Με τους Ορειβάτες Βέροιας στην κορυφή Αρσούμπασι στο Βέρμιο

Του Νίκου Τσιαμούρα

Στους πρόποδες του Βερμίου όρους βρίσκονταν κάποτε οι θρυλικοί κήποι του Βασιλιά Μίδα.

Και ήταν πολύ περήφανοι οι Βρύγες για τους ξακουστούς κήπους με τα ονομαστά τριαντάφυλλα….

Τα δένδρα ξεπροβάλλουν μέσα στο πρωινό σαν ξωτικά παραμυθιού.

Η πορεία αρχίζει, τώρα ακούγονται μόνο τα βήματα μας πάνω στα πεσμένα φύλλα. Γεμίζω τη ματιά μου με άπειρες εικόνες. Ο χρόνος εδώ φαίνεται να διαστέλλεται.

Αφήσαμε πίσω την πόλη μας με τις παλιές εκκλησίες, πολιορκημένες από πολυκατοικίες και τα αρχοντικά σπίτια που ξαναβρήκαν την όψη και το χρώμα τους.

Η Βέροια κόρη του Ωκεανού και της Θέτιδας, λέγεται ότι κτίσθηκε από τον Θράκα στρατηγό Φέρωνα ή σύμφωνα με τη μακεδονική μυθολογία κτίσθηκε από τον βασιλιά Βέρητα προς τιμή της κόρη του Βέροιας.

Η πόλη συνεχίζει να υπάρχει με το ίδιο όνομα και στην ίδια θέση εδώ και 2.700 χρόνια.

Στους πρόποδες του Βερμίου στον ευλογημένο αυτό τόπο ζούσαν οι Βρύγες, ένα θρακικό φύλο και καλλιεργούσαν τους απέραντους ροδώνες για να τιμήσουν τον αγαπημένο τους θεό , τον Διόνυσο.

Πέρασαν χρόνια και στην περιοχή εισέβαλαν οι πολεμοχαρείς Ορέστες Μακεδόνες. Διωγμένοι βίαια από τον τόπο τους οι Βρύγες , βρήκαν καταφύγιο στη Μικρά Ασία. Εκεί έζησαν στα ιστορικά χρόνια, γνωστοί ως Φρύγες.

Οι Φρύγες δεν υπάρχουν πια, ούτε εδώ ούτε στη Μικρασία, αλλά οι κήποι του Μίδα, με τα ονομαστά τριαντάφυλλα υπάρχουν ακόμη στο Βέρμιο.

Μετά την Κουμαριά το βουνό απλώνεται μπροστά μας περήφανα, ένας ζωντανός οργανισμός μας καλωσορίζει και μας προσφέρει απλόχερα την ομορφιά του, το οξυγόνο του, μας χαρίζει ψυχική υγεία και ηρεμία.

Το Βέρμιο, είναι οροσειρά της Κεντρικής Μακεδονίας , παλιά λεγόταν και Δόξα.

Το Σέλι, ή Κάτω Βέρμιο μας υποδέχθηκε με όλη του την αρχοντική μεγαλοπρέπεια. Τα σπίτια απλώνονται στις παρυφές του αγέραστου βουνού σε τούτη την αιώνια τραχιά γη. Ημερεύουν την αγριάδα του τοπίου και γίνονται σημεία αναφοράς για την διατήρηση της φυσιογνωμίας της περιοχής.

Ιδρύθηκε μεταξύ των ετών 1826-1835 από Βλάχους κτηνοτρόφους που ήρθαν από την Πίνδο, από την Αβδέλλα ( κυρίως) και την Σαμαρίνα. Με πλούσια λαογραφική παράδοση.

Η ζωή εδώ είναι αργή, χωρίς καθόλου άγχος.

Ζεστοί φιλόξενοι χώροι σε προκαλούν να μπεις και να απολαύσεις ένα καφέ, ένα γεύμα μαζί και το κρασάκι σου.

Προσπερνάμε το χωριό, τριγύρω εικόνες ποτισμένες με μια γεύση ρομαντισμού και αθωότητας. Χάνομαι για λίγο στα ονειροπολήματα μου.

Φθάσαμε στο χιονοδρομικό κέντρο, η ματιά ταξιδεύει στο βάθος του ορίζοντα για να συναντήσει τις βουνοκορφές του Σελίου, που υψώνονται επιβλητικές φθάνοντας μέχρι τον ουρανό και ενώνονται με το καθαρό γαλάζιο χρώμα του.

Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι πανελλήνιοι αγώνες χιονοδρομίας.

Καταφύγια ξύλινα και πετρόκτιστα σας περιμένουν μαζί και το καταφύγιο του ΣΧΟΒέροιας, για να προσφέρουν φιλοξενία, θαλπωρή, ζεστά ροφήματα και ένα διάλειμμα από τις δραστηριότητες σας τον Χειμώνα…… όταν το χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί.

