Logo

«Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα "Καρναβαλικές Μεταμορφώσεις: Κατασκευάζοντας έναν Πρόσωπο»

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Λαογραφικού & Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας – Θράκης με τον τίτλο: «Καρναβαλικές Μεταμορφώσεις: Κατασκευάζοντας έναν Πρόσωπο» με θέμα το καρναβαλικό δρώμενο Γιανίτσαροι και Μπούλες της Νάουσας, σχεδιάστηκε για μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και Γυμνασίου.

Η διάρκειά του είναι δύο ώρες. Στόχοι του αποτελούν:

• Η κατανόηση του ρόλου και της σημασίας των δρωμένων της Αποκριάς και των μεταμφιέσεων στην παραδοσιακή κοινωνία.

• Η γνωριμία και η επαφή των παιδιών με ένα από τα σημαντικότερα καρναβαλικά δρώμενα της Ελλάδας και η διερεύνηση του τελετουργικού του.

• Η εξοικείωση των παιδιών με πτυχές του υλικού και άυλου πολιτισμού (μάσκα, στολή, παραδοσιακή μουσική, χοροί, προφορικότητα).

• Η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των παιδιών, η ανάπτυξη της φαντασίας και της καλλιτεχνικής τους δημιουργικότητας, η κοινωνικοποίηση και η ενθάρρυνση της αυτενέργειάς τους μέσω βιωματικών δράσεων.

Η εφαρμογή του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος την περίοδο της Αποκριάς του 2017, σε Δημοτικά και Γυμνάσια της Νάουσας, έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές να γνωρίσουν και να κατανοήσουν σε βάθος διάφορες πτυχές του δρώμενου του τόπου τους. Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε στον τόπο που το δημιούργησε και οι μαθητές αντιλήφθηκαν, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, την πανελλήνια σημασία του.

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb