Logo

Ο ποιητής Δημήτρης Καρασάββας στο 3ο Γυμνάσιο Βέροιας

Ο Δημήτρης Ιορδ. Καρασάββας επισκέφτηκε την Τρίτη 21 Μαρτίου το 3ο Γυμνάσιο Βέροιας, καλεσμένος του φιλόλογου Χρήστου Σκούπρα, για να συνομιλήσει με τους μαθητές και μαθήτριες του Γ3 και Γ5 για το μεράκι και την τέχνη της ποίησης, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Ποίησης.

Ο ποιητής Δημήτρης Καρασάββας είναι δημοσιογράφος, εργάστηκε σε τοπικές εφημερίδες και το Ραδιόφωνο. Υπήρξε εκδότης- Διευθυντής της Δεκαπενθήμερης Αστικής Εφημερίδας της Βέροιας «Οι Καιροί» (1993-2012). Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών σε προγράμματα με σκοπό τη μελέτη της ιστορίας της Βέροιας. Υπήρξε μέλος της Εφορείας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας (2003-2008). Είναι απόφοιτος του Ανοιχτού Ελληνικού Πανεπιστήμιου στο τμήμα των Ανθρωπιστικών Σπουδών. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές.

Στη συζήτηση του με τους μαθητές ο κ. Καρασάββας υποστήριξε πως κάθε άνθρωπος είναι γεννημένος καλλιτέχνης. Επισήμανε πως η ποίηση για τον ίδιο είναι μια ανοιχτή πληγή ή μια «ασθένεια», από την οποία ποτέ δεν γιατρεύεται. Αντίθετα, δημιουργεί τα ποιήματα για να μπορέσει να θεραπεύσει την «ασθένεια», χωρίς να το καταφέρνει. Προέτρεψε τα παιδιά να αναζητήσουν την ποίηση μέσα από τη θετική κατάφαση στη ζωή και την αγάπη. Τόνισε πως ο ποιητής επιχειρεί να αποτυπώσει την αρχέγονη μνήμη του μικρού παιδιού, που χαμογελάει αθώα στο θαύμα της ζωής.

Οι μαθητές ενδιαφέρθηκαν να μάθουν αν είχε από μικρός το όνειρο να γίνει ποιητής. Ο κ. Καρασάββας απάντησε πως δικό του όνειρο ήταν να γίνει καπετάνιος σε εμπορικά πλοία. Όμως μια σειρά από συμπτώσεις δεν του επέτρεψαν να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα. Έτσι μέσα από τις λέξεις και τα βιβλία δημιουργεί τα δικά του ταξίδια και λιμάνια, αγκυροβολημένος στη γενέθλια πόλη, τη Βέροια.

Ο ποιητής ανάγνωσε 3-4 ποιήματα από την τελευταία ποιητική συλλογή «Βιογραφία», (2014). Σ΄ αυτή επιχειρεί μια ποιητική αναδόμηση του εαυτού του, μιαν εσωτερική αποτύπωση της πνευματικής του πορείας, εκφράζοντας τον αγώνα και την αγωνία του για την τέχνη και τον εαυτό. Από αυτή την ποιητική συλλογή παραθέτουμε το ποίημα με τίτλο Οδοιπορία

ΟΔΟΙΠΟΡΙΑ
Πέρασαν αιώνες και το ταξίδι
της ενηλικίωσης δεν λέει
να τελειώσει
Όλα μπροστά μου ορθώνονται
χιλιάδες λόγοι, άπειρες
δικαιολογίες, ατέλειωτες
υποσχέσεις
Να συνεχίσω προς το τέλος,
ακόμα περπατώ σε άγνωστους δρόμους
χωρίς κόπωση βαδίζω
Η Ψυχή μου αχόρταγα γεύεται
την πορεία
Δεν φοβάμαι πια, έμαθα
τον Δρόμο, γνωρίζω
της Οδοιπορίας τον Σκοπό

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb