Logo

Το κρασί της Νάουσας κατακτά τον κόσμο

«Σαν το παλιό, καλό κρασί» λέει ο λαός μας και σίγουρα δεν κάνει λάθος. Με γνώμονα αυτήν την παροιμία, το κρασί της Νάουσας κατακτάει τον κόσμο βήμα-βήμα, αφού κάθε μέρα που περνάει αναγνωρίζεται η τεράστια αξία του. Το 2018 ίσως αποτελέσει, πλέον, ορόσημο καθώς από τις ΗΠΑ ως την Αυστραλία, το Ξινόμαυρο της Νάουσας στρέφει πάνω του την προσοχή.

Η αγγλική εφημερίδα Guardian πριν από λίγες ημέρες περιέλαβε το «Terra Olympus Rapsani» στη λίστα με τα τέσσερα σπουδαιότερα κρασιά της Ελλάδας κι ανέδειξε το κορυφαίο προϊόν του Απόστολου Θυμιόπουλου σε όλη τη βρετανική αγορά. Στο Τέξας το Ξινόμαυρο Akakies έχει κερδίσει την καρδιά και τον… ουρανίσκο των κατοίκων της πολιτείας των ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι οι ντόπιοι παραδέχονται πως δύσκολα μπορούν να το προφέρουν! Σημασία έχει για εκείνους όμως το γεγονός ότι απολαμβάνουν την μαγευτική γεύση του κρασιού της Νάουσας όσο κανένα άλλο.

Στη Μελβούρνη εκατοντάδες επισκέπτες έσπευσαν να δοκιμάσουν την εξαιρετική ποικιλία του Ξινόμαυρου χάρη στην ιδέα της Άντζι Γιαννακουδάκη, επίσημης εκπροσώπου Π.Ο.Π. Νάουσας έστω κι αν δεν κατάγεται καν από την περιοχή! Η Γιαννακουδάκη είναι ιδιοκτήτρια του μοναδικού αυθεντικού κρητικού εστιατορίου στη Μελβούρνη, αλλά παράλληλα και οινοχόος-γευσιγνώστρια.

Στις αρχές του προηγούμενου μήνα η λάτρης του καλού κρασιού αποφάσισε να εκθέσει 22 τίτλους που εμπίπτουν στην κατηγορία Ξινόμαυρου Νάουσας. Κάθε σταγόνα είχε τη δική της ιστορία να αποκαλύψει, ενώ κάθε μπουκάλι που αποκάλυπτε τα αρώματά του προερχόταν από σοδιές του 2012 έως του 2016. «Από τέτοιες εκδηλώσεις κρίνεται το μέλλον του ποιοτικού ελληνικού οίνου στην Αυστραλία» ανέφερε ο Γιαννακουδάκη και ο κόσμος που έδωσε «το παρών» απέδειξε ότι το πάθος για τις γεύσεις από τη Νάουσα δεν περιορίζεται μονάχα εντός συνόρων.

Υπάρχουν, φυσικά, πολλοί λόγοι που μπορούν να κάνουν ένα κρασί να ξεχωρίσει, όμως η μοναδικότητα της γεύσης του Ξινόμαυρου είναι ιδιαίτερη, αφού η Νάουσα επηρεάζεται ταυτόχρονα τόσο από το Αιγαίο όσο και από το Ιόνιο Πέλαγος. Ο συνδυασμός του θαλάσσιου στοιχείου, της βραχώδους γης της ενδοχώρας και της υγρασίας της Μεσογείου δημιουργεί ένα μοναδικό μίγμα, το οποίο προσφέρει στο κοινό ένα κρασί με πλήρες σώμα, ποικιλία αρωμάτων και εντυπωσιακών ιδιοτήτων.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι το κρασί προσφέρει πολλές ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία του ανθρώπου. Περιέχει αντιοξειδωτικά, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, μειώνει τον κίνδυνο παθήσεων της καρδιάς και φυσικά έχει πολλά ακόμα οφέλη. Δεν είναι, λοιπόν, σύμπτωση το γεγονός ότι πολλοί επώνυμοι όπως ο τραγουδιστής Sting, το συγκρότημα Duran Duran, οι αθλητές Andrea Pirlo και Ben «Spraggy» Spragg ή οι ηθοποιοί Sara Michelle Gellar και Antonio Banderas τρέφουν τόσο μεγάλη εκτίμηση και αγάπη στον οίνο.

Ο Sting και ο Banderas έχουν επενδύσει, μάλιστα, στους δικούς τους αμπελώνες στην Τοσκάνη και στην Καστίλλη και Λεόν αντίστοιχα, ενώ ανάλογες κινήσεις έχουν κάνει ο Dan Aykroyd στον Καναδά, ο Gerard Departieu στη Γαλλία και η Fergie στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Οι Duran Duran στις μετακινήσεις τους από πόλη σε πόλη απαιτούσαν πάντοτε να υπάρχει ένα «κινητό κελάρι» που ακολουθούσε το λεωφορείο της περιοδείας.

Ο Pirlo παρότι το 2007 ήδη μεσουρανούσε ως ποδοσφαιριστής παγκόσμιας κλάσης, δεν έπαυε να δείχνει την αγάπη του για τον οίνο. Συνδέθηκε με το κρασί, είτε ήταν λευκό ή κόκκινο, από τότε που επισκεπτόταν τον αμπελώνα της γιαγιάς του και τότε απέκτησε τον δικό του αμπελώνα στο Τρεντίνο της Ιταλίας. Ο «Spraggy» παραδέχεται ότι ένα ποτήρι κρασί του δίνει «υπερδυνάμεις» πριν καθίσει στο τραπέζι με την πράσινη τσόχα, ενώ αμπελώνες έχουν αποκτήσει τόσο ο Andres Iniesta στην Ισπανία και ο David Ginola στη Γαλλία.

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb