Το Μουσικό Σχολείο Βέροιας παρουσιάζει τις δράσεις του για την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ραδιοφώνου τη Δευτέρα στις 13 Φεβρουαρίου στις 6 - 8 το απόγευμα στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και στην εκπομπή της Αρετής Μπίτα θα παρουσιαστεί μέρος της δράσης της ραδιοφωνικής ομάδας του Μουσικού Σχολείου Βέροιας την οποία συντονίζει εδώ και πέντε χρόνια η φιλόλογος, Χαρά Σκουμποπούλου στο πλαίσιο προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων αλλά και της δράσης του etwinning.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής θα παρουσιαστούν, επίσης, για πρώτη φορά στα fm τα τραγούδια που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του εθνικού έργου etwinning με τίτλο: Μια θεατρική παγκόσμια ημέρα ραδιοφώνου στο δικό μας ραδιόφωνο - European School Radio" (υπό την αιγίδα της ελληνικής εθνικής επιτροπής για την UNESCO) με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου 2015. Το έργο ήταν μια συνεργασία δώδεκα δημοτικών, γυμνάσιων & λύκειων από όλη την Ελλάδα και του ελληνικού δημοτικού σχολείου του Βούπερταλ στο οποίο παρουσιαζόταν η ιστορία του ελληνικού ραδιοφώνου από το 1928 έως το 2009 μέσα από ένα ραδιοφωνικό θεατρικό έργο με τίτλο "Ραδιοφωνικές Πτήσεις στο Χρόνο".

Τα τραγούδια αφηγούνται συνοπτικά και με ιδιαίτερο τρόπο σημαντικές ραδιοφωνικές περιόδους όπως είναι η περίοδος που γίνονταν τα πρώτα βήματα της ραδιοφωνίας στην Ελλάδα, τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, η Χρυσή Εποχή της Ραδιοφωνίας, η περίοδος της Ραδιοπειρατείας. Συνθέτης των τραγουδιών είναι ο καθηγητής κιθάρας του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, Βασίλης Βαλαβάνης, ο οποίος μελοποίησε τους στίχους του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, του Ελληνικού Σχολείου Βούπερταλ, του Δ.Σ. Τσοτυλίου Κοζάνης και του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Πατρών. Η ηχογράφηση, η επεξεργασία και η μίξη έγινε στο Εργαστήρι Πολυμέσων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.

Ιδρυτές του έργου ήταν το Μουσικό Σχολείο Βέροιας με υπεύθυνη καθηγήτρια τη Χαρά Σκουμποπούλου και το Ελληνογαλλικό Κολέγιο ΔΕΛΑΣΑΛ Θεσσαλονίκης με υπεύθυνη δασκάλα την Ευτυχία Τούλιου.

http://www.mousikoveroias.gr/index.php/programmata/eurwpaika-programmata/e-twinning

Συχνότητα πρώτου προγράμματος: 91,6 – 105,8