Ημερίδα για τους κινδύνους του διαδικτύου πραγματοποιήθηκε στην Βέροια (φωτογραφίες)

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ημαθίας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, διοργάνωσαν ημερίδα, με θέμα: «Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο», την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018, στις 18:00΄, στον Χώρο Τεχνών Βέροιας.

Στόχος της ημερίδας είναι η επιστημονική, εμπεριστατωμένη και σαφής ενημέρωση σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο, το νομικό πλαίσιο που διέπει την προστασία των ανηλίκων και των ενηλίκων κατά την πλοήγησή τους, καθώς και σχετικά με τα μέτρα πρόληψης από τους κινδύνους του διαδικτύου. Δυστυχώς. η αίθουσα δεν γέμισε ενώ οι γονείς που ήταν στην αίθουσα ήταν λίγοι.

Κεντρικό μήνημα για τους γονείς, ήταν ότι πρέπει να δημιουργήσουν ένα κλίμα εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, να έχουν εικόνα για την διαδικτυακή περιήγηση των παιδιών τους και να τα κρατούν ενημερωμένα για τους κινδύνους που παραμονεύουν.

Η ημερίδα ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς των διοργανωτών. Ο Απόστολος Μούρτης πρόεδρος τοπικής Ένωσης Αστυνομικών, ως αστυνομικός σημείωσε ότι «οφείλουμε να σας ενημερώσουμε για να προλάβουμε».

Ο Φώτης Καραβασίλης, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου σημείωσε: «Δεν έχουμε το δικαίωμα να στερήσουμε τα παιδιά μας το διαδίκτυο, οφείλουμε να τους μάθουμε τους κινδύνους του».

Ο Διονύσης Διαμαντόπουλος, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υπογράμμισε: «Το διαδίκτυο είναι πηγή πληροφορικής αλλά αχανής κόσμος. Όπως δεν κρατάμε τα παιδιά μας κλεισμένα μέσα για να τα προστατέψουμε από τους κινδύνους, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και για τον ψηφιακό κόσμο. Να είμαστε δίπλα τους και να τους μάθουμε τους κινδύνους».

Στην ημερίδα παραβρέθηκε και χαιρέτισε η Κατερίνα Παπακώστα, αναπληρωτής υπουργός, Προστασίας του Πολίτη. «Η γνώση της ασφαλής πλοήγηση πρέπει να επεκταθεί για να καθοδηγήσουν τα παιδιά τους» είπε μεταξύ των άλλων.

Η ημερίδα ξεκίνησε με τους εκπαιδευτικούς Ελένη Μπαμπαλώνα, καθηγητής πληροφορικής και Γιώργος Ράπτης, καθηγητής πληροφορικής. Οι δύο εκπαιδευτικοί «έπιασαν» το θέμα από την παιδαγωγική του πλευρά. Τόνισαν ότι οι γονείς πρέπει να είναι κοντά στα παιδιά τους, να έχουν την επίβλεψη τους όταν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, να μην χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ως ανταμοιβή ή ως τιμωρία και να κρατούν τις ηλεκτρονικές συσκευές έξω από τα υπνοδωμάτια. Επίσης επεσήμαναν ότι ανάμεσα σε γονείς και παιδιά πρέπει να υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης ώστε τα παιδιά να μην φοβούνται να ζητούν την βοήθεια των γονιών σε κάθε απειλή.

Ανάλυση νομικής προστασίας του παιδιού έκανε ο δικηγόρος Αντώνης Μπιδέρης, ο οποίος μίλησε για το έγκλημα και την τιμωρία. Ο κ. Μπιδέρης μίλησε για μια σειρά εγκλημάτων που λαμβάνουν χώρα στο διαδίκτυο. Οι πιο ευάλωτες ομάδες στο έγκλημα του διαδικτύου είναι οι αδαείς με την σύγχρονη τεχνολογία και τα παιδιά, είπε ο Μπιδέρης και τόνισε ότι οι λύσεις μπορούν να βρεθούν με την παιδεία. «Νομοθετικά πάντα θα είμαστε ένα βήμα πίσω από το έγκλημα» σημείωσε.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος Αθανάσιος Χαλκιά ανέλυσε κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά. Τόνισε ότι κάνεις δεν είναι ανώνυμος στο διαδίκτυο, ότι ανεβαίνει στο διαδίκτυο δεν διαγράφεται ποτέ, ότι διαβάζουμε δεν είναι πάντα αλήθεια και ότι δεν υπάρχει ασφάλεια.

Αναφέρθηε στο πως λειτουργούν στο διαδίκτυο οι παιδεραστές και οι παιδόφιλοι και πώς πλησιάζουν τα παιδιά. Τόνισε ότι παριστάνουν συνομήλικο παιδί, ξεκινούν μια ακίνδυνη κουβέντα και αποσπούν πληροφορίες για τις καθημερινές συνήθειες των παιδιών, στην συνέχεια γυρίζουν την κουβέντα σε σεξουαλικά θέματα και ζητούν φωτογραφίες και βίντεο. Όταν τα πάρουν αρχίζει ο εκβιασμός ή η εκμετάλλευση του υλικού που αποκόμισαν. Αυτό που τονίστηκε ήταν ότι οι γονείς πρέπει να προλαμβάνουν. Επίσης επισημάνθηκε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν απαγορεύσεις εισόδου στο διαδίκτυο και να υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα σε παιδιά και γονείς.

{jlex}flickr:72157676186960888{/jlex}