Οι διθέσιες καρέκλες ανεβαίνουν και χάνονται πίσω στην ψηλότερη κορυφή το Αρσούμπασι.

Πήραμε το μονοπάτι ανηφορικό, σε πολλά σημεία η λάσπη μας δυσκολεύει, τώρα ορειβατούμε σε πυκνό δάσος από πανύψηλες οξιές.

Έντονο κρύο περνά από τι φυλλωσιές των δένδρων και μας διαπερνά.

Μια αίσθηση ειρήνης πλανάται γύρω μας. Όλα γύρω μας ειρηνικά και σιωπηλά δέχονται το πεπρωμένο τους, παιδιά της ίδιας μάνας γης όλοι εμείς, τα ζώα, τα πουλιά, τα δένδρα, ας είμαστε και σήμερα αθόρυβοι και προσεκτικοί.

Η ησυχία και ηρεμία του δάσους μας ταξιδεύει, νοιώθεις δέος και θαυμασμό για όλη αυτή την ομορφιά.

Απολαμβάνουμε την ερημιά , το άκουσμα του ανέμου..

Περάσαμε το δάσος με τις οξιές, βγήκαμε σε ξέφωτο το κρύο έντονο φοράμε γάντια και σκούφους. Χρώματα και σχήματα τοπίο αυστηρά σκληρό πετρώδες, μελαγχολικό θα έλεγα.

Πουλιά πετούν τρομαγμένα από τον δικό μας θόρυβο. Δεξιά μας πυκνό δάσος από πεύκα μας περιτριγυρίζει και λίγο μακρύτερα αχνοφαίνεται στον ορίζοντα το βουνό Άσκιο ή Σινιάτσικο.

Η καθαρή αστραφτερή ατμόσφαιρα ψηλότερα αντανακλά τα χρώματα της ημέρας από όλες τις μεριές. Η αργή κίνηση μας φέρνει όλο και πιο κοντά στην άλλη διάσταση. Δέος επικρατεί για την ομορφιά του άγριου τοπίου. Τέτοιες εμπειρίες χαράζουν την ψυχή…..

Τώρα παγωμένος αέρας μας χτυπά πρόσωπο, μάγουλα και μύτες. Προχωράμε βυθιζόμαστε σε μια ονειρική εμπειρία. Τα πρόσωπα μας έκπληκτα, χαρούμενα, φωτογραφίζονται έτσι για να έχουν να πουν κάτι στους άλλους.

Μα κάποιες εμπειρίες δεν μοιράζονται, παραμένουν μόνες στην μοναξιά της απόπειρας.

Γεμίζω την ματιά μου με άπειρες εικόνες.

Ο χρόνος εδώ φαίνεται να διαστέλλεται. Σύννεφα κυνηγημένα κατεβαίνουν και αγγίζουν τις γύρω βουνοκορφές. Ένας κοσμικός χορός με κινήσεις που σου κόβουν την ανάσα και εμείς ταπεινοί θεατές γινόμαστε συμμέτοχοι σε αυτό το σκηνικό. Φιγούρες πολύχρωμες ορειβατούμε και συνεχίζουμε προς την κορυφή.

Φθάσαμε στην κορυφή όλο το βουνό γυμνό από δένδρα μόνο χαμηλή βλάστηση.

Η κορυφή μας υποδέχεται με ένα τρελό παγωμένο αέρα.

Από εδώ η Άνοιξη κατηφορίζει στις πλαγιές του Σελίου και ζεσταίνει την πλάση γύρω.

Η θέα μαγευτική, κάτω χαμηλά η Βέροια μια μικρή πινελιά συμπληρώνει αρμονικά αυτή την ανεπανάληπτη εικαστική εικόνα.

Πήραμε το δρόμο της επιστροφής , οδοιπορούμε μέσα από τα συνδετικά του χιονοδρομικού κέντρου , μια μελαγχολία επικρατεί στην ομάδα, η εξόρμηση ήταν μικρής διάρκειας

Μεσημέρι και ένα ποτηράκι τσίπουρο είναι για τη στιγμή βάλσαμο. Από το παράθυρο της ταβέρνας στο Κάτω Βέρμιο αφουγκράζομαι για λίγο το ουρλιαχτό του ανέμου .

Μια γλυκιά κούραση διατρέχει το κορμί μας.

Επιστροφή ……….…… !

Αφήσαμε πίσω μας την μεγαλοπρέπεια του βουνού, είναι η εικόνα που γλυκαίνει και ξεκουράζει το μυαλό μας.

Συγχαρητήρια σε όλους Εμάς !