To «Top Gun» των ελικοπτέρων

Τo επόμενο καλοκαίρι επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη το σίκουελ της ταινίας «Τop Gun» που γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία το 1986 και βασιζόταν στη σχολή επίλεκτων πιλότων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, στο Μιραμάρ του Σαν Ντιέγκο.

Ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει όμως το δικό του «σχολείο» άριστων χειριστών, το «Top Gun των ελικοπτέρων». Πρόκειται για τη Σχολή Αεροπορίας Στρατού (ΣΑΣ) στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, η οποία ξεκίνησε μία συνολική αναβάθμιση πριν από δύο χρόνια και πλέον θα παράγει χειριστές με νοοτροπία μαχητή.

Οι επιτελείς του ΓΕΣ και της Αεροπορίας Στρατού με μία συστηματική προετοιμασία τουλάχιστον τριών ετών αναδιοργάνωσαν πλήρως τη σχολή. Την έκαναν διακλαδική, προχώρησαν σε αλλαγή φιλοσοφίας ρίχνοντας βάρος στην τακτική και ταυτόχρονα έβαλαν στην εκπαίδευση και τα ελικόπτερα αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης OH-58D Kiowa Warrior που πρόσφατα παραλάβαμε από τις ΗΠΑ. Οι αλλαγές αυτές - όπως προεξοφλείται - θα θωρακίσουν την άμυνα και θα προσφέρουν ένα σημαντικό αβαντάζ στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις απέναντι στην Τουρκία. Οι οργανωτικές αλλαγές έγιναν στα πρότυπα σχολών χειριστών όπως η αντίστοιχη αμερικανική της αεροπορίας στρατού των ΗΠΑ «U.S. Army Aviation Center of Excellence - Fort Rucker» αλλά και αυτή του ναυτικού «Naval Strike and Air Warfare Center - Fallon, Nevada», πάντα όμως υπό το πρίσμα των ειδικών απαιτήσεων της δικής μας άμυνας.

Πηγη: www.tanea.gr