Το Ανθρώπινο Δυναμικό Βέροιας για τον ΕΝΦΙΑ

enfia ver1

Στη διαμαρτυρία που οργάνωσε ο δήμος Βέροιας για τον ΕΝΦΙΑ συμμετείχε και το Ανθρώπινο Δυναμικό Βέροιας. Στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος του συλλόγου τόνισε: "Κατά την άποψή μας, η σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας δεν αφορά μόνο τον ΕΝΦΙΑ αλλά γενικότερα το ζήτημα της υπερφορολόγησης των πολιτών.

Ο ΕΝΦΙΑ είναι τμήμα μίας ευρύτερης φορολογικής πολιτικής που με στόχο τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μειώνει τα εισοδήματα, απομυζά την πραγματική οικονομία και βρίσκεται σε πλήρη αντίφαση με το στόχο της ανάπτυξης.

Είναι αναγκαίο να γίνουν ριζικές-γενναίες αλλαγές σε αυτή τη φορολογική νοοτροπία που θα περιλαμβάνουν μία προοδευτική κλίμακα στη φορολόγηση για το σύνολο των ακινήτων και όχι για το κάθε ακίνητο ξεχωριστά και θα προβλέπουν σοβαρό αφορολόγητο όριο με δεδομένη την τραγική οικονομική κατάσταση των πολιτών μέσα στην κρίση.

Ταυτόχρονα πρέπει να αποτελέσει βασικό κοινωνικό αίτημα μία ευρύτερη προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση, κοινωνικά δίκαιης μεταχείρισης των πολιτών. Και να γίνουν ειλικρινείς προσπάθειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και του παράνομου πλουτισμού.

Η συνεχής μετάθεση στο μέλλον, μιας δίκαιης φορολογικής μεταρρύθμισης και των ελέγχων σε καταλόγους και λίστες φοροφυγάδων, όλα αυτά τα χρόνια δείχνει να συνιστά συνειδητή πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων, υπέρ των ελαχίστων και σε βάρος της κοινωνίας.

Όλα αυτά τα μέτρα ανήκουν σε μία νοοτροπία ολιγοπωλειακής διάρθρωσης της οικονομίας, συγκεντρωμένης σε ένα σύστημα ιεραρχημένων επιχειρηματικών συμφερόντων που μέσω ενός χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος δρουν παρασιτικά σε βάρος της πραγματικής οικονομίας, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, της καινοτομίας, των ανθρώπων της δουλειάς και των ανέργων.

Χρειάζεται πολιτική αλλαγή λοιπόν, με πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης, κοινωνικό αλλά και δημοκρατικό εκσυγχρονισμό και πάνω απ' όλα ασφάλεια και ευθύνη απέναντι στα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας".