του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου αρχικά ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες που θα λάμβαναν χώρα και στη συνέχεια συγκροτήθηκαν οι ομάδες εργασίας.

Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης απάντησε σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων μαθητών που αφορούσαν τις αξίες και τις προτεραιότητες της Ευρώπης, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και τις προοπτικές για το μέλλον της. Κατά τη διάρκειά της, αξίζει να επισημανθεί ότι η ελληνική αποστολή έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της τόσο με το πλήθος όσο και με τον καίριο χαρακτήρα των ερωτήσεων που υπέβαλε και των θεμάτων που ανέδειξε.

Μετά το γεύμα οι μαθητές συνεδρίασαν ανά ομάδες ανταλλάσσοντας απόψεις σχετικά με τα θέματα στα οποία είχαν προετοιμαστεί από τα σχολεία τους και κάθε ομάδα όρισε εκπρόσωπο και συντάκτη. Εκπρόσωπος της τελευταίας ομάδας ψηφίστηκε μαθήτρια της ελληνικής αποστολής. Στη συνέχεια, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρουσιάστηκαν οι εκθέσεις που εγκρίθηκαν από τις ομάδες εργασίας των μαθητών, τέθηκαν ερωτήματα και ακολούθησε η ψήφιση (ή καταψήφιση) των προτάσεων κάθε ομάδας εργασίας. Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με το παιχνίδι «Eurogame» και την απονομή των βραβείων στους νικητές.

Στα πλαίσια του ταξιδιού τους επισκέφθηκαν επίσης, την πολύ όμορφη Χαϊδελβέργη, το μαγευτικό Κολμάρ της Αλσατίας και φυσικά το γραφικό Στρασβούργο, πόλη της διαμονής τους όπως επίσης και την Στουτγκάρδη.

Η μετακίνηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και με τρόπο που να πραγματοποι­ούνται οι εκπαιδευτικοί και παιδαγωγικοί στόχοι της: η απόκτηση πλούσιων μορφωτικών εμπειριών και η διεύρυνση των γνωστικών οριζόντων των μαθητών/-τριών για θέματα που αφορούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα μέσα από τη βιωματική (όχι θεωρητική) προσέγγισή τους.