Κλείνουν όλες οι εκκλησίες με απόφαση της κυβέρνησης – Οι μοναδικές εξαιρέσεις

Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται λόγω κορωναϊού οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Χαιρετίζοντας την απόφαση της ΔΙΣ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε μέσω Twitter ότι « οι εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή».

Δείτε τι ανήρτησε ο Πρωθυπουργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις».

Ειδικότερα η απόφαση της κυβέρνησης στηρίχθηκε στα μέτρα που ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την διαφορά ότι απαγόρευσε και την κυριακάτικη λειτουργία.

Κεραμέως: Οι εξαιρέσεις

Σε δήλωσή της από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως διευκρίνισε ότι αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με εξαίρεση:

  • τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και
  • την ατομική προσευχή, και στις δύο περιπτώσεις τηρουμένων αυστηρών μέτρων προστασίας (όπως αυτά θα εξειδικεύονται σε ΚΥΑ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας).

Η αναστολή ισχύει για το διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020.

Αυστηρά περιοριστικά μέτρα και από την Ιερά Σύνοδο 

Νωρίτερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την αναβολή των καθημερινών λειτουργιών και των μυστηρίων, δείχνοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης και διάθεση συνεργασίας και διευκόλυνσης του κράτους.