Ημερίδα με θέμα την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία διοργανώθηκε στον Χώρο Τεχνών Βέροιας (φωτογραφίες, βίντεο)

Ο Φιλανθρωπικός μη Κερδοσκοπικός Σύλλογος Φίλων Κέντρου Μέριμνας Ατόμων Ειδικών Δεξιοτήτων Δήμου Βέροιας (ΚΕΜΑΕΔ) και η Διεύθυνση Αστυνομίας Ημαθίας, με τη συμμετοχή της Αντιδημαρχίας Παιδείας του Δήμου Βέροιας και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα «Ένας ασφαλής δρόμους για όλους - Ο ρόλος και η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στην καθημερινή ζωή των ατόμων με αναπηρία».

Η ημερίδα, που στόχο είχε την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα διασφάλισης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Μαΐου, στον Χώρο Τεχνών, παρουσία της δημοτικής, αστυνομικής, στρατιωτικής και πυροσβεστικής αρχής, περιφερειακών συμβούλων, υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπων του ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας, του Συλλόγου Καρκινοπαθών Βέροιας, συλλόγων και φορέων της πόλης μας, της σχολής νοσηλευτικής του νοσοκομείου Βέροιας, σχολείων κ.α.

Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε η Υ/Α΄ Πελαγία Αγγέλου.

Χαιρετισμό απηύθυνε:

-Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας Χρήστος Σιμούλης, ο οποίος τόνισε την βασική ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας στην παροχή διευκόλυνσης ατόμων με αναπηρία, με έμφαση στην ενίσχυση της προσβασιμότητας τους, σε όλους τους χώρους και ιδιαίτερα σε χώρους κοινής πρόσβασης.

-Η εθελόντρια διευθύντρια του ΚΕΜΑΕΔ Μελίνα Δαμιανίδου Ιωαννίδου, η οποία είπε ότι η προσβασιμότητα των ΑμεΑ είναι σημαντική για τη ζωή τους, την επιβίωση και την αξιοπρέπεια τους. Γι αυτό και φέτος, το ΚΕΜΑΕΔ, σε συνεργασία με την Τροχαία και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, πραγματοποίησαν ένα project, που θέμα είχε την ενημέρωση μαθητών της Στ’ τάξης των Δημοτικών Σχολείων, με σκοπό τα παιδιά να καταλάβουν, μέσω βιωματικών δράσεων, πως είναι να έχεις οποιαδήποτε αναπηρία (σωματική, αισθητηριακή κ.α.) και πως είναι να κινείσαι με αναπηρικό αμαξίδιο. Κλείνοντας, είπε ότι αυτό που μένει (από τις δράσεις ευαισθητοποίησης) είναι το σημαντικό από αυτό που γίνεται, ενώ τόνισε ότι για να γίνει η πόλη μας ακόμη πιο προσβάσιμη, θα πρέπει να σέβονται όλοι τους χώρους στάθμευσης και τις ράμπες αναπήρων.

-Ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης ο οποίος είπε ότι με μικρές αλλαγές στις υποδομές και στις συνήθειες μας, θα βελτιωθούν σημαντικά οι συνθήκες διαβίωσης των ΑμεΑ, εξασφαλίζοντάς τους ισότιμη θέση στην κοινωνία μας.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις.

Ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Βέροιας Α/Β Ιωσήφ Παρούτογλου αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και στην εν γένει εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου. Το φαινόμενο του κοινωνικού αποκλεισμού των ευπαθών ομάδα και κυρίως των ατόμων με αναπηρία αποτελεί προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία. Η άρση των κοινωνικών ανισοτήτων απαιτεί πολυεπίπεδη παρέμβαση, προκειμένου να διασφαλιστεί η κοινωνική ισορροπία και συνενοχή. Η Ελληνική Αστυνομία συμμετέχει, άμεσα ή έμμεσα, για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, δίνοντας περισσότερες δυνατότητες και ίσες ευκαιρίες.

Η αναπληρώτρια του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ημαθίας, Έφη Αντωνιάδου, ανέπτυξε το θέμα «Αναπηρία και προσβασιμότητα». Η κα Αντωνιάδου αναφέρθηκε στον τρόπο αντιμετώπισης ατόμων με αναπηρία από την αρχαιότητα έως σήμερα, και στο πρόβλημα πρόσβασης ΑμεΑ σε όλους τους δημόσιους χώρους, στερώντας τους αυτονομία διαβίωσης. «Η λύση βρίσκεται στη δημιουργία μίας ανοιχτής κοινωνίας, που να σέβεται πραγματικά, στην θεωρία και την πράξη, τις ιδιαιτερότητες όλων των πολιτών» είπε κλείνοντας.

Ο επιστημονικός διευθυντής του ΚΕΜΑΕΔ, Γιατρός Νευρολόγος, Γιώργος Τσαλέρας, μίλησε για την έννοια της αναπηρίας και τις εκφάνσεις της στην καθημερινή ζωή.

Η λογοθεραπεύτρια Παναγιώτα Χατζόγλου ανέπτυξε το θέμα «Πρόσβαση στη πόλη: Προβλήματα και λύσεις».

Η κα Χατζόγλου είπε ότι τα ΑμεΑ διεκδικούν τα αυτονόητα. Διεκδικούν και απαιτούν ίσα δικαιώματα στη ζωή. Κανείς δεν επιλέγει την αναπηρία στη ζωή του. Μέσω της ενσυναίσθησης, μπαίνοντας στη θέση αυτών των ατόμων, θα μπορέσουμε να αλλάξουμε την κοινωνία, προσαρμόζοντας τις δομές στις ανάγκες τους.

Έπειτα, ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα, που επιμελήθηκε η δασκάλα μουσικής Ελένη Αναγνώστου, με τη συμμετοχή μαθητών του 8ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας και παιδιών του ΚΕΜΑΕΔ.

Ο καθηγητή Ειδικής Φυσικής Αγωγής – Ιδρυτή Αθλητικού Συλλόγου ΑΜΕΑ «Εν σώματι Υγιεί» Βέροιας Μ. Res. Αλέξανδρος Καραϊωσήφ, ανέπτυξε το θέμα «Ο πολίτης με κινητική αναπηρία στην Ελλάδα του σήμερα».

Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή, στον τρόπο που αντιμετωπίζονταν τα άτομα με αναπηρία, έφτασε στο σήμερα και στο Ελληνικό περιβάλλον που δεν είναι κατάλληλο για τα άτομα με αναπηρίες, τα οποία έχουν εξειδικευμένες ανάγκες στην καθημερινότητά τους, οφείλουν και θέλουν να είναι ενεργοί πολίτες.

Ακολούθησε ένα διάλειμμα κι έπειτα προβλήθηκε ένα σποτάκι του ΚΕΜΑΕΔ που αφορούσε το project.

Ο δημιουργός Comics – Εκπαιδευτικός ΑμεΑ ΚΟΚ MICS, Παναγιώτης Γιάκας, μίλησε για το νέο κόμικ με τίτλο «Λέμε STOP στην οδική ανασφάλεια», το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, με σκοπό να διανεμηθεί δωρεάν. Την ιστορία του κόμικ έγραψε ο Δημήτρης Αντωνίου, όπου σε ηλικία 18 ετών έπαθε ένα ατύχημα που τον κατέστησε ανάπηρο. Ουσιαστικά αυτό το κόμικ είναι μία συγκαλυμμένη αυτοβιογραφία, για το πώς μπορεί να καταστραφεί η ζωή κάποιου από τη μία στιγμή στην άλλη.

Κλείνοντας, ο Υποστράτηγος ε.α. Βασίλειος Κρομμύδας μίλησε για το θέμα «Μέσα από τα μάτια των γονέων ΑμεΑ».

Βαθιά συγκινημένος διάβασε ένα κείμενο. Ένα κείμενο, που θα μπορούσε να είχε γράψει ο γιος του Αλέξανδρος, που πάσχει από βαριάς μορφή αναπηρία. Ένα κείμενο, με λόγια που ίσως θα ήθελε να πει ο γιος του ή ένα άλλο παιδί στην ίδια θέση.

Όντας γονέας ανάπηρου παιδιού, μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην καθημερινότητα τους. «Το θέμα δεν είναι μόνο η εύκολη πρόσβαση σε χώρους και μέσα μεταφοράς, αλλά και η κοινωνία να γίνει προσβάσιμη, χωρίς περίεργα βλέμματα και οίκτο… Απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουμε τους στόχους είναι να ‘ρίξουμε τους φράχτες του αποκλεισμού’. Να βάλουμε όλοι ένα λιθαράκι είτε ατομικά είτε συλλογικά… Αναπηρία δεν σημαίνει ανικανόητα», είπε.