Χτύπησε το πρώτο κουδούνι - Οι μαθητές επέστρεψαν στα σχολεία

8o agiasmos

Οι καλοκαιρινές διακοπές των μαθητών τελείωσαν. Το πρώτο κουδούνι χτύπησε και οι αυλές των σχολείων ζωντάνευσαν ξανά από τις παιδικές φωνές. Τα σχολεία άνοιξαν (φωτό από το 8ο Δημοτικό Βέροιας) και ο αγιασμός για να πάει καλά η νέα σχολική χρονιά έγινε. Οι μαθητές επέστρεψαν στις τάξεις του και αφού πάρουν τα βιβλία τους θα ξεκινήσουν την φοίτησή τους στην παραπάνω σχολική τάξη.

Σε ό,τι αφορά στα ζητήματα του εκπαιδευτικού προσωπικού τα κενά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αγγίζουν τα 6.000 ενώ στην ενημέρωσή της η κ. Κιάου τόνισε ότι έχουν προχωρήσει οι αποσπάσεις 2.600 μόνιμων εκπαιδευτικών και παράλληλα προχωρούν οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό.

Αναφερόμενη στο θέμα των αναπληρωτών η υπουργός είπε ότι έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση για 19.000 εκπαιδευτικούς από το ΕΣΠΑ, τον τακτικό προϋπολογισμό και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Οι περιορισμοί στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ και περίπου 3500 συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών φέτος δυσκολεύουν περαιτέρω την κατάσταση στα σχολεία.

8o agiasmos1

Οι εκπαιδευτικοί της χώρας είναι συνολικά 137.000 και ο αριθμός των κενών δεν είναι τέτοιος που θα εμποδίσει την ομαλή λειτουργίας των σχολείων, ανέφερε η υπουργός.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας οι αιτήσεις των αναπληρωτών έχουν ξεπεράσει τις 100.000 και αναμένεται να πλησιάσουν τις 130.000.
Η υπουργός τόνισε ότι σήμερα λήγει η προθεσμία των αιτήσεων, τη Δευτέρα 14/9 θα αναρτηθούν οι προσωρινοί πίνακες αναπληρωτών, θα ακολουθήσει ένα τριήμερο για τυχόν ενστάσεις, οι οριστικοί πίνακες αναμένονται στις 22 Σεπτεμβρίου και εν συνεχεία θα προχωρήσουν οι τοποθετήσεις.