Logo

Προτροπή για περιορισμό της εκγύμνασης σκύλων από τον Κυνηγητικό Σύλλογο Βέροιας

Από τον Κυνηγητικό Σύλλογο Βέροιας ανακοινώθηκαν τα εξής: Όπως είναι γνωστό σε όλους τους κυνηγούς, η εκγύμναση και η εκπαίδευση των κυνηγετικών σκύλων επιτρέπεται καθόλη τη διάρκεια του έτους και μόνο εντός των οριοθετημένων ζωνών εκγύμνασης σκύλων.

Είναι όμως επίσης γνωστό το γεγονός πως τα περισσότερα θηράματα, την περίοδο από Απρίλιο μέχρι Ιούλιο γεννάνε και μεγαλώνουν τα μικρά τους.

Στα πλαίσια αυτά, η διοίκηση του Κυνηγετικού Συλλόγου Βέροιας, συνιστά σε όλους τους κυνηγούς μέλη του Συλλόγου, – και όχι μόνο – να περιορίσουν στο ελάχιστο τις εξόδους τους για εκγύμναση των σκυλιών τους σε περιοχές με θήραμα στο προσεχές διάστημα, με σκοπό την προστασία και την όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιτυχία στην αναπαραγωγή των θηραμάτων.

Από 15 Μαίου, ως τις αρχές με μέσα Ιουλίου, ειδικά οι ορεινές και οι πεδινές πέρδικες που ζούνε σε μεγάλα υψόμετρα στο Βέρμιο, επωάζουν αρχικά και στη συνέχεια μεγαλώνουν τα μικρά τους. Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό όλοι οι κυνηγοί, να σεβαστούμε τη διαδικασία της αναπαραγωγής και ανατροφής των μικρών, τόσο για τα είδη της τοπικής πανίδας, όσο και για τους εαυτούς μας, μιας και αν δεν τα προσέχουμε...δε θα τα έχουμε.

Με τον τρόπο αυτό, διαφυλάγουμε τόσο τα θηράματα, όσο και το ίδιο το κυνήγι στην περιοχή μας, με δεδομένη την άμεση συσχέτιση της θήρας με την αφθονία θηραμάτων. Διαφυλάγουμε επίσης την πεδινή πέρδικα, που αν και δεν αποτελεί θηρεύσιμο είδος, είναι είδος προτεραιότητας για την εκγύμναση των σκυλιών μας και την παρουσία της στην περιοχή μας θα πρέπει να την προσέχουμε σαν κόρη οφθαλμού.

Εκτός από τις πέρδικες, στο διάστημα που διανύουμε μέχρι και τον Ιούνιο παρατηρείται η μέγιστη αναπαραγωγή των λαγών με τις γέννες των ημερών να «δίνουν» τα περισσότερα λαγάκια (τρία ή και περισσότερα) σε σχέση με τους υπόλοιπους αναπαραγωγικούς μήνες, του λαγού που ξεκινούν το Φεβρουάριο και τελειώνουν τον Οκτώβριο υπό ευνοϊκές συνθήκες. Έτσι, η αποφυγή εκπαιδευτικών εξόδων με τα σκυλιά μας σε περιοχές που κρατούν λαγούς μέχρι το τέλος Ιουνίου, θα περιορίσει στο ελάχιστο τις αρνητικές συνέπειες της εκγύμνασης σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο για τους λαγούς.

Όσοι κυνηγοί επιθυμούν να ασκούν τα σκυλιά τους, μπορούν να επιλέξουν περιοχές χωρίς θήραμα, έτσι ώστε η άσκηση τους να μην έχει αρνητικές συνέπειες στη διαδικασία της αναπαραγωγής των θηραμάτων.

Ελπίζουμε η έκκληση μας για περιορισμό των εξόδων για εκγύμναση σκύλων να βρει ανταπόκριση από τα μέλη του Συλλόγου μας αλλά και γενικότερα από κάθε κυνηγό που επισκέπτεται το Βέρμιο".

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb