Ο σεξουαλικός εαυτός και η δύναμη του αρχαίου λύκου - Ομιλία στην γκαλερί Παπατζίκου

Η γκαλερί ΠΑΠΑΤΖΙΚΟΥ φιλοξενεί έναν κύκλο 3 ανοιχτών ομιλιών του ψυχοθεραπευτή Πέτρου Θεοδώρου για τον έρωτα, τον σεξουαλικό πόθο και την αγάπη, με τον γενικό τίτλο: “...στους αιρετικούς της αγάπης: τα μάτια που με κοίταξαν”.

Το θέμα αυτής της 2ης ομιλίας, είναι ο ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΣ ΠΟΘΟΣ. Θα πραγματοποιηθεί Την 19 Νοεμβρίου, ώρα: 20.30 στην PAPATZIKOU art-gallery, "εκτός χάρτη" Ελ. Βενιζέλου 43, με ελεύθερη είσοδο.

Το είδος μας προχώρησε πολύ εξελικτικά.
Μπορούμε να συλλαμβάνουμε πολύπλοκες έννοιες, να συγκροτούμε σύνθετους συλλογισμούς, να βιώνουμε βαθιά και λεπτών αποχρώσεων συναισθήματα.

Όμως πάντα έχουμε στη βάση μας την ανάγκη να συνδεόμαστε με τις χθόνιες ρίζες μας.
Να βιώνουμε την πρωτογενή ζωικότητα του σεξουαλικού μας εαυτού: ενός αρχαίου λύκου, που άλλοτε κουρνιάζει γαλήνιος μέσα μας, και άλλοτε γυρεύει αγριεμένος να τραφεί.

Όμως αυτού του είδους οι ανάγκες μας δεν είναι συνήθως αποδεκτές από τους κανόνες της συλλογικής μας ζωής.
Και για διάφορους λόγους, συχνά, δεν είναι αποδεκτές ακόμη και από εμάς τους ίδιους.

Γιατί να είναι τόσο δύσκολο να κρατήσουμε υγιή τον λύκο μέσα μας χωρίς να τον “εξημερώσουμε” σε αποστειρωμένα κλουβιά, χωρίς να τον μετατρέψουμε σε καρικατούρα διαδικτυακής πορνογραφίας ή να εξαερώσουμε την πρωτογενή του ορμή;

Πώς γίνεται και τόσο εύκολα τον παραμελούμε;
Τι κάνουμε όταν στην απόγνωσή του κατασπαράζει εμάς τους ίδιους;
Και πώς όλα αυτά σχετίζονται με τους βρικόλακες, τους λυκανθρώπους και τα θρίλερ;
Ή, άραγε, είναι πάντα το σαγηνευτικό ξωτικό του δάσους που υπνωτίζει σε ακατονόμαστα όργια τον καλό, πιστό και τίμιο δουλευτή;
Και η πριγκίπισσα, είναι άραγε πραγματικά “αγνή” και ρομαντική ή μήπως είναι ένα “άτακτο” αλλά δειλό κορίτσι;

Και γιατί στα σχολεία μαγείας των μύθων πολλών λαών, στο μάθημα της μεταμόρφωσης, μία επίμονη σύσταση των αρχαίων δασκάλων-μάγων στους μαθητευόμενους μάγους ήταν να μην παραμένουν για πολύ στο σώμα του ζώου που επέλεγαν να μεταμορφωθούν;

Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής, συγγραφέας

Ψυχοθεραπευτής, μέλος της E.A.G.T. (του Ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου για τη θεραπεία Gestalt) και πιστοποιημένος επόπτης.

Το φάσμα της δουλειάς του, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, περιλαμβάνει: άτομα, ζευγάρια, Οργανισμούς, διάφορα εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα, ομάδες αυτογνωσίας - ψυχοθεραπείας - εκπαίδευσης - εποπτείας, εθελοντισμό (απεξάρτηση, προγράμματα εφήβων, Ιδρύματα, φυλακές κλπ), εκπαίδευση στην αυτοσχεδιαστική δράση “Playback Θέατρο”.

Εστιάζεται σε υπαρξιακά θέματα (απώλεια, μοναξιά, ματαιότητα, ευθύνη, επιλογή) καθώς και τις σχέσεις έρωτα - αγάπης - σεξουαλικής επιθυμίας.

Για όλα αυτά συγγράφει σταθερά (άρθρα, 3 βιβλία εκ των οποίων τα 2 έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά).

Επίσης, με αυτά τα θέματα, από το 2006, πραγματοποιεί συστηματικά διαλέξεις και βιωματικές ομάδες αυτογνωσίας και ψυχοθε­ραπείας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.