Στη χώρα του Κοπέρνικου και του Σοπέν

Του Νίκου Τσιαμούρα

Η απόδραση μου ξεκίνησε από το Βελιγράδι και την Βουδαπέστη, ξεναγήθηκε στην Κρακοβία , στην Παναγία της JasnaGora ή Τσεστοχόβα, τα αλατωρυχεία της Βιελίτσκα και το Άουσβιτς, στην Βαρσοβία πρωτεύουσα της Πολωνίας και πήρε τέλος στην πανέμορφη Μπρατισλάβα και το υπέροχο Νόβισαντ.

Διαδρομή Προμαχώνας – Βελιγράδι –Βουδαπέστη – Κρακοβία – Βαρσοβία – Μπρατισλάβα – Νόβισαντ.

Μπήκαμε στην Βουλγαρία η Μοισία των αρχαίων Ελλήνων, στην πατρίδα του Ασπαρούχ και του Σπάρτακου.

Στο Σαντάσκι γεννήθηκε ο θρυλικός Σπάρτακος Θρακιώτης στην καταγωγή - σκλάβος και μονομάχος – της θρακικής φυλής των Μαίδων. Ο μεγάλος επαναστάτης πολέμησε ενάντια στην τυραννία και την καταπίεση των Ρωμαίων , ηγήθηκε επανάστασης κατά της Ρώμης γνωστή και ως η επανάσταση των σκλάβων και των μονομάχων μεταξύ 73 – 71 μ .Χ.

Αφήσαμε πίσω μας την πρωτεύουσα της ΄΄νιότης ΄΄ Σόφια που είναι κτισμένη στις πλαγιές του όρους Βίτοσα και τη Βουλγαρία. Για πολλά χρόνια είχε το θρακικό όνομα ΄΄Σερδίκη ΄΄ από την θρακική φυλή των Σαρδών, στα χρόνια της ιστορίας είχε το όνομα Ουλπία, Τριαδίτσα, Σρέντετς στα σλαβικά και Σόφια από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας.

Βρισκόμαστε στην Σερβία – Σρμπίγια – στα Σέρβικα. Η ιστορία της αναδύεται από τα βάθη των αιώνων. Εποχή του σιδήρου, Θράκες, Δάκες, Ιλλυριοί, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί. Το 1455 μ. Χ. ήρθαν οι Οθωμανοί κατακτητές και δυνάστες. Δυναστεία των Αψβούργων, ( Ήταν μια από τις πιο σημαντικές βασιλικές δυναστείες στην Ευρώπη μεταξύ των ετών 1438 μ. Χ. έως και το 1740 μ. Χ.). Α και Β΄ παγκόσμιος πόλεμος.

Στην πρωτεύουσα της Σερβίας το Βελιγράδι φθάσαμε αργά το απόγευμα. Η νύχτα πήρε την ολοήμερη ταλαιπωρία από το μακρινό ταξίδι , σαν χάδι.

Το πρωινό βρήκε την πόλη που είναι κτισμένη στη συμβολή των ποταμών Σάβα και Δούναβη να στέκει πανέμορφη στο πέρασμα της ιστορίας.

Μέσα από την ιστορία του Βελιγραδίου, απέμειναν ίχνη από διάφορους περαστικούς κατακτητές, Κέλτες , Ρωμαίους, Βυζαντινούς και τη μεσαιωνική Ουγγαρία. Είναι το κέντρο του Σέρβικου πολιτισμού και της τέχνης.

Απόγευμα και η μπαρόκ πόλη της Βουδαπέστης μας υποδέχεται με όλη την μεγαλοπρέπεια της.

Τα δροσερά ποτά στην πλατεία κοντά στο ξενοδοχείο μας δίνουν ενέργεια μετά την ολοήμερη καταπόνηση του ταξιδιού.

Πρωινό και η ξενάγηση μας άρχισε από την επιβλητική πλατεία των ηρώων, τον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου, το εντυπωσιακό κοινοβούλιο κτισμένο σε ρυθμό μπαρόκ που απλώνεται δίπλα στον ποταμό Δούναβη, στο κάστρο των ψαράδων και την εκκλησία Ματίας όπου εδώ γινόταν η στέψη των βασιλιάδων της χώρας.

