Ο Έρασμος εξήρε την εθελοντική προσπάθεια στην εκδήλωση για το Παιδί

erasmos

Από τον Έρασμο ανακοινώθηκαν τα εξής: "Ο Έρασμος εξήρε την ανάγκη του εθελοντισμού, με μία συναρπαστική μουσική παράσταση για μικρούς και μεγάλους, αφιερωμένη σε όλους εκείνους, που έχουν τεντωμένες ψηλά τις κεραίες του σώματος και της ψυχής τους και με το ανιδιοτελές δόσιμό τους δίνουν αξία στην ύπαρξη του ανθρώπου.

Στις 10-1-2015 ημέρα Σάββατο στο πλαίσιο της προώθησης της ιδέας του Εθελοντισμού, ο Σύλλογος Κοινωνικής παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ» πραγματοποίησε μουσικό-θεατρική εκδήλωση με τη χορωδία ενηλίκων Μελίκης Ημαθίας, το τμήμα παιδικής χορωδίας και τους μαθητές του 1ου Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου Μελίκης με τον τίτλο «ΠΑΙΔΙ. ΖΩΗ. ΤΙΠΟΤ' ΑΛΛΟ».

Την Διεύθυνση της χορωδίας είχε η μουσικός κ. Σωτηρίου Κατερίνα, τα κείμενα και την σκηνοθεσία επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός, κ .Κατερίνα Πασιοπούλου.

Συμμετείχαν οι τοπικοί καλλιτέχνες: κ. Νατάσα Μοσχοπούλου με την κιθάρα της, οι κ.κ Χρήστος Γανόπουλος, Χρήστος Δημόπουλος παίζοντας μπουζούκι και τραγουδώντας και ο κ. Γιώργος Παπαρουσσόπουλος με τα κρουστά.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία της εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Βεροίας-Ναούσης και Καμπανίας, ο Δήμαρχος της πόλης της Βέροιας, Κ. Βοργιαζίδης, ο Πρόεδρος της ΚΕΠΑ κ. Γεώργιος Σοφιανίδης, οι υποψήφιοι βουλευτές στην Π.Ε. Ημαθίας Γεωργία Μπατσαρά,, Λάζαρος Τσαβδαρίδης και Γεώργιος Ουρσουζίδης, Διευθυντές-ιες κι εκπρόσωποι των ειδικών σχολείων (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ) Βέροιας, Αλεξάνδρειας του «ΥΦΑΔΙ» της Νάουσας, εκπρόσωποι των σχολείων, των Συλλόγων «΄Αγιος Παρθένιος», «Πρωτοβουλία για το παιδί» κ.ά.

Ξεχωριστή και διακριτική η παρουσία της άλλοτε Δημάρχου της Βέροιας, Χαρούλας Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδου, που με την δική της καθοριστική συμβολή δημιουργήθηκε το σπίτι φιλοξενίας θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, που λειτουργεί σήμερα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εισήγηση της κ. Γ. Φωστηροπούλου, Προέδρου του Συλλόγου. ΄Όπως είπε συγκινημένη η εκδήλωση αφιερώνεται στον ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ, που όσο ποτέ άλλοτε είναι χρήσιμος για την επίλυση κοινωνικών, οικονομικών, πολιτισμικών, ανθρωπιστικών και ειρηνευτικών ζητημάτων, στοχεύοντας στην ευημερία της κοινωνίας. Συνέδεσε τον εθελοντισμό με την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που ανακύπτουν από την ενδοοικογενειακή βία, δίνοντας έμφαση στα δικαιώματα των παιδιών, μιας και το μέλλον ανήκει σε αυτά, κάλεσε τους νέους να αναλάβουν εθελοντική δράση και τελείωσε με την κραυγή ενός παιδιού «Είμαι παιδί και έχω θεμελιώδη δικαιώματα. Είμαι παιδί και στο λέω τα πράγματα είναι απλά. Αν αγαπάς και φροντίζεις εμένα, αγαπάς και φροντίζεις το μέλλον».

Στη συνέχεια με ανθούς του λόγου του Παλαμά, Ελύτη, Ρίτσου, Σεφέρη, Γκάτσου, Μαρκόπουλου, Λόρκα, Βρεττάκου, Λειβαδίτη και άλλων σπουδαίων ποιητών και δημιουργών του πνεύματος και της τέχνης, που ακούστηκαν από την κ.Πασιοπούλου και τα παιδιά, γεννήθηκε μια μαγική ατμόσφαιρα, μυριάδες χρώματα και μοσχοβολιές απλώθηκαν στον χώρο Τεχνών και πλημμύρισαν τις ψυχές των παιδιών και των μεγάλων. Συγχρόνως η λυτρωτική διάσταση της μουσικής των Μ. Χατζηδάκη, Θεοδωράκη, Λεοντή, Σαββόπουλου, Ξαρχάκου, Θαλασσινού, Σπανού Κηπουργού κ.ά. , με τις θεϊκές μελωδίες των παιδιών, που ξεχύθηκαν στην σκηνή, με το τραγούδισμα των ορθά επιλεγμένων μελοποιημένων ποιημάτων από την κ. Σωτηρίου, την κ. Πασιοπούλου, τον κ. Γανόπουλο, τοπικούς καλλιτέχνες και μέλη της χορωδίας γέμισε τις διψασμένες ψυχές όλων.

