Χρειάζεται να έχετε εγκαταστήσει ένα από αυτά τα προγράμματα αποκατάστασης δεδομένων πριν από τη διαγραφή ενός αρχείου;

Μπορεί ένα πρόγραμμα ανάκτησης αρχείων να καταλάβει ποια αρχεία έχουν διαγραφεί εάν είναι εγκατεστημένα μετά την κατά λάθος διαγραφή ενός αρχείου;

Η ακόλουθη ερώτηση είναι μία από τις πολλές που θα δείτε.

"Μόλις διαγράψα ένα αρχείο που θέλω να επαφέρω. Ξέμεινα από τύχη, επειδή δεν έχω ήδη ένα αρχείο ανάκτησης αρχείων;"

Όχι, επειδή δεν έχετε ήδη εγκαταστήσει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης αρχείων, δεν σας εμποδίζει να ανακτήσετε ένα αρχείο. Εάν έχετε διαγράψει ένα αρχείο που θέλετε πίσω, κατεβάστε ένα πρόγραμμα ανάκτησης δεδομένων και εκτελέστε το.

Έχοντας εγκατασταθεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης αρχείων δεν σημαίνει ότι παρακολουθείται για διαγραμμένα αρχεία ή αποθηκεύει αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων που μπορείτε να επαναφέρετε στο μέλλον. Αντ 'αυτού, τα εργαλεία ανάκτησης δεδομένων σαρώνουν τον σκληρό σας δίσκο ή άλλη συσκευή αποθήκευσης για παλαιότερα διαγραμμένα αρχεία, τα οποία, εκπληκτικά για πολλούς, δεν έχουν εξαφανιστεί, απλά είναι κρυμμένα από το λειτουργικό σύστημα.

Αν υποθέσουμε ότι ο φυσικός χώρος δεν έχει ήδη αντικατασταθεί, πιθανότατα δεν θα έχετε πρόβλημα με την αναίρεση του αρχείου.

Εκτός αν λέτε ότι κυριολεκτικά διαγράψατε ένα αρχείο; Αν ναι, ελέγξτε το δοχείο ανακύκλωσης. Το αρχείο που θέλετε να ανακτήσετε πιθανότατα κάθεται εκεί.

Γιατί δεν είναι δυνατή η ανάκτηση ορισμένων παραγραμμένων αρχείων;

Τι γίνεται αν κάποια από τα αρχεία που προσπαθείτε να διαγράψετε με λογισμικό αποκατάστασης αρχείων δεν είναι πλήρως ανακτήσιμα;

Το αρχείο που ανακτάτε δεν θα είναι "100%" άθικτο και θα είναι ακόμα χρησιμοποιήσιμο;

Η ακόλουθη ερώτηση είναι μία από τις πολλές που θα δείτε.

"Το πρόγραμμα αποκατάστασης αρχείων που χρησιμοποιώ βρίσκει πολλά αρχεία αλλά λίγα από αυτά είναι 100% ανακτήσιμα." "Γιατί μόνο μερικά από τα διαγραμμένα αρχεία μου είναι διαθέσιμα για ανάκτηση;" "Μπορώ να ανοίξω αυτά τα αρχεία αν τα ανακτήσω;"

Όταν ο υπολογιστής σας γράφει δεδομένα στον σκληρό σας δίσκο ή σε κάποιο άλλο μέσο αποθήκευσης, δεν είναι απαραίτητα γραμμένο στη μονάδα δίσκου σε άριστη σειρά. Τα διαχωρίσιμα κομμάτια του αρχείου είναι γραμμένα σε μέρη των μέσων ενημέρωσης που μπορεί να μην κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλο φυσικά. Αυτό ονομάζεται κατακερματισμός.

Ακόμα και τα αρχεία που μπορεί να θεωρήσουμε μικρά περιέχουν πολλές χιλιάδες διαιρούμενα κομμάτια. Για παράδειγμα, ένα αρχείο μουσικής θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι έντονα κατακερματισμένο, να εξαπλωθεί σε όλη την κίνηση που αποθηκεύεται.

Όπως μπορεί να έχετε μάθει αλλού, ο υπολογιστής σας βλέπει την περιοχή που καταλαμβάνεται από ένα διαγραμμένο αρχείο ως ελεύθερο χώρο, επιτρέποντας την εγγραφή άλλων δεδομένων εκεί.

Έτσι, για παράδειγμα, εάν η περιοχή που καταλαμβάνεται από το 10% του αρχείου MP3 σας έχει αντικατασταθεί από ένα μέρος ενός προγράμματος που εγκαταστήσατε ή από ένα νέο βίντεο που έχετε κατεβάσει, τότε μόνο το 90% των δεδομένων που αποτέλεσαν το διαγραμμένο αρχείο MP3 εξακολουθεί να υπάρχει. Έχουμε ακούσει πολλές περιπτώσεις όπου χάθηκαν αρχεία από ιούς. Σε αυτή την περίπτωση η ανάκτηση δεδομένων από ιούς θα πρέπει να αναλαμβάνεται από ειδικούς.

Αυτό ήταν ένα απλουστευτικό παράδειγμα, αλλά ελπίζουμε ότι αυτό σας βοήθησε να καταλάβετε γιατί ορισμένα ποσοστά ορισμένων αρχείων εξακολουθούν να υπάρχουν.

Για το ζήτημα της χρηστικότητας μόνο ενός μέρους ενός αρχείου: Εξαρτάται από το είδος του αρχείου που μιλάμε και επίσης ποια τμήματα του φακέλου λείπουν, τα οποία αργότερα δεν μπορείτε να είστε σίγουροι.

Έτσι, δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις , η αποκατάσταση ενός αρχείου που έχει ήδη χαμένα δεδομένα συνήθως θα οδηγήσει σε ένα άχρηστο αρχείο.