Αφήσαμε την Ουγγαρία , τώρα διανύουμε την Σλοβακία. Στην περιοχή βρέθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται από την πρώιμη παλαιολιθική εποχή και την Μέση παλαιολιθική εποχή. Εποχή του χαλκού και του σιδήρου και τη Ρωμαϊκή περίοδο.

Τα σλαβικά φύλα απόγονοι των σημερινών κατοίκων της Σλοβακίας εγκαταστάθηκαν στην περιοχή τον 5ο μ. Χ. αιώνα. Το 1918 μ. Χ. σχηματίσθηκε η Τσεχοσλοβακία με τις περιοχές της Βοημίας και της Μοραβίας. Το 1938 η Σλοβακία έγινε ξεχωριστό κράτος που ελεγχόταν από την Ναζιστική Γερμανία. 1948-1989 ονομάζεται Τσεχοσλοβακία και βρίσκεται στον άξονα της Σοβιετικής Ένωσης .

Την 1 Ιανουαρίου 1993 η Σλοβακία είναι κράτος ανεξάρτητο με πρωτεύουσα την Μπρατισλάβα.

Μπήκαμε στην Πολωνία. Από τα τέλη του 5ου αιώνα μ. Χ. και 6ο αιώνα σλαβικά κυρίως φύλα εγκαταστάθηκαν στο βαθύπεδο του Βιστούλα ποταμού και του Όντερ.

Φθάσαμε στην Κρακοβία. Πρωτεύουσα της Πολωνίας στη μεσαιωνική περίοδο μεταξύ 1035μ.Χ. – 1569 μ. Χ. Ιστορικά κτίρια και μια σύγχρονη γεμάτη ζωή πόλη.

Η πόλη δεν καταστράφηκε από τους δυο παγκόσμιους πολέμους. Θαυμάσαμε την παλιά πόλη που από το 1979 αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, κτίρια αναγεννησιακού ρυθμού, τη γοτθική εκκλησία κοιμήσεως της Θεοτόκου, τον πύργο του Δημαρχείου, τον λόφο Βαβέλ με το οχυρωμένο κάστρο, τον καθεδρικό ναό και την εβραϊκή γειτονιά. Αργά το απόγευμα η παγωμένη μπύρα σε μια μπυραρία της πόλης μας έδωσε δυνάμεις για τη βραδινή έξοδο.

Σήμερα η μέρα μας ξεκινά με ολοήμερη απόδραση και ξενάγηση στα περίχωρα της Κρακοβίας . Προσκυνήσαμε την Παναγία της Jasna Gora ή Τσεστοχόβα, εδώ χτυπά η καρδιά της Καθολικής Πολωνίας. Η εικόνα είναι βυζαντινής προέλευσης και είναι μια από τις Παναγίες, που λέγονται του Αγίου Λουκά. Η εικόνα απεικονίζει την Παναγία βρεφοκρατούσα και κρατάει το βρέφος στο αριστερό χέρι. Εμφανίζεται μάλλον σκοτεινή και αυτό εξηγεί τον τίτλο ΄΄ μελαχρινή Παρθένος ΄΄ ή ΄΄ μαύρη Παρθένος΄΄.

Η άφιξη της εικόνας της Μαύρης Παναγίας στη Jasna Gora έγινε το 1382 στο εδώ μοναστήρι που ίδρυσε ο βασιλιάς ladi Slavo Jagello.

Συνεχίζουμε για τα αλατωρυχεία της Βιέλιτσκα.

Μια εμπειρία που αξίζει να ζήσεις, μια περιήγηση 2 χιλιομέτρων στα 200 μέτρα κάτω από τη γη είναι ανεπανάληπτη. Η εκμετάλλευση του ορυκτού αλατιού βοήθησε την οικονομία της χώρας. Υπόγειες στοές όπου βρίσκονται εκκλησίες σκαλιστές πάνω στο αλάτι, μικρές φωσφορίζουσες λίμνες και γλυπτά από αλάτι, σε μεταφέρουν σε ένα υπέροχο ταξίδι, σε ένα άλλο κόσμο.

Λειτουργούσε σχεδόν μέχρι το 2000, ενώ ξεκίνησε την λειτουργία του αιώνες πριν. Σκαμμένο περίπου σε 160 με 200 μέτρα βάθος κάτω από την επιφάνεια της γης. Πρόσφερε εργασία σε χιλιάδες ανθρώπους. Συνεχίζουμε……..

Το απόγευμα μας βρίσκει στο Άουσβιτς / Μπιρκενάου. Από το 1979 ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.Τα ερείπια του στρατοπέδου βρίσκονται περίπου 60 χιλιόμετρα δυτικά της Κρακοβίας , κοντά στην κωμόπολη Οσβιετσιμ (γερμανικά Άουσβιτς).

Το μεγαλύτερο στρατόπεδο της ναζιστικής Γερμανίας όπου βρήκαν τραγικό θάνατο περισσότερο από 1 εκατομμύριο άνθρωποι στη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. Κυρίως Εβραίοι, Σίντι και Ρομά, πολιτικοί κρατούμενοι, αιχμάλωτοι πολέμου ( Σοβιετικοί ), μάρτυρες του Ιεχωβά , ομοφυλόφιλοι αλλά και άλλες εθνικότητες. Πολωνοί, Τσέχοι, Γάλλοι, Γερμανοί, Σλοβένοι, Έλληνες κ.α.

Το τραγικότερο και πιο απάνθρωπο, μητέρες με τα παιδιά τους που δεν μπορούσαν να εργασθούν τους εξόντωναν σε θαλάμους αερίων με το αέριο κυκλώνας Β.

Πρωϊνό και αναχώρηση για την Βαρσοβία

Βρέθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα ανθρώπινης δραστηριότητας από την παλαιολιθική εποχή περίπου στο 14.000 π. Χ. Πρώτη ιστορική αναφορά της πόλης γίνεται το 1313 μ. Χ. , εκείνη την εποχή πρωτεύουσα ήταν η Κρακοβία. Το 1596 μ. Χ. γίνεται πρωτεύουσα της Πολωνίας.

Ξεναγηθήκαμε στην κεντρική πλατεία της αγοράς , στο βασιλικό ανάκτορο, - δείγμα αρχιτεκτονικής μπαρόκ - σήμερα λειτουργεί σαν μουσείο, το παλάτι και την πλατεία του κάστρου Plac Zamkowy, στους βασιλικούς κήπους, το Εβραϊκό γκέτο, το σπίτι της Μαρίας Κοζλόφσκα Κιουρί, που τιμήθηκε με Νόμπελ, το άγαλμα του Φρεντερίκ Σοπέν, που στολίζει τους κήπους του ανακτόρου Λαζιένσκι και το μπαρόκ παλάτι Κρασίνσκι. Ο καφές σε ένα πολυκατάστημα στο κέντρο της πόλης μας δίνει δυνάμεις για τη συνέχεια.

Πρωϊνό και αναχωρούμε για την πρωτεύουσα της Σλοβακίας , Μπρατισλάβα.

Κτισμένη στις όχθες του ποταμού Δούναβη στα σύνορα με την Αυστρία και την Ουγγαρία και σχετικά κοντά στα σύνορα με την Τσεχία και μόλις 50 χιλιόμετρα από την Βιέννη η πόλη μας υποδέχθηκε αργά το απόγευμα, ανέμελη και ήρεμη. Απόγευμα χαθήκαμε και ξεναγηθήκαμε στον πεζόδρομο και στα καφέ της πανέμορφης πόλη.

Αναχώρηση για το υπέροχο Νόβισαντ.

Πρωτεύουσα της σερβικής επαρχίας Βοϊβοντίνα, δεύτερη μεγάλη πόλη της Σερβίας μετά το Βελιγράδι. Βρέθηκαν ερείπια οικισμών της λίθινης εποχής ( από το 4500 π. Χ. ), Στο πέρασμα των αιώνων και της ιστορίας από την περιοχή πέρασαν Κέλτες, Ρωμαίοι, Οστρογότθοι, Άβαροι, Φράγκοι, Βούλγαροι ,Βυζαντινοί, Ούγγροι, 1526 – 1687 Οθωμανικοί κυριαρχία.

Κυριακή 5 Αυγούστου και η επιστροφή για την πατρίδα μας την Ελλάδα, είναι μονόδρομος. Άφιξη στην πόλη της Βέροιας - απόβραδο - μετά από ένα ταξίδι εννέα ημερών στις πρωτεύουσες της κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης γεμάτοι με ανάμικτα αισθήματα και ανεπανάληπτες εικόνες ομορφιάς.

Υ.Γ. Συγχαρητήρια για την οργάνωση της εκδρομής στο τουριστικό γραφείο ΄΄Κίκων Τουρς ΄΄ και την απίστευτη συντροφιά των εκδρομέων.