Πρόγραμμα Erasmus+ από την Κίνηση Πολιτών Κυριώτισσας

Στα πλαίσια των προγραμμάτων Erasmus+ και σε συνεργασία με την Handmade Semper Art, η Κίνηση Πολιτών Κυριώτισσας (Κυριώτισσας Ουτοπία) πραγματοποίησε ανταλλαγή νέων με θέμα "Handmade Theater", 20-28 Μαΐου, στο Darlowko της Πολωνίας με τη συμμετοχή ατόμων από 5 χώρες (Ελλάδα, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία και Λετονία).

Τα προγράμματα αυτά δίνουν την ευκαιρία σε πολλούς νέους ανθρώπους να ζήσουν νέες εμπειρίες, να ταξιδέψουν και φυσικά να γνωρίσουν νέα άτομα και κουλτούρες!

Στην ανακοίνωσή του ο Βεροιώτικος σύλλογος αναφέρει: "Διαβάστε παρακάτω το πως περιγράφουν οι συμμετέχοντες μας αυτήν την εμπειρία:

"9 όμορφες μέρες στην Πολωνία, 9 μέρες γεμάτες μάθηση και 9 μέρες γεμάτες όμορφες εμπειρίες. Το πρόγραμμα αυτό προσέφερε εργαλεία σε σχέση με το θέατρο και τις τέχνες και μας έβαλε στην διαδικασία να φτιάξουμε μια παράσταση εξ ολοκλήρου δική μας, πράγμα που στην αρχή φάνταζε αδύνατο αλλά τελικά είχε ένα πανέμορφο αποτελέσμα. Μέσα από όλη αυτή την διαδικασία βέβαια δημιουργήσαμε όμορφες αναμνήσεις και φιλίες που θα κρατήσουμε μέσα μας και θα μας φέρνουν ένα τεράστιο χαμόγελο όταν τις σκεφτόμαστε. Τέλος βέβαια το αγαπημένο μου πράγμα είναι η ανταλλαγή κουλτούρας που εμπεριείχε το πρόγραμμα καθώς βρεθήκαμε με άτομα από άλλες 5 χώρες, δοκιμάσαμε τα φαγητά τους, προσπαθήσαμε να μιλήσουμε την γλώσσα τους και μάθαμε πολλά για αυτά κυρίως ζώντας μαζί τους καθημερινά. Θα θυμάμαι πάντα αυτό το πρόγραμμα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Κυριώτισσας Ουτοπία - Kiriotissa's YOutHopia για την ευκαιρία που μας έδωσε και που πάντα βρισκόταν δίπλα μας για ο,τι χρειαστούμε σε όλες τις φάσεις του προγράμματος." Ανδρέας

"Η εμπειρία αυτού του προγράμματος ήταν απίστευτη και μοναδική για αρκετούς λόγους. Πρώτον, γνώρισα καινούρια και αξιόλογα άτομα, καθώς υπήρχε απίστευτη χημεία και επικοινωνία μεταξύ των περισσότερων παιδιών από την ελληνική αποστολή και από τις υπόλοιπες χώρες. Το σημαντικότερο είναι ότι γνώρισα κι απέκτησα καινούριους φίλους και μνήμες που θα με συντροφεύουν σ'όλη μου τη ζωή. Είχαμε μια απίστευτη συνεργασία κι ένα πολύ όμορφο συλλογικό αποτέλεσμα. Επίσης, είδα καινούρια μέρη και ήρθα σε επαφή με διαφορετικές νοοτροπίες, καθώς και ότι γεύτηκα διαφορετικές παραδοσιακές συνταγές (μακαρόνια με φράουλα). Γενικά, πέρασα υπέροχα και δημιουργικά μαθαίνοντας και παίζοντας, ζώντας απίστευτες και μοναδικές στιγμές γέλιου. Θα ήθελα πάρα πολύ να ζήσω κάτι αντίστοιχο ξανά, γιατί ο άνθρωπος γίνεται πλουσιότερος όταν ταξιδεύει και ζει τέτοιες εμπειρίες." Μαρία

"Ρυθμός, χειροκροτήματα και όλοι μαζί δυνατά: “Handmade Theater - fever”! Γεμάτη με ήχους, φωνές, κινήσεις, χρώματα και δημιουργικότητα πέρασε παραπάνω από μία εβδομάδα στο πανέμορφο Darlowko της Πολωνίας. Εκεί, δίπλα στη Βαλτική, 30 άγνωστοι και διαφορετικοί μεταξύ μας νέοι, Λετονοί, Πολωνοί, Σλοβάκοι, Τσέχοι και Έλληνες, με κοινό το ενδιαφέρον για το θέατρο και τις χειροτεχνίες, συναντηθήκαμε στα πλαίσια της Erasmus+ Ανταλλαγής Νέων “Handmade Theater”. Στις μέρες που ακολούθησαν, από αρχικά άγνωστοι μεταξύ μας γίναμε φίλοι, ανταλλάξαμε ιδέες, συζητήσαμε, δημιουργήσαμε χειροτεχνίες, γράψαμε και παίξαμε θέατρο. Ήρθαμε σε επαφή με τους διαφορετικές κουλτούρες, δοκιμάσαμε τα παραδοσιακά τους εδέσματα και χορέψαμε τους χορούς τους. Μάθαμε να σεβόμαστε ο ένας τη διαφορετικότητα του άλλου και να συνεργαζόμαστε αρμονικά.
Οι μέρες πέρασαν πολύ γρήγορα και εποικοδομητικά. Όλοι μας, γυρίσαμε πίσω έχοντας αποκτήσει μία ξεχωριστή εμπειρία, νέους φίλους και μία νέα οπτική για τον κόσμο γύρω μας!" Γρηγόρης

"Το "Handmade Theater" ήταν ένα πρόγραμμα που δεν θα ξεχάσω. Μου έδωσε την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με άλλες κουλτούρες, να γνωρίσω άτομα από πολλές διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες και να συνεργαστώ μαζί τους για έναν κοινό σκοπό. Έφυγα γεμάτη από όμορφες αναμνήσεις, γέλια και δημιουργικότητα. Θα θυμάμαι το ταξίδι αυτό στην Πολωνία με χαρά και θα ήθελα πολύ να ξαναζήσω κάτι παρόμοιο!" Χριστίνα".