Έρευνα πάνω στα ατυχήματα στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Βέροιας

iev atyximata

Με μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα ασχολήθηκε η Στ' τάξη των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας «Ι. Σαφαρίκας-Ι. Μπαρμπαρούσης», υπό την καθοδήγηση της δασκάλας της τάξης και της καθηγήτριας Πληροφορικής του σχολείου.

Οι μαθητές συνδύασαν το γνωστικό αντικείμενο της Γλώσσας, των Μαθηματικών και της Πληροφορικής, εστιάζοντας στο θέμα «Ατυχήματα», με βάση την αντίστοιχη ενότητα της Γλώσσας.

Οι μικροί ερευνητές όρισαν τις ηλικιακές ομάδες που πήραν μέρος στην έρευνα και δημιούργησαν ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο απάντησαν οι υπόλοιποι μαθητές σχετικά με τον τύπο του ατυχήματος, το μέρος που έγινε το εν λόγω ατύχημα, τα αίτια, και τα συναφή. Αφού συγκέντρωσαν όλες τις απαντήσεις, ταξινόμησαν τις διαφορετικές περιπτώσεις ατυχημάτων, και κατέληξαν σε συμπεράσματα τα οποία παρουσίασαν και γραπτώς και προφορικώς.

Για να μπορέσουν να ταξινομήσουν ικανοποιητικά τα δεδομένα τους, οι μαθητές της Στ' τάξης στηρίχθηκαν στις αρχές και τους όρους της στατιστικής επιστήμης των Μαθηματικών, με βάση την ενότητα «Συλλογή και Επεξεργασία Δεδομένων». Τα παιδιά ασχολήθηκαν με τη σωστή καταγραφή δεδομένων και τους τύπους γραφημάτων, ενώ στο μάθημα της Πληροφορικής σχεδίασαν στατιστικούς πίνακες και επέλεξαν το κατάλληλο γράφημα, καταφέρνοντας έτσι το αποτέλεσμα να είναι κάθε άλλο παρά ερασιτεχνικό.

Τέλος, η έρευνα έδειξε ότι ο αριθμός των παιδικών ατυχημάτων είναι εξίσου μοιρασμένος στο σχολείο και στο σπίτι. Τα ατυχήματα στο σχολείο λαμβάνουν χώρα κυρίως στον προαύλιο χώρο του σχολείου και δεν ξεπερνούν σε σοβαρότητα τους μώλωπες και τις εκδορές, τα οποία θεραπεύονται στην αίθουσα πρώτων βοηθειών του σχολείου.