Πολιτική Προστασία: Επικίνδυνες οι λεύκες, κοντά στους δρόμους, για διερχόμενους και οχήματα

Επικίνδυνες είναι οι λεύκες που φυτεύτηκαν πριν από αρκετά χρόνια κατά μήκος του οδικού δικτύου σε διάφορες περιοχές σύμφωνα με την πολιτική προστασία καθώς είναι ασταθή δέντρα με ρηχές ρίζες και μπορεί να πέσουν στο έδαφος ή στο οδόστρωμα, ακόμη και με χαμηλής έντασης ανέμους.

Ο κίνδυνος αυτός απασχόλησε πρόσφατα τις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας και τα δασαρχεία, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 10ης Ιουλίου που έπληξαν την Κεντρική Μακεδονία και ιδιαίτερα τη Χαλκιδική.

«Τα δέντρα αυτά είναι πολύ παλιά, γι' αυτό είναι και τόσο επικίνδυνα. Πρόκειται για λεύκες που παίρνουν πολύ μεγάλο ύψος και είναι περισσότερο επιρρεπείς σε πτώσεις. Ειδικά στο οδικό δίκτυο τέτοια δέντρα πρέπει να αποφεύγονται. Και αν αυτά φυτεύτηκαν πριν από χρόνια για άγνωστους σήμερα λόγους, πρέπει πλέον να προσαρμοστούμε στις κλιματικές συνθήκες που διαμορφώνονται και να προσανατολιστούμε σε θαμνώδεις μορφές δέντρων» εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η δασάρχης Βέροιας, Ελένη Κατσανίδου.

Με αφορμή την πρόσφατη καταιγίδα που έπληξε κυρίως το πεδινό της τμήμα της Ημαθίας, μεταξύ των δήμων Νάουσας, Αλεξάνδρειας και Βέροιας, η κ. Κατσανίδου αναφέρει ότι το δασαρχείο έδωσε την άδεια για την κοπή δέντρων λόγω μεγάλης επικινδυνότητας. «Ήδη έχουν κοπεί πάνω από εκατό δέντρα κατά μήκος του δρόμου που συνδέει το Αιγίνιο, την Κυψέλη, το Νισέλι και την Αλεξάνδρεια», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Ημαθίας, Γιώργος Μπαρμπαρούσης. Διευκρινίζει, δε, ότι στη συγκεκριμένη περιοχή τα δέντρα αυτά ήταν ακόμη περισσότερο επικίνδυνα καθώς βρίσκονταν δίπλα σε αρδευτική αύλακα με νερό, στοιχείο που αυξάνει την αστάθειά τους. «Από τις λεύκες αυτές, άλλες είναι αυτοφυείς και άλλες φυτεύτηκαν τις δεκαετίες του '50 και του '60 για λόγους καλλωπισμού», προσθέτει.