Το ΓΕΛ Μελίκης στην Εθνική Συνδιάσκεψη επιλογής του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου νέων Ελλάδος

Το Γενικό Λύκειο Μελίκης συμμετείχε με τον μαθητή της Β’ Λυκείου Μαντζουλόπουλο Χριστόφορο Κωνσταντίνο και επιβλέπουσα καθηγήτρια την κ. Σιριστατίδου Παρθένα (ΠΕ06-Αγγλικών) στη 34η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής (Ε.Σ.Ε.) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος (Ε.Κ.Ν.Ε.) που διεξήχθη από 16 έως 19 Δεκεμβρίου 2016 στη Θεσσαλονίκη.

Η φετινή εκδήλωση, που για πρώτη φορά επεκτάθηκε από τρεις σε τέσσερις ημέρες, συγκέντρωσε 130 μαθητές και μαθήτριες από 67 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της χώρας. Οι χώροι διεξαγωγής των εργασιών της 34ης Ε.Σ.Ε. ήταν οι Αποθήκες Γ’ και Δ’ της Προβλήτας Α’ στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος-Τμήμα Κ. Μακεδονίας και το 11ο Γ/σιο-ΓΕ.Λ. Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια διοργάνωση η οποία προσομοιάζει τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και διαρθρώνεται με βάση τους κανόνες του ίδιου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι μαθητές/τριες αναλαμβάνουν ρόλο Ευρωβουλευτή (Delegate), κατανέμονται σε Επιτροπές (Committees), διεξάγουν έρευνα γύρω από τα προταθέντα θέματα ευρωπαϊκού και παγκοσμίου ενδιαφέροντος, εμπλέκονται σε δραστηριότητες σύνθεσης ομάδας (Teambuilding), συνθέτουν και καταθέτουν μια ομόφωνη Πρόταση Ψηφίσματος (Motion for a Resolution) μέσα από διάλογο και αντιπαράθεση στις αντίστοιχες Επιτροπές (Committee work), παρουσιάζουν και υπερασπίζονται την Πρόταση της Επιτροπής τους ενώπιον της Ολομέλειας (General Assembly), θέτοντάς την σε ψηφοφορία από τους/τις υπόλοιπους/ες Συνέδρους (For/Against/Abstain), οι οποίοι/ες υιοθετούν ή απορρίπτουν τις υποβληθείσες Προτάσεις.

Οι εγκεκριμένες από την Ολομέλεια Προτάσεις, που καθίστανται πλέον Ψηφίσματα, κοινοποιούνται από το Ε.Κ.Ν.Ε. σε φορείς άσκησης εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής. Οι συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες αξιολογούνται από πενταμελή Κριτική Επιτροπή που απαρτίζεται από πτυχιούχους και μεταπτυχιακούς φοιτητές Πανεπιστημίων οι οποίοι επιλέγουν 6 άτομα για την εθνική αποστολή στην εκάστοτε Διεθνή Σύνοδο στο εξωτερικό, καθώς και άλλα 24 άτομα ως αναπληρωματικά, που μπορούν επίσης να συμμετάσχουν σε άλλες περιφερειακές δράσεις σε διεθνές επίπεδο. Η γλώσσα εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης είναι τα Αγγλικά.

Παράλληλα με το πρόγραμμα των μαθητών/τριών, οι συνοδοί καθηγητές/τριες συμμετέχουν σε εργαστήρια (workshops) όπου παρουσιάζεται και επεξηγείται ο ρόλος και η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και το σκεπτικό και τα οφέλη πίσω από τη σύνθεση ομάδων εργασίας και την εργασία σε Επιτροπές. Η γλώσσα εργασίας του προγράμματος των καθηγητών/τριών είναι τα Ελληνικά.

Τη Συνδιάσκεψη πλαισιώνει μια Ανοικτή Συζήτηση (Panel Discussion) με ομιλητές ειδικούς επιστήμονες (Νομικό, Βαλκανιολόγο) και πανεπιστημιακούς καθηγητές (Ιατρικής, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας), στους οποίους οι μαθητές/τριες θέτουν ερωτήματα. Η γλώσσα εργασίας κατά τη διάρκεια της Ανοικτής Συζήτησης είναι τα Ελληνικά. Τα θέματα της Ανοικτής Συζήτησης άπτονται της θεματικής της Συνδιάσκεψης που φέτος είναι: «Αναζητώντας τη χρυσή τομή: σταθμίζοντας τις ανάγκες της κοινωνίας με την ανάπτυξη της οικονομίας».

Οι Τελετές Έναρξης, Λήξης και η Ολομέλεια της Συνδιάσκεψης είναι ανοικτές στο ευρύ κοινό.