Διαμαρτυρία για το κλειστό Παράρτημα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης στο 7° Δημοτικό Σχολείο Βέροιας

Επιστολή προς το Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έστειλε μητέρα μαθητών και επανέρχεται στο θέμα με το κλειστό για τρίτη σχολική χρονιά Παράρτημα Δημόσιας Βιβλιοθήκης στο 7° Δημοτικό Σχολείο Βέροιας. Στην επιστολή αναφέρει:

Κύριε Διευθυντά,

Είμαι μητέρα 3 παιδιών τα οποία φοιτούν στο 7° Δημοτικό Σχολείο Βέροιας.

Έδωσα στα παιδιά μου μια υπόσχεση και το θεωρώ υποχρέωση μου να την πραγματοποιήσω ή τουλάχιστον να προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις. «Να κάνω ότι περνά από τα χέρια μου έτσι ώστε να επαναλειτουργήσει το Παράρτημα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας».

Κάτι που φυσικά κάποιοι φροντίζουν με το πέρασμα του χρόνου να ξεχαστεί. Θέλω να πιστεύω πως δεν είστε κάποιος από αυτούς και πως επιτέλους θα λάβω μια σοβαρή απάντηση για τις ενέργειες της υπηρεσίας σας σχετικά με την επαναλειτουργίας της.

Αν και στο παρελθόν (Απρίλιος του 2016) με μία διαμαρτυρία μου ζήτησα απαντήσεις από την Δημόσια Βιβλιοθήκη η δημόσια απάντηση που πήρα ήταν η παρακάτω:

«Το Παράρτημα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας στεγάζεται από το 1991 στο σχολικό συγκρότημα του 7ου – 11ου Δημοτικού Σχολείου. Πρόκειται για μια πλήρως οργανωμένη και αυτοματοποιημένη βιβλιοθήκη η οποία μέχρι το 2015 λειτουργούσε με πλήρες ωράριο, με αποσπασμένη εκπαιδευτικό της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σύμφωνα με την αρχική απόφαση κατά την ίδρυσή του.

Τη σχολική χρονιά 2015-2016 δεν εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας αποσπάσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, παρά τις προσπάθειες της Δημόσιας Βιβλιοθήκης*. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η βιβλιοθήκη να λειτουργεί για μερικές ώρες. 2 φορές την εβδομάδα.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, είναι στη διάθεση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Διεύθυνσης του σχολείου ώστε να εξευρεθεί μία λύση για την καλύτερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση του χώρου. 

*η σχετική αλληλογραφία είναι πάντα στη διάθεση για κάθε ενδιαφερόμενο».

Την σχετική βέβαια αλληλογραφία ενώ την ζήτησα με αίτηση ουδέποτε όμως μου δόθηκε.

Είμαι σε θέση να γνωρίζω, λόγω της προσωρινής συμμετοχής μου στο Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων, ενέργειες που έγιναν (αρχικά με πάθος) από το ΔΣ πριν από ένα χρόνο (σχολικό έτος 2016-2017) και προς την Διεύθυνση σας (ραντεβού με εσάς προσωπικά) αλλά και με επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας (και ξαφνικά όλοι να σιωπούν και η βιβλιοθήκη να παραμένει ΚΛΕΙΣΤΗ).

Μετά από τηλεφωνική επαφή με το τμήμα βιβλιοθηκών του Υπουργείου γνωρίζω ότι εστάλη σχετική απάντηση προς την υπηρεσία σας, το σχολείο και την βιβλιοθήκη.
Όταν όμως πήγα με αίτηση μου να ζητήσω από το σχολείο που φοιτούν τα παιδία μου την σχετική αλληλογραφία μου ζητήθηκε η εκ νέου υποβολή της αιτήσεως έτσι ώστε να αναφέρω σε αυτή πως είμαι γονέας παιδιών του σχολείου, (γιατί δεν το ήξεραν;)

Εν πάση περιπτώσει φέτος θα είναι η τρίτη σχολική χρονιά που μία βιβλιοθήκη, Παράρτημα μιας Δημόσιας Βιβλιοθήκης όπως είναι αυτή της Βέροιας, μέσα σε ένα δημόσιο δημοτικό σχολείο παραμένει ΚΛΕΙΣΤΗ.

Ποια είναι η θέση της Διεύθυνσης που προΐσταστε; Επιθυμείται την επαναλειτουργία ή όχι; Δηλώνετε αδυναμία ή αναρμοδιότητα; Με ποιο τρόπο θα μπορέσω να λάβω γνώση της αλληλογραφίας που ανταλλάχθηκε μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας την Δ/νσης σας και της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας για το θέμα αυτό (εκτός και αν τα έγγραφα αυτά έχουν χαρακτηριστεί μη ανακοινώσιμα λόγω ότι μπορεί να βλάψουν το δημόσιο συμφέρον).

Πώς και πότε επιτέλους θα πάρω άμεσα μια σαφή, έγγραφη και δημόσια τοποθέτηση σας για το θέμα αυτό; Τις απαντήσεις αυτές τις θεωρώ απαραίτητες όχι για μένα ως γονέα αλλά για τα παιδιά μου που μέχρι και σήμερα δεν μπορούν να κατανοήσουν και να αποδεχτούν την κλειδωμένη πόρτα της βιβλιοθήκης μέσα στο σχολείο τους.

Με τιμή Θεοδώρα Μαυρομμάτη".