Logo

Συνεχίστηκαν οι ανοιχτές συναντήσεις αυτομόρφωσης στον Σύλλογο Βλάχων

Πραγματοποιήθηκε και αυτή την Παρασκευή (10/11/’17) η προγραμματισμένη Ανοιχτή Συνάντηση Αυτομόρφωσης στο Σύλλογο Βλάχων Βέροιας. Την εισήγηση του θέματος « Κοινωνία-Ετερότητα κι Εκπαίδευση. Το παράδειγμα του βλαχόφωνου πληθυσμού της Ελλάδας » έκανε η φιλόλογος, ερευνήτρια της τοπικής ιστορίας, πρώην συντονίστρια εκπαίδευσης προσφύγων Βέροιας και πρόεδρος της Ε.Μ.Ι.Π.Η. Ολυμπία Μπέτσα.

Στηριγμένη σε σύγχρονη βιβλιογραφία σχετική με το θέμα αλλά και στην προσωπική της εκπαιδευτική εμπειρία η εισήγηση επιχείρησε να αναδείξει κοινωνιολογικές προεκτάσεις της γλωσσικής ετερότητας των βλαχοφώνων της Ελλάδας, επισημαίνοντας το ρόλο της μονοπολιτισμικής εκπαίδευσης και το βαθμό που προσδιόρισε αυτή στάσεις και συμπεριφορές απέναντι στη διαφορετικότητα οποιασδήποτε μορφής, καθώς και τις στεροτυπικές αντιλήψεις που εδραιώθηκαν αναφορικά με το βλαχόφωνο πληθυσμό και αποτελούσαν - και αποτελούν μέχρι και σήμερα – μορφή ψυχολογικής βίας.

Η συζήτησε που ακολούθησε με ποικίλες ερωτήσεις και ουσιαστικές τοποθετήσεις φανέρωσε, όπως τόνισε και η εισηγήτρια, ότι το θέμα χρήζει περαιτέρω διαρεύνησης. Σε κάθε περίπτωση, ο διάλογος που αναπτύχθηκε ήταν γόνιμος και εποικοδομητικός και συνέβαλε να παραμείνει αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού ως το τέλος.

Την μεταπροσεχή Παρασκευή (24/11/’17) οι Ανοιχτές Συναντήσεις Αυτομόρφωσης συνεχίζονται με το πολύ ενδιαφέρον θέμα: Το Κουτσοβλαχικό ζήτημα το 19ο και 20ο αιώνα. Η πορεία προς το Ιραδέ του 1905».Την εισήγηση θα κάνει ο ιστορικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Γάππας Χαράλαμπος.

Υπενθυμίζεται ότι όποιος ενδιαφέρεται να κάνει κάποια εισήγηση να το δηλώσει στο Δ/Σ του Συλλόγου για τον έγκαιρο προγραμματισμό.

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb