Από τους δήμους στον ΟΠΕΚΑ τα προνοιακά

Σύμφωνα με την αρ. Δ12α/Γ.Π.οικ.68856/2202/28-12-2018 ΚΥΑ από 1-1-2019 ανατίθεται στον ΟΠΕΚΑ η αρμοδιότητα χορήγησης προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία , η οποία μέχρι 31-12-2018 ασκούνταν από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων.

Από 1-1-2019 και εφεξής η χορήγηση προνοιακών επιδομάτων καθώς και η παράταση χορήγησης των επιδομάτων στους δικαιούχους πραγματοποιείται μέσω του ΟΠΕΚΑ και των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Η αίτηση για τη χορήγηση προνοιακής παροχής σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία καθώς και του διατροφικού επιδόματος σε νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένους υποβάλλεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας , από εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους των Κέντρων Κοινότητας των Δήμων ή του ΟΠΕΚΑ.

Με το άρθρο 4 της ΚΥΑ τροποποιείται η μέχρι σήμερα διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, ως εξής:

- Η αίτηση υποβάλλεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας .

- Ο ενδιαφερόμενος παραπέμπεται στον θεράποντα ιατρό για ηλεκτρονική συμπλήρωση του φακέλου παραπομπής στο ΚΕΠΑ.

- Με την οριστικοποίηση του φακέλου από τον θεράποντα ιατρό ενημερώνονται τα ΚΕΠΑ και προγραμματίζεται η εξέταση του ενδιαφερομένου από τις υγειονομικές επιτροπές .

- Η απόφαση του ΚΕΠΑ εκδίδεται ηλεκτρονικά και ο αιτών ενημερώνεται με ηλεκτρονικό μήνυμα.

- Το οριστικό αποτέλεσμα του ΚΕΠΑ αποστέλλεται ηλεκτρονικά στο αντίστοιχο σύστημα του ΟΠΕΚΑ.

Συνεπώς από 1-1-2019 και εφεξής τα άτομα με αναπηρία που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση για χορήγηση ή για παράταση προνοιακής αναπηρικής παροχής θα πρέπει να απευθύνονται στα Κέντρα Κοινότητας του Δήμου ή στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας.