Ποια τρόφιμα διατηρούν λευκό το χαμόγελό σας

Μια όμορφη οδοντοστοιχία κερδίζει πάντα τις εντυπώσεις καθώς αναδεικνύει την αυτοπεποίθησή σας. Σας παρέχει φυσικά, έναν ακόμη λόγο να χαμογελάτε με αυθορμητισμό, τονώνοντας ουσιαστικά την αισιοδοξία σας.

Γνωρίζετε ωστόσο πως είναι εξαιρετικά σπάνιο να έχει κάποιος αψεγάδιαστο χαμόγελο από τη φύση του. Πολλοί έχουν ανομοιόμορφη διάταξη δοντιών, άλλοι έχουν προσθετικές εργασίες, όπως εμφυτεύματα.

Δείτε στη συνέχεια ποια προϊόντα διατροφής σάς βοηθούν να διατηρήσετε τα δόντια σας λευκά και υγιή για περισσότερο χρόνο ώστε να απολαμβάνετε κάθε φορά το χαμόγελό σας.

Μαύρη σοκολάτα

Μια ουσία που περιέχεται στο κακάο, η θεοβρωμίνη, εντοπίζεται στη μαύρη σοκολάτα και βοηθάει στη σκλήρυνση της αδαμαντίνης στην επιφάνεια των δοντιών. Η συνετή κατανάλωση μαύρης σοκολάτας συνδράμει στην πρόληψη του κιτρινίσματος των δοντιών αφού όταν το εξωτερικό σμάλτο των δοντιών είναι ασθενές τότε αυτά γίνονται επιρρεπή σε αποχρωματισμό. Προσοχή, δεν συμβαίνει το ίδιο με τη σοκολάτα γάλακτος!

Πράσινο τσάι

Ως γνωστόν, το πράσινο τσάι περιέχει τανίνες οι οποίες μεταξύ άλλων εμποδίζουν το κιτρίνισμα καθώς αποτρέπουν τα βακτήρια από το να «κολλήσουν» στα δόντια. Οι τανίνες βοηθούν ακόμη στον περιορισμό της κακής αναπνοής. Το ρόφημα περιέχει επιπλέον ουσίες όπως οι πολυφαινόλες οι οποίες δύνανται να καταπολεμούν τα οξέα.

Φράουλες

Οι αγαπημένες μας φράουλες περιέχουν μηλικό οξύ, ένα ένζυμο που καθαρίζει τους λεκέδες από τα δόντια. Αν επιθυμείτε να παρασκευάσετε ένα φυσικό προϊόν λεύκανσης μπορείτε να αναμίξετε μαγειρική σόδα με πουρέ φράουλας και να βουρτσίσετε με το μείγμα τα δόντια σας.

Τυρί

Ένα από τα πιο ευεργετικά οφέλη του τυριού είναι πως αυξάνει το pH της στοματικής κοιλότητας καθιστώντας τη λιγότερο όξινη. Επομένως, η κατανάλωση τυριού μειώνει την πιθανότητα αποχρωματισμού και διάβρωσης των δοντιών. Το ασβέστιο που περιέχει το τυρί μπορεί επίσης να ενισχύσει την οδοντοστοιχία σας, κάνοντας πιο δυνατά και υγιή τα δόντια σας.

Ξηροί καρποί, μήλα και αχλάδια

Μερικοί ξηροί καρποί όπως τα καρύδια και κάποια φρούτα όπως τα μήλα και τα αχλάδια παρέχουν προστασία από την οδοντική πλάκα αλλά και αποτρέπουν τον σχηματισμό λεκέδων στα δόντια. Η τραγανή τους υφή «σκληραίνει» τα ούλα μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ουλίτιδας. Η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό στα μήλα και τα αχλάδια αυξάνει την παραγωγή σάλιου το οποίο είναι απαραίτητο για τη μείωση των βακτηρίων.