Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων: "Ολοκληρώθηκε η χρονιά χωρίς να λυθεί η μεταφορά των μαθητών"

aithousa sxoliou

Από την Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Ν. Ημαθίας ανακοινώθηκαν τα εξής: "Το σχολικό έτος 2014-15 πλησιάζει στη λήξη του, χωρίς να έχει δοθεί λύση στο τεράστιο ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών. Είναι απαράδεκτο κάθε νέα σχολική χρονιά να ξεκινάει με το ίδιο πρόβλημα και να ταλαιπωρούνται τόσο οι μαθητές, όσο και οι οικογένειές τους, εμποδίζοντας ταυτόχρονα την εύρυθμη λειτουργία των Σχολείων.

Η ΚΥΑ 24001/2013 θυσιάζει το δικαίωμα στη μόρφωση στον βωμό της εξοικονόμησης πόρων. Ζώντας σε μια εποχή οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, ανεργίας και ανέχειας, όπως και η ίδια η κυβέρνηση έχει παραδεχτεί, αυτό το άκρως προβληματικό νομοθετικό πλαίσιο δημιουργεί πρόσθετα βάρη και δυσκολίες στις οικογένειες των μαθητών.

Πώς εξασφαλίζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση ; Ένα δικαίωμα που προϋποθέτει την απρόσκοπτη και ασφαλή πρόσβασή τους στα Σχολεία; Πέρα από το κόστος έχουν ληφθεί υπόψη ο συνολικός χρόνος περπατήματος, ο χρόνος αναμονής σε στάσεις, το φορτίο, τα πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια; Έχει ληφθεί υπόψη η ασφαλής παραμονή στο Σχολείο των μικρών μαθητών, που χρειάζεται να περιμένουν τα δρομολόγιά τους; Πώς μια κοινωνία θα προοδεύσει, όταν διακρίνει τους μαθητές σε έχοντες και μη έχοντες, όταν υπάρχουν απόντες στις σχολικές αίθουσες;

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την έγκαιρη διασφάλιση της μεταφοράς των μαθητών. Καλούμε όλους αυτούς που μας είχαν ζητήσει την ψήφο μας και τώρα μας γυρνούν την πλάτη, τους Βουλευτές του Νομού μας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την Περιφέρεια, τους Δήμους να συνεργαστούν μαζί μας και να πιέσουμε την Κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη να καταργήσει την απαράδεκτη ΚΥΑ, ώστε η Δωρεάν Παιδεία να μην είναι απλά και μόνο ένα άρθρο του Συντάγματος χωρίς ισχύ. Να εξασφαλίσουμε τη δωρεάν και ασφαλή μεταφορά των μαθητών με δημόσια μέσα μεταφοράς όλες τις ώρες της ημέρας. Αυτή είναι η στοιχειώδης υποχρέωση της Πολιτείας στην Παιδεία, στα ΠΑΙΔΙΑ μας".