Διαδραστική Διδασκαλία των Γερμανικών στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Βέροιας

iev gonia-gnoseon

Τη «Γωνιά των Γνώσεων» δημιούργησε η Στ' Δημοτικού των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας «Ι. Σαφαρίκας-Ι. Μπαρμπαρούσης», στο μάθημα των Γερμανικών, όπου οι μαθητές μαζί με την καθηγήτριά τους «κρεμάνε» τις εργασίες και τις χειροτεχνίες τους πάνω σε λογοτεχνικά κείμενα παραμύθια, και υλικό που διανέμει η καθηγήτρια, μετά από συζήτηση με τους ίδιους τους μαθητές.

Μετά από κάθε μάθημα ή ενότητα του βιβλίου των Γερμανικών, οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν ένα σχετικό με το μάθημα αντικείμενο και να το αναλύσουν με τη βοήθεια του ίντερνετ αλλά και της προσωπικής τους άποψης και κριτικής σκέψης. Εργασίες πάνω σε παραμύθια των αδερφών Γκριμ έχουν ήδη αναρτηθεί στη "Γωνιά των Γνώσεων", διαδικασία που αναπτύσσει και εξελίσσει το πνευματικό επίπεδο των μαθητών, οι οποίοι παίρνουν μέρος σε μία πιο διαδραστική διαδικασία σε σχέση με τα συνηθισμένα πρότυπα.

Οι μαθητές αποκτούν λόγο στο τι και πώς θα το διδαχθούν, ενώ η καθηγήτρια είναι πάντα δίπλα τους προκειμένου να τους καθοδηγήσει και να τους συμβουλέψει ή να τους προτείνει κάτι πιο εξεζητημένο. Η "Γωνιά των Γνώσεων" αποτελεί το μέρος δημιουργίας, γνώσης, και άποψης των μαθητών, οι οποίοι από μικρή ακόμα ηλικία μαθαίνουν πώς να χειρίζονται τις εκάστοτε πηγές και να παράγουν έργο με βάση αυτές.

Η κριτική σκέψη είναι αυτή που ξεχωρίζει το ένα άτομο από τα υπόλοιπα, και ως εκ τούτου είναι κάτι που τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Βέροιας θέλουν να αναπτύσσουν και να προωθούν μέσα από δημοκρατικές και ποιοτικές διαδικασίες.