Δωρεά έργων τέχνης στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας ευχαριστεί τον ιστορικό τέχνης και συγγραφέα κ. Νίκο Γρηγοράκη για τη δωρεά επιπλέον 9 χαρακτικών, με αυθεντικά πορτραίτα Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών όπως ο Καβάφης, Παλαμάς, Μωραϊτίδης, Α. Προβελέγγιος, Edgar Alan Poe, Μυριβήλης και άλλων, φιλοτεχνημένα από τους Πρωτοπάτσης (Pazzi), Γ.Μόσχο, Κ. Γραμματόπουλο, Ασπασία Παπαδοπεράκη, Άγγελο Θεοδωρόπουλο, Γ. Βελισσαρίδη.

Πρόκειται για τη δεύτερη δωρεά έργων τέχνης του κ. Νίκου Γρηγοράκη προς τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας.

Η Βιβλιοθήκη έχει ήδη στη συλλογή της τη συλλεκτική σειρά Livres de Luxe από τις Εκδόσεις Τέχνης Ν. Γρηγοράκης, βιβλία τέχνης, λευκώματα, καταλόγους τέχνης του ιδίου και αυθεντικά πορτραίτα Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών φιλοτεχνημένα από τους Μαστιχιάδη, Γράββαλο, Πρωτοπάτσης (Pazzi), Παπαδημητρίου, Γιαννουκάκη, Λαζαρίδη.

O κ. Νίκος Γρηγοράκης, είναι ιστορικός Τέχνης και συγγραφέας. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασχολήθηκε με ιστορικές, αρχιτεκτονικές και λαογραφικές έρευνες και μελέτες. Ειδικεύτηκε στην έρευνα και μελέτη της νεοελληνικής χαρακτικής.

Το συγγραφικό του έργο (λευκώματα, εφημερίδες, από το 1975) αποτελεί σήμερα τη βασική βιβλιογραφία πάνω στην Ιστορία της Νεοελληνικής Χαρακτικής.
Από το 1990 και μετά, ο Νίκος Γρηγοράκης ξεκινά μια ακριβή και ιδιαίτερα καλλιτεχνική εκδοτική πρωτοβουλία για τα ελληνικά δεδομένα στο χώρο των εκδόσεων.

Δημιουργεί τα σπάνια και περίφημα –Livres de Luxe– βιβλία πολυτελείας, αναβιώνοντας τους παραδοσιακούς τρόπους τυπογραφίας. Τυπώνονται μόνο 99 αριθμημένα και υπογεγραμμένα αντίτυπα σε πολυτελές χαρτί και τα κείμενα συνοδεύονται από αυθεντικά χαρακτικά (Hors-Texte) σημαντικών Ελλήνων χαρακτών.

Η δωρεά του κ. Γρηγοράκη, αξιοποιείται στα εικαστικά εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης που διοργανώνει η βιβλιοθήκη και όχι μόνο.