Απόλαυσαν τον περίπατο στον Τριπόταμο

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020 και ο δεύτερος περίπατος στον Τριπόταμο από τον Σύλλογο Φίλων του ποταμού Τριπόταμου Βέροιας.Αρκετές δεκάδες φίλων βρέθηκαν στο υδροηλεκτρικό του Τριποτάμου, εκεί κοντά στις Φλαμουριές. Ο κ. Τριαντάφυλλος Καραντουμάνης από τη ΔΕΗ, μοίρασε ενημερωτικό υλικό και στη συνέχεια ενημέρωσε για το μικρό αυτό υδροηλεκτρικό, που έδωσε για πρώτη φορά ηλεκτρικό ρεύμα στη Βέροια και μέχρι τα Γιαννιτσά. 

Η διαδρομή στη συνέχεια ήταν εύκολη και μικρή. Τόσο εύκολη που και παιδάκια τριών ετών τα κατάφεραν. Για τους μικρούς, που ήταν αρκετοί, ήταν καλή περιπέτεια.

"Αυτές οι σύντομες διαδρομές που περπατάμε, δεν επιλέγονται τυχαία. Η ανομοιογένεια όσων συμμετέχουν, δημιουργεί κάποια προβλήματα διότι οι δυνατότητες και τα «μπορώ» διαφέρουν αρκετά. Τώρα όμως είναι ευκαιρία, πολλοί να δουν κάποια σημεία που θα μπορέσουν και μόνοι τους να ξαναεπισκεφθούν. Τώρα που δεν έχουν «αποπνικτικό» πράσινο τα δέντρα. Υπάρχουν πολλές και ομορφότερες και δυσκολότερες βόλτες που μας περιμένουν. Όχι για όλους βέβαια.

Κανείς όμως δεν θα διαφωνήσει ότι έτσι θα γνωρίσουμε το ποτάμι και την ιστορία του. Και έχει σπουδαία ιστορία, άρρηκτα δεμένη με την ευημερία της πόλης μας και όχι μόνον.

Να μια ιστοριούλα λοιπόν, που δεν ειπώθηκε σήμερα. Στον Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, στο μικρό αυτό εργοστάσιο ρεύματος, έγινε σαμποτάζ και πέσανε από πάνω βαριά αντικείμενα πάνω στα μηχανήματα. Αυτά τα σημάδια, οι στραβές λαμαρίνες, υπήρχαν όπως τότε, μέχρι και λίγα χρόνια πριν από τώρα και φωτογραφήθηκαν. Όταν αποκατέστησαν τις ζημιές οι Γερμανοί, μας άφησαν ενθύμια. Ο χοντρός γάντζος που σήμερα υπάρχει για να σηκώνει τα μηχανήματα για επισκευή, έχει ακόμη και τον αγκυλωτό σταυρό πάνω του.

Πάντως το ενδιαφέρον είναι ότι τα ίδια μηχανήματα από το 1924, δουλεύουν ακόμη και παράγουν ρεύμα. Με όσα είπαμε εκεί και το αυξανόμενο ενδιαφέρον των συμπολιτών μας, φαίνεται ότι θα υπάρξει μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια" αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου.