Ροδοχώρι Νάουσας: O δρόμος του τσίπουρου ανάμεσα σε ιστορικά μνημεία

Πώς μπλέκεται ένα αθλητικό γεγονός -το τρέξιμο-, με το τσίπουρο, το κέφι, το γλέντι και την παρέα, παράλληλα, με τον κοινωνικό αλλά και το φιλανθρωπικό σκοπό; Η απάντηση δίνεται στο Ροδοχώρι της Νάουσας!

Στη Νάουσα, στο δυτικό τμήμα της Ημαθίας, ηρωική πόλη χτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου όρους, ταξιδεύουμε και φτάνουμε στο Ροδοχώρι, ένα χωριό που απέχει μόλις 12 χλμ. από την μακεδονίτικη πόλη, γνωστή για την οινοπαραγωγή της, και όχι μόνο.

Αφορμή, ο «8ος Δρόμος του Τσίπουρου» που διεξάγεται στο χωριό, το Σάββατο 24 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή 150 περίπου αθλητών, πολλοί από τους οποίους συμμετέχουν σε Μαραθώνιους, σε ορεινούς αγώνες, στο Σπάρταθλον κτλ.

«Δρόμοι που τρέχουμε υπάρχουν πολλοί’ ο δρόμος όμως του τσίπουρου είναι μοναδικός» εξηγεί στο «ΕΤΚ» ο Γιώργος Τσαγκεράς, ο δρομέας που κρύβεται πίσω από τον «Δρόμο του Τσίπουρου» που διεξάγεται για 8η χρονιά στο Ροδοχώρι Νάουσας.

Ας τα πάρουμε, όμως τα πράγματα από την αρχή: ο Γιώργος Τσαγκεράς έβγαζε τσίπουρο σε ένα καζάνι που έχει το χωριό, ήδη από το 1990. «Μαζευόμασταν παρέα, βγάζαμε τσίπουρο, διασκεδάζαμε’ εγώ όμως, περίπου 5 χρόνια μετά, από το 1995, άρχισα να τρέχω, και σ’ όλη αυτή τη δράση, συμμετείχανε και οι φίλοι μου» αναφέρει στο «ΕΤΚ» ο κ. Τσαγκεράς.

Κάπως έτσι, πήραν την απόφαση σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί» και τον Γ.Α.Σ. Ροδοχωρίου Νάουσας να διοργανώσουν πριν 8 χρόνια τον «1ο Δρόμο του Τσίπουρου», αρχικά με τη συμμετοχή 30 ατόμων.

«Πέρυσι, οι συμμετοχές ήταν 130, και φέτος ευελπιστούμε ότι θα φτάσουν τις 150» λέει ο κ. Τσαγκεράς προσθέτοντας ότι «ο αγώνας έχει αθλητική, πολιτιστική και φιλανθρωπική διάσταση, που τον καθιστά διαφορετικό από τους όλους τους άλλους, γιατί αποσκοπεί στην κοινωνική επαφή μεταξύ των συμμετεχόντων και αλληλεγγύη με την προσφορά του στο συνάνθρωπο».

«Χρήματα θα δοθούν σε σχολείο στη Νάουσα, που είναι για παιδιά με ειδικές ανάγκες, για παιδιά που πάσχουν από το σύνδρομο Down» συμπληρώνει στο «ΕΤΚ» ο τεχνικός υπεύθυνος του αγώνα δρόμου του τσίπουρου, Γιώργος Τσαγκεράς.

8ος ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ, το Σάββατο 24 Νοεμβρίου, αγώνας δρόμου 15.700 μέτρων, με υψομετρική 450+, και ώρα εκκίνησης στις 10.30 το πρωί, από τον προαύλιο χώρο της μονής του Αγίου Γεωργίου. Ο αγώνας περνάει από παλιό νεκροταφείο προϋπάρχοντος οικισμού, από την Δρυ της Ελπίδος, από την εκκλησία του χωριού, όπου και θα υπάρχει σταθμός ανεφοδιασμού, στο 5,5 χλμ περίπου. Με το πέρας του αγώνα, κατά τις 13.00, η γιορτή θα συνεχιστεί στο τσιπουροκάζανο, με τη διαδικασία απόσταξης του τσίπουρου, με συνοδεία μουσικής. Επίσης, στο τοπικό οινοποιείο «Argatia Winery», θα υπάρξει ενημέρωση για τη διαδικασία της οινοποίησης και της παραγωγής κρασιού.

Πηγή: https://www.ethnos.gr