Ευρωπαϊκές σχολικές αποστολές στο 5ο ΓΕΛ Βεροίας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2, με τίτλο “FOOD FOR THOUGHT”, που υλοποιεί το 5ο ΓΕΛ Βέροιας σε συνεργασία με τα σχολεία Sortland Videregaende Skole, Νορβηγία, Maria-Ward Schule, Aschafenburg, Γερμανία, Herlindis en Relindis College Sint Ursula, Maaseik,Βέλγιο πραγματοποιήθηκε η τέταρτη και τελευταία συνάντηση μαθητών και εκπαιδευτικών όλων των συνεργαζόμενων σχολείων.

Από τις 24 ως τις 30 Απριλίου 2017, στη Βέροια, 18 μαθητές και 6 καθηγητές από τα σχολεία-συνεργάτες συνάντησαν, γνώρισαν τους Έλληνες συνεργάτες τους και παρουσίασαν τις ερευνητικές εργασίες που εκπόνησαν για την τέταρτη θεματική ενότητα που αφορούσε τις εισαγωγές και εξαγωγές τροφίμων των ευρωπαϊκών χωρών-συνεργατών. Επίσης, οι μαθητές της κάθε χώρας έδωσαν μία αντιπροσωπευτική εικόνα της χώρας, της πόλης και του σχολείου τους .

Οι σχολικές αποστολές περιηγηθήκαν στο σχολείο, παρακολούθησαν μαθήματα ξένης γλώσσας, μαθηματικών και λογοτεχνίας, συνομίλησαν με Έλληνες μαθητές, γεύτηκαν τη σχολική ζωή στην Ελλάδα.

Οι Βέλγοι, Νορβηγοί και Γερμανοί μαθητές και καθηγητές ξεναγήθηκαν την πόλη μας, στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και επισκέφθηκαν το Δημαρχείο όπου τους επιφυλάχτηκε θερμή υποδοχή και τους προσφέρθηκαν δώρα και κεράσματα. Συζήτησαν με τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας σχετικά με τα σχολεία και την πόλη τους.

Πολύ ωραία εμπειρία για όλους τους μαθητές ήταν η εξόρμηση στο όρος Όρλιακα, όπου περπάτησαν στο δάσος και γνώρισαν τη χλωρίδα και πανίδα του εθνικού δρυμού της Βάλια Κάλντα. Έμαθαν πώς να επιβιώνουν στο δάσος χωρίς φαγητό, συσκευασίες τροφίμων, ημερομηνίες λήξης, εισαγωγές-εξαγωγές αλλά μόνο με χόρτα, ρίζες και νερό.

Επίσης, περιηγήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις για τον τόπο μας. Οι οικογένειες των μαθητών που φιλοξένησαν τους καλεσμένους μαθητές υπήρξαν άξιοι εκπρόσωποι της παραδοσιακής ελληνικής φιλοξενίας και αγκάλιασαν τους μαθητές με ζεστασιά. Οι ελληνικές οικογένειες υπήρξαν κοινωνοί της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.

To ευρωπαϊκό πρόγραμμα του 5ου ΓΕΛ Βέροιας έχει σχεδόν κλείσει τον κύκλο του αφήνοντας καθηγητές, μαθητές και γονείς πιο πλούσιους σε γνώσεις και εμπειρίες και πιο ευαίσθητους σε ευρωπαϊκά θέματα.

Οι μαθητές του 5ου ΓΕΛ Βεροίας που συμμετείχαν στο διετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα (2015-2017) ERASMUS+ υπήρξαν δεκαοκτώ, οι εξής: Ιωάννης Ζερβός, Μαρία Γκαλίτσιου, Ξένη Ζυγουλιάνου, Αγάπη Τζουβάρα, Κωνσταντίνα Αλμπανίδου, Θανάσης Βασιλειάδης, , Νίκος Θεοδωρίδης, Ραφαέλα Πασίδη, Σοφία Πέϊου, Βίκη Ραφαηλίδου, Στέλλα Δαρδακούλη, Παρασκευή Αναγνωστοπούλου, Νένα Αμανατιάδου, Γεωργία Αμανατιάδου, Βικτωρία Καράλη, Εξιζίδης-Meier Jason, Ράνια Πανταζή, Σοφία Κίρτσιου.

Οι καθηγητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και υποστήριξαν τους μαθητές στις εργασίες ήταν οι: Ελένη Κωστοπούλου ΠΕ06, Όλγα Μιχαηλίδου ΠΕ03, Έφη Λιακοπούλου ΠΕ02, Φράγκα Καραγιάννη ΠΕ02, Κατερίνα Ραφτοπούλου ΠΕ04.1 και ο υποδιευθυντής Δημήτριος Καραλής ΠΕ12.10

Η Erasmus+ σχολική σύμπραξη με τίτλο “FOOD FOR THOUGHT”, έχει συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Ελλάδα το ΙΚΥ αποτελεί την εθνική μονάδα του προγράμματος.