Μαθήματα πρώτων βοηθειών σε εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής

protes voithies

Είναι αυτονόητο, ότι για εμάς τους Eκπαιδευτικούς της Φυσικής Αγωγής, η επιμόρφωσή μας στην αναγνώριση επειγόντων ιατρικών περιστατικών καθώς και η γνώση βασικών αρχών αντιμετώπισης τους είναι άκρως απαραίτητο εφόδιο τόσο στο περιβάλλον του σχολείου, όσο και σε άλλα κοινωνικά πεδία.

Για αυτό το λόγο, ο Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Κωνσταντίνος Μπουζιώτας σε συνεργασία με την Ομάδα Φυσικής Αγωγής του Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, διοργάνωσαν και πραγματοποίησαν με πολύ μεγάλη επιτυχία την επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας στις Πρώτες Βοήθειες, την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου στο κλειστό γυμναστήριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας.

Ο συνολικός αριθμός των Εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής ξεπέρασε τους ογδόντα (80), επιβεβαιώνοντας την ανησυχία, αλλά και την υπευθυνότητα, την οποία επιδεικνύουν τόσο κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, όσο και κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, όπου τα ατυχήματα, τα οποία οφείλονται κυρίως στην άγνοια του κινδύνου, καθώς και στην υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων των μαθητών, λόγω του νεαρού της ηλικίας, είναι καθημερινό φαινόμενο.

Εισηγητής του σεμιναρίου ήταν ο κ. Κατιρτζής Δημήτριος, Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, Αρχηγός και Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Περιφερειακού Τμήματος της Κατερίνης, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Η πρόληψη του κινδύνου, οι άμεσες ενέργειες, ο σωστός τρόπος κλήσης για βοήθεια από τις αρμόδιες Διασωστικές Υπηρεσίες (ΕΚΑΒ, ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ κ.λ.π.), η Παροχή Πρώτων Βοηθειών ανάλογα με τη μορφή του ατυχήματος, ήταν ο κεντρικός πυρήνας του σεμιναρίου. Ακολούθησε η πνιγμονή και η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση ( ΚΑΑ), μαζί με τη χρήση του αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή.

Το ενδιαφέρον των Ε.Φ.Α. παρέμεινε αμείωτο σε όλη τη διάρκεια της τετράωρης εισήγησης, αναγκάζοντας τον Εκπαιδευτή να απαντά σε πλήθος αποριών και ερωτήσεων.