ΠΑΜΕ: "Εργοδοτικός μηχανισμός το Εργατικό Κέντρο Βέροιας"

Ευθεία επίθεση στο Εργατικό Κέντρο Βέροιας πραγματοποιεί με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, χαρακτηρίζοντάς το εργοδοτικό μηχανισμό. Στην ανακοίνωση αναφέρει:

"Ένα ακόμη δείγμα από το «μεγαλείο» της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ με στελέχη που στηρίζουν και προωθούν τη συναίνεση, την υποταγή στα συμφέροντα των εργοδοτών, αλλά προσφέρουν και απλόχερη στήριξη σε όλες τις κυβερνητικές επιλογές μέχρι και σήμερα είναι το Εργατικό Κέντρο Βέροιας.

Αναφέρουμε ορισμένα παραδείγματα για τη στάση του και την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και σήμερα.

  • Δεν έχει παρέμβει σε καμιά επιχείρηση για τις απολύσεις, ούτε μια ανακοίνωση δεν έχει βγάλει και όποτε έβγαλε κλαψούριζε γιατί δεν υλοποιούνται οι συμφωνίες κυβέρνησης – επιχειρηματιών, για παράδειγμα για το εργοστάσιο ζάχαρης. Όταν είναι γνωστό ότι η συμφωνία της εργοδοσίας με την κυβέρνηση είναι σε βάρος των εργαζομένων.
  • Καμιά παρέμβαση για εργοδοτικά εγκλήματα που γίνονται σε χώρους δουλειάς, ούτε για απληρωσιά που είναι έντονη.
  • Καμιά παρέμβαση σε πλειστηριασμούς και κόψιμο ρεύματος σε εργατικές οικογένειες.
  • Στηρίζει τους «υγιείς εργοδότες» και στις συνεντεύξεις τύπου το μόνο πρόβλημα που έχουν είναι το ΠΑΜΕ. Για παράδειγμα η συνέντευξη τύπου που έδωσαν στις 2 Οκτώβρη για την απεργία ήταν διανθισμένη σχεδόν ολόκληρη με λάσπη, συκοφαντία και αντικομμουνισμό.
  • Προβάλλουν το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ και όλο αυτό τον καλοστημένο μηχανισμό με δραστηριότητες που στηρίζουν την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της και τις αποφάσεις της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ π.χ. Για τα επαγγελματικά ταμεία, κατώτατο μισθό. Έχουν δηλαδή γίνει παραρτήματα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ.
  • Ποτέ δεν ασχολήθηκαν με την οργάνωση της εργατικής τάξης στην περιοχή παρά μόνο σε συνεργασία με την εργοδοσία και άλλους τοπικούς μηχανισμούς για να εμφανίζουν μερικές χιλιάδες ψηφίσαντες και να εκλέγουν αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ.
  • Τα σωματεία που λένε ότι έχει στη δύναμή του το Εργατικό Κέντρο είναι σωματεία σφραγίδες. Ούτε λειτουργούν, δηλαδή, να συνεδριάζει το Δ.Σ., ούτε βγάζουν μια ανακοίνωση για τους εργαζόμενους του κλάδου ή του χώρου που υποτίθεται εκπροσωπούν. Τα γραφεία τους είναι μόνιμα κλειστά. Κανείς δεν τους γνωρίζει, κανείς δε μαθαίνει πότε γίνονται αρχαιρεσίες και που; Όπως το σωματείο Μετάλλου.
  • Σε αλλά σωματεία γίνεται όργιο νοθείας. Π.χ στο σωματείο ψύξης διαλογής, όπου εμφανίζονται χιλιάδες ψηφίσαντες. Αξιοποιείται και ως μηχανισμός για την πρόσληψη εργαζόμενων που έτσι κρατούνται όμηροι της εργοδοσίας και των εργατοπατέρων.
  • Έφτασαν στο σημείο να βγάλουν έξω από το Εργατικό Κέντρο το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ της περιοχής γιατί όπως λένε τους ασκούσε κριτική.

Τέτοια Εργατικά Κέντρα δεν εκπροσωπούν εργαζόμενους. Πρόκειται για εργοδοτικούς μηχανισμούς.

Καλούμε τους χιλιάδες εργαζόμενους στην περιοχή, να ξεφύγουν από το δόκανο τέτοιων συνδικαλιστών – εργατοπατέρων που για χρόνια ολόκληρα κάνουν μεγάλη ζημιά στα συμφέροντά τους καταδικάζοντάς τους στη μιζέρια και στην εξαθλίωση..

Να έρθουν σε επαφή με τα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές που βρίσκονται κάθε μέρα στη μάχη κόντρα στην εργοδοσία, τους μηχανισμούς της και τις κυβερνήσεις. Για να οργανώσουμε μαζί την πάλη, για να σπάσει η τρομοκρατία. Για να είναι τα σωματεία οργανωτές της πάλης μας και να λειτουργούν με όλες τις συλλογικές δημοκρατικές λειτουργίες. Να λένε γνώμη και να αποφασίζουν οι εργαζόμενοι".