«Να βλέπεις με την ψυχή σου» γράφει ο Ελύτης κι αυτό ακριβώς ακούστηκε ορθόφωνα στον Χώρο Τεχνών, «και τα παιδιά βλέπουν με τα μάτια της καρδιάς τους. Συλλαβιστά, συλλαβιστά. Κι ύστερα τον βάφουν με τα χρωματιστά τους όνειρα. Έχουν τα πινέλα. Ας τους δώσουμε τα χρώματα. Κόκκινο της αγάπης, πράσινο της ελπίδας, χρυσαφί της χαράς, γαλάζιο τ' ουρανού και του πελάγους. Και λευκό, λευκό, λευκό ως την ύστατη έντασή του....» κι ο κόσμος που συμμετείχε στην εκδήλωση σιγοψιθύρισε «.....για να ξαναγίνει ο κόσμος όμορφος από την αρχή, στα μέτρα της καρδιάς...» και αφουγκράστηκε με τα αυτιά του τους έντονους ήχους της μουσικής και με την ψυχή του τους χαλαρούς παλμούς της καρδιάς των παιδιών.
Οι γλυκές φωνούλες των παιδιών με τα λόγια των μεγάλων ποιητών στα χείλη τους με την ταιριαστή μουσική υπόκρουση, καθώς και το τραγούδι μελών της χορωδίας των ενηλίκων, που διακόπτονταν από λόγια των παιδιών και των μεγάλων, «Δεν έχουμε δικαίωμα να κοιτάμε στα μάτια τα παιδιά σήμερα, είμαστε ένοχοι. Είμαστε ένοχοι εμείς οι μεγάλοι στα χρόνια και τα αξιώματα», «Τι πιότερο ζητάμε; ΄Έναν κόσμο λέει, που δε θα μας ποδοπατάνε τα όνειρα...», συνέθεσαν το μήνυμα με την πρόσκληση και την ευχή, διαπέρασαν τα στεγανά της αδράνειας και κατάφεραν την αφύπνιση.

Το μουσικό ταξίδι με «τα άσπρα καράβια» διακόπηκε από το «Γέλα, κλάψε, πες ό,τι θες. Παιδί. Ζωή, Ζωή. Τίποτ' άλλο» και έκλεισε με τους έφηβους της χορωδίας να κάνουν μια ευχή: «Σώσε το παιδί, που είναι μέσα σου, που είναι γύρω σου...Γίνε ο άγγελός μας» κι ένα μικρό κοριτσάκι με το φως του φαναριού του, με το φως της δικής του αθωότητας να κάνει προσευχή «κάνε καλέ Θεούλη, να χουν όλα τα παιδάκια ένα ποταμάκι γάλα, μπόλικα αστέρια, μπόλικα τραγούδια».

Πριν από την ολοκλήρωση της εκδήλωσης η μουσικός κ. Κατερίνα Σωτηρίου, αφού ευχαρίστησε τον «ΕΡΑΣΜΟ» συνέχισε: «...μέσα από τις νότες της μουσικής, σκέψεις και συναισθήματα μα και την πίστη και την αισιοδοξία που αντλούμε από σας εθελοντές της καρδιάς και τα παιδιά μας, σε πείσμα όλων των καιρών και των καταστάσεων, οφείλουμε να τα μάθουμε να διεκδικούν την ελπίδα»
Με μουσικές εξαίσιες δεμένες και εναρμονισμένες με τα δικαιώματα των παιδιών και τις υποχρεώσεις των μεγάλων, όλοι οι συντελεστές της εκδήλωσης δημιούργησαν μία ζεστή ατμόσφαιρα, με την Κατερίνα να καλεί, να τραγουδήσουν όλοι μαζί «Ας κάνουμε απόψε μιαν αρχή», τον κόσμο, που όρθιος τραγουδούσε και χειροκροτούσε και επευφημούσε όλους τους συντελεστές της παράστασης.

ΕΝΑ ΜΠΡΑΒΟ ακούστηκε από όλους.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ευχαριστήριο της κ. Γ .Φωστηροπούλου, προς όλους τους δημιουργούς της μουσικής παράστασης, για την ανιδιοτελή προσφορά τους, προσφέροντάς τους αναμνηστική πλακέτα του Συλλόγου με αναφορά στην αξία του Εθελοντισμού και εκφράζοντας ευχαριστίες προς την ΚΕΠΑ για την δωρεάν παραχώρηση του χώρου, τον Πρόεδρο αυτής κ. Γ. Σοφιανίδη και το Διευθυντή κ. Γ. Καμπούρη για την ευδόκιμη συνεργασία μας και προς όλους και όλες εθελοντές, μέλη και φίλους του Συλλόγου που στήριξαν αυτή τη δραστηριότητα του «ΕΡΑΣΜΟΥ»".