Επετειακή εκδήλωση της 1ης Μεραρχίας για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων (φωτογραφίες, βίντεο)

Η Ι Μεραρχία Πεζικού "ΣΜΥΡΝΗ", με την υποστήριξη του Δήμου Βέροιας και της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, διοργάνωσε επετειακή εκδήλωση για την Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων, την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, στον Χώρο Τεχνών Δήμου Βέροιας.

Μια βραδιά αφιερωμένη στις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας που με την χάρη της Υπερμάχου Στρατηγού, της Παναγίας μας, αιώνες τώρα υπερασπίζονται και διαφυλάττουν τα πάτρια εδάφη.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε ο Αντισυνταγματάρχης Πεζικού Καραγιώργος Παναγιώτης.

Ο Διοικητής της Μεραρχίας Υποστράτηγος Γιώργος Βίνιος χαιρέτησε την εκδήλωση. «Στις 21 Νοεμβρίου η εκκλησία μας εορτάζει τα Εισόδια της Θεοτόκου, προστάτιδος του Ελληνικού Στρατού. Η πολιτεία τιμά τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η Ι Μεραρχία Πεζικού φέτος συμπλήρωσε 120 χρόνια ιστορικής διαδρομής, και αποδίδει φόρο τιμής στους προμάχους της ελευθερίας. Τον στρατό ξηράς, την πολεμική αεροπορία και την πολεμική αεροπορία. Τρία σώματα με μία ψυχή. Οι Ένοπλες Δυνάμεις υπήρξαν διαχρονικά η πρόνοια και η φροντίδα για τη σωτηρία του έθνους… Το πρόσωπο της Παναγίας είναι η έμπρακτη φανέρωση του Θεού στον άνθρωπο. Όλες οι μεγάλες στιγμές αυτού του έθνους είναι στενά συνδεδεμένες με την ορθοδοξία».

Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας κκ Παντελεήμων μετέφερε το μήνυμα της Εκκλησίας, για την 21 Νοεμβρίου. «Οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας τιμούν την προστάτιδά τους, την υπέρμαχό τους. Την Υπεραγία Θεοτόκο, που οι παρεμβάσεις της είναι αναρίθμητες και συγκινητικές και άρρηκτα συνδεδεμένη με τις Ειδικές Δυνάμεις. Στο παρελθόν και το παρόν… Με την διπλή εορτή εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Θεοτόκο και προσευχόμεθα να τους προστατεύει στους αγώνες τους».

Ακολούθησε επετειακή ομιλία της Ι Μεραρχίας Πεζικού, από την μόνιμη υπάλληλο Δουλδούρα Ευγενία και τον Αντισυνταγματάρχη Πεζικού Τσάγκα Κωνσταντίνο. «Οι μέρες της ιστορίας της Ελλάδος είχαν θάρρος και ηρωισμό… Ο Ελληνικός Στρατός αποτέλεσε και αποτελεί τον αδιαφιλονίκητο εγγυητή της ασφάλειας, της σταθερότητας και της εθνικής αξιοπρέπειας… Την διαφορά δεν την κάνουν τα όπλα, αλλά οι άνθρωποι. Με πίστη στην ορθοδοξία και συμπαραστάτη τον ελληνικό λαό».

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από την Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Βεργίνας «ΑΙΓΕΣ». Τραγούδησαν τα τραγούδια: «Πυρρίχιος», «Να ‘τανε το ’21» και «Μπαρμπαγιάννη Μακρυγιάννη». Διεύθυνση Χορωδίας: Ελένη Αναγνώστου

Στη συνέχεια η Φιλαρμονική Ορχήστρα της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας ερμήνευσε την «Μακεδονία Ξακουστή» και «Περνάει ο Στρατός». Μαέστρος: Χρυσοβαλάντης Κυριακίδης

Έπειτα ακολούθησε βίντεο με το ευρύ φάσμα δράσεων της Ι Μεραρχίας Πεζικού.

Η Χορωδία «ΑΙΓΕΣ» ερμήνευσε τον «Μικρό Ήρωα» και τον «Τσάμικο», ενώ η Φιλαρμονική το «Ευζωνάκι γοργό» και «Πίνδος».

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με την ομιλία του Επίκουρου Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. κ. Σαρηγιαννίδη Μιλτιάδη, με θέμα «Ο ρόλος ων ενόπλων δυνάμεων στη σύγχρονη κονωνία. Ο κ. Σαρηγιαννίδης είπε ότι την συνδέουν συγγενική και εκπαιδευτικοί δεσμοί με την Βέροια. Ξεκίνησε την ομιλία του με τον όρκο του νέου Αθηναίου οπλίτη και τον θεσμικό ρόλο των Ειδικών Δυνάμεων στην κοινωνία… Η συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κατασκευάζουν ένα προφίλ αλληλεγγύης και αναδεικνύουν την σύγχρονη Ελληνική κοινωνία, αποτελούν τον καθρέφτη. Οι Ένοπλες Δυνάμεις αναλαμβάνουν μια σειρά από δραστηριότητες, είναι επιχειρησιακά αξιόπιστες και προσφέρουν αίσθηση σιγουριάς. Προσφέρον στους τομείς του περιβάλλοντος, στην υγειονομική και ιατροφαρμακευτική  περίθαλψη, στις δομές φιλοξενίας προσφύγων, στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και γενικά στο ευρύτερο σύνολο». Έκλεισε την ομιλία του με προσωπικές σκέψεις, λέγοντας πως οι νέοι άνθρωποι μπορούν να κάνουν καριέρα στα σώματα ασφαλείας όχι μόνο ως ένστολοι αλλά κι ως επιστήμονες που θα έχουν ως γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον.

Το μουσικό πρόγραμμα συνεχίστηκε με την Φιλαρμονική που ερμήνευσε «Για μια Καινούργια Ελλάδα».

Το τρίτο μέρος της εκδήλωσης ξεκίνησε με την ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου «ΕΛΔΥΚ ‘74» κ. Στάικου Αθανάσιου, με θέμα «Εξιστόρηση επιχειρήσεων ΕΛΔΥΚ 1974». Ο κ. Στάικος με καταγωγή από το Σκυλίτσι Ημαθίας, κατέθεσε την δική του μαρτυρία από τις μέρες του ΑΤΤΙΛΑ στην Κύπρο. Βαθιά συγκινημένος αφηγήθηκε τι έζησε κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, για τους συμπολεμιστές του που πολέμησαν με τη δύναμη της ψυχής τους και πολλοί έχασαν τη μάχη με τη ζωή. «Τιμήσαμε την στολή του Έλληνα στρατιώτη ως άξιοι απόγονοι ένδοξων προγόνων».

Ακολούθησε η βράβευση των Βετεράνων. Τιμήθηκαν οι στρατιώτες Ιωάννης Κοζάρτσης και Παύλος Ζουμπόδης.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με παραδοσιακούς χορούς από τον Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Ημαθίας, που χόρεψαν Χορός των σπαθιών, Ζεϊμπέκικο Ικονίου, Αϊβαλιώτικο ζεϊμπέκικο, και την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας, που χόρεψαν Ταρατσού σοκακλάρ, Κιζλάρ καϊτεσί, Καρά πουνάρ, Τεκ καϊτε, Πιτσάκ οίν, Σέρρα.

Αποδόθηκαν αναμνηστικά στους ομιλητές και στους συντελεστές της εκδήλωσης, κ. Σαρηγιαννίδη, κ. Στάικο, κ. Κυριακίδη, κα. Αναγνώστου, κα. Παυλίδου, κο Τομπουλίδη, κ. Καμπούρη.

Με μουσικό πρόγραμμα έκλεισε η εκδήλωση, με την στρατιωτική οβερτούρα που εκτέλεσε η Φιλαρμονική και στο τέλος όλοι έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο.

{jlex}flickr:72157662843468938{/jlex}