«Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Τι γνωρίζουμε κι τι αναμένεται να μάθουμε για τον αρχαίο αυτό αστρονομικό υπολογιστή»

Συνεχίζεται για 18η χρονιά η επιτυχημένη σειρά των ομιλιών «Αστέρια και Άνθρωποι στη νέα χιλιετία» που διοργανώνουν ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας και η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου - παράρτημα Νάουσας.

Η επόμενη ομιλία με τίτλο «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Τι γνωρίζουμε κι τι αναμένεται να μάθουμε για τον αρχαίο αυτό αστρονομικό υπολογιστή» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 20:00 στην αίθουσα ομιλιών του Πολυχώρου Πολιτισμού «Χρήστος Λαναράς» (Βέτλανς).

Ομιλητής θα είναι ο κ. Ιωάννης Σειραδάκης, Ομότιμος Καθηγητής Αστρονομίας στο Τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν ένας ακριβής ημερολογιακός μηχανισμός. Κατασκευάστηκε το 150 - 100 π.Χ. και βρέθηκε τυχαία, το 1900. Ήταν λίγο μεγαλύτερος από ένα σημερινό Laptop (30×20×10 εκ.), χειροκίνητος, και περιείχε τουλάχιστον 39 συνεργαζόμενα γρανάζια, με τη βοήθεια των οποίων υπολογιζόταν, με μεγάλη ακρίβεια, οι κινήσεις του Ήλιου και της Σελήνης, οι φάσεις της Σελήνης και προβλέπονταν εκλείψεις (ηλιακές ή σεληνιακές). Περιείχε ένα εκτεταμένο εγχειρίδιο χρήσης, με πάνω από 3400 γράμματα τα οποία έχουν διαβαστεί (μετά από 2000 χρόνια) με τη χρήση εξειδικευμένων μεθόδων.