Εμφιαλωμένο νερό, τι πρέπει να γνωρίζετε

Σε όποια εποχή και αν αναφερόμαστε, ιδιαίτερα το καλοκαίρι βέβαια, είναι πολύ συνηθισμένη η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού από πολλούς ανθρώπους καθημερινά. Στη χώρα μας η συνήθεια αυτή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, καθώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πριν όμως πιείτε ακόμα ένα μπουκαλάκι εμφιαλωμένου νερού, θα πρέπει να αναλογιστείτε πόσο ποιοτικό είναι το νερό που καταναλώνετε καθώς και ότι έχετε επιλέξει την καλύτερη εκδοχή του. Ας δούμε λοιπόν τις κατηγορίες του εμφιαλωμένου νερού, καθώς και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με αυτό.

Το εμφιαλωμένο νερό κυκλοφορεί σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες, οι οποίες είναι το επιτραπέζιο, το φυσικό μεταλλικό και το νερό πηγής. Το πρώτο ενδέχεται να προέρχεται από ποτάμι, λίμνη ή γεώτρηση και εφόσον έχουν γίνει σε αυτό οι απαραίτητες ενέργειες για την απολύμανσή του, είναι έτοιμο προς κατανάλωση. Το φυσικό μεταλλικό νερό προέρχεται κυρίως από γεωτρήσεις και απαγορεύεται να γίνει σε αυτό οποιαδήποτε απολύμανση, αφού η προέλευσή του εγγυάται την ποιότητά του. Το νερό αυτό περιέχει πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. Όσον αφορά στο νερό πηγής, αυτό αποτελεί μία ενδιάμεση κατηγορία ανάμεσα στο επιτραπέζιο και το φυσικό μεταλλικό. Το νερό πηγής έχει υπόγεια προέλευση, εμφιαλώνεται πάντα στον τόπο προέλευσής του και δεν υφίσταται καμία επεξεργασία ή απολύμανση. Στη χώρα μας είναι πιθανότερο να το βρούμε ως εισαγόμενο.

Κάθε φορά που αγοράζετε ένα μπουκάλι εμφιαλωμένου νερού, αρκεί να διαβάσετε την ετικέτα που βρίσκεται στην επιφάνειά του, προκειμένου να ενημερωθείτε για ό, τι περιέχει αυτό. Πολύ σημαντική είναι η φυσικοχημική ανάλυσή του, η οποία εξαρτάται από τα πετρώματα από τα οποία προέρχεται το νερό καθώς και τα οργανικά και ανόργανα συστατικά με τα οποία το έχουν αυτά εμπλουτίσει.

Το νερό που παράγεται στη χώρα μας είναι αρκετά καλής ποιότητας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτό αφορά και στο φυσικό μεταλλικό νερό, που είναι καλύτερο ποιοτικά, αλλά και στο επιτραπέζιο. Επίσης, το νερό που παράγεται εδώ περιέχει λιγότερα μέταλλα από αντίστοιχα εμφιαλωμένα νερά της Ευρώπης, καθιστώντας τα πιο ελαφριά. Στις χώρες της Ευρώπης επίσης, γίνεται λόγος για πολλά άλατα στο νερό, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι είναι απαραίτητη η κατανάλωση διαφορετικών εταιρειών νερού, προκειμένου να αποφευχθεί η συσσώρευση αλάτων στον οργανισμό.

Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι το εμφιαλωμένο νερό συχνά εκτίθεται στον ήλιο και σε υψηλή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του χρόνου καθιστώντας το όχι και τόσο ασφαλές προς κατανάλωση. Το αποτέλεσμα είναι να αναπτύσσονται μικρόβια σε αυτό, με αποτέλεσμα συχνά να μην είναι κατάλληλο προς πόση.

Εκτός λοιπόν από τη μεγάλη προσοχή που πρέπει να δείχνετε όταν αγοράζετε εμφιαλωμένο νερό, να έχετε υπόψη ότι μία πολύ καλή επιλογή για την κατανάλωση ποιοτικού νερού είναι τα φίλτρα νερού. Τα τελευταία διαθέτουν καθαρό νερό χωρίς μικρόβια και ανεπιθύμητα συστατικά για τον οργανισμό και είναι μία πολύ καλή επιλογή και για το σπίτι σας.