Για ποιους λόγους γονείς και εκπαιδευτικοί διοργανώνουν συλλαλητήριο την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου (video)

Τους λόγους που τους οδηγούν σε διαμαρτυρία την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017, στις 12:30 μμ στην Πλατεία Δημαρχείου, εξήγησαν σε συνέντευξη τύπου η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ν. Ημαθίας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και η ΕΛΜΕ Ημαθίας. Πρόκειται για βασικά ζητήματα που τα χρόνια της κρίσης διογκώθηκαν. Τα βασικά αιτήματα είναι:

  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης Πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σχολείων.
  • Μόνιμους, μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών.
  • Άμεση, γρήγορη και συνολική, απ’ την αρχή, κάλυψη με προσλήψεις όλων των κενών των σχσχολείων
  • Επαναλειτουργία όλων των τμημάτων των ΕΠΑΛ του νομού που «κόπηκαν» φέτος απ’ το υπουργείο.
  • Απόσυρση του νομοσχεδίου για το Νέο Λύκειο, που υποβαθμίζει το μορφωτικό χαρακτήρα του και το μετατρέπει σε κέντρο εξετάσεων.
  • Δωρεάν και ασφαλής μεταφορά για όλους τους μαθητές χωρίς περιορισμούς.

Στην συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος και η γραμματέας της Ομοσπονδίας, Τάσος Κωστόπουλος και Τάσος Παντζαρτζίδης γραμματέας της ΕΛΜΕ, Έλενα Μητιλέκα, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Θόδωρος Κακαγιάννης και πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Παύλος Τουτουντζίδης.

Την βασική τοποθέτηση έκανε ο κ. Κωστόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι για 7η χρονιά τα προβλήματα μένουν άλυτα και κάλεσε τον κόσμο να στηρίξει την κινητοποίηση.

Εκτός από τα βασικά αιτήματα, ο κ. Κωστόπουλος σημείωσε ότι η Ομοσπονδία ζητά την διανομή δωρεάν γευμάτων σε όλα τα σχολεία, ολιγομελή τμήματα στα σχολεία (15 μαθητές στα Νηπιαγωγεία και 20 μαθητές στα υπόλοιπα), εξεταστικά κέντρα ανα νομό για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, σχολικούς φύλακες και καθαρίστριες παντού, ιατρική κάλυψη των μαθητών και ιατροφαρμακευτική κάλυψη αδύναμων οικονομικά οικογενειών.

Ο κ. Τουτουντζίδης στάθηκε στα προβλήματα που δημιούργησε ο νόμος Φίλης στα ολοήμερα σχολεία και τόνισε ότι η παιδεία πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης γιατί είναι επένδυση για το μέλλον.

Ο κ. Κακαγιάννης σημείωσε ότι οι αλλαγές του Υπουργείου δεν έχουν στόχο την βελτίωση της παιδείας αλλά την εξοικονόμηση χρημάτων. Επίσης έκανε αναφορά στις ακυρώσεις τμημάτων στα ΕΠΑΛ, εξέφρασε την αντίθεσή του στις διπλές εξετάσεις στα λύκεια και τον χωρισμό των μαθημάτων σε βασικά και επιλογής και μίλησε για τα προβλήματα στις μετακινήσεις των μαθητών, τον υψηλό αριθμό μαθητών στα τμήματα κ